TikTok a lansat raportul final cu privire la Călin Georgescu și alegerile prezidențiale din România, de la sfârșitul lui 2024. Reprezentanții companiei susțin că au reușit să blocheze peste 4,5 milioane de aprecieri false, precum și 1,5 milioane de solicitări false de urmărire. În plus, au fost suspendate 33.000 de conturi de spam și aproape 100.000 de conturi false.
Conturile candidaților la alegerile prezidențiale, precum și ale altor politicieni, oficiali și partide politice care ar putea să desfășoare campanie, au fost interzise de a face publicitate politică, de a plasa reclame pe TikTok sau de a organiza acțiuni de monetizare sau strângere de fonduri, fie în nume propriu, fie din partea altor utilizatori.
Raportul final al TikTok a fost publicat pe site-urile de profil ale Comisiei Europene, documentând modul în care compania se pregătește pentru combaterea publicității electorale frauduloase în cazul alegerilor prezidențiale din luna mai 2025.
„Ne-am angajat cu autoritățile relevante din România în legătură cu situația alegerilor prezidențiale și le-am încurajat să împărtășească orice informații, astfel încât să putem lucra împreună pentru a asigura integritatea alegerilor.
TikTok a răspuns, de asemenea, solicitărilor legate de conținut din partea autorităților, inclusiv CE, răspunzând la întrebările lor specifice privind conturile și împărtășind detalii despre investigațiile noastre”, scrie în raportul transmis de TikTok.
Compania chinezească mai susține că a identificat și etichetat toate conturile candidaților la alegerile prezidențiale, precum și cele ale altor politicieni, oficiali sau partide politice care ar putea desfășura campanii electorale sau a instituțiilor guvernamentale din țara noastră.
„În vederea menținerii atât a integrității platformei, cât și a siguranței persoanelor care o utilizează, conturile care aparțin politicienilor sau partidelor politice nu pot face publicitate sau bani pe TikTok”, se arată în raport.
De asemenea, TikTok a prezentat măsurile luate după anularea alegerilor care trebuiau să aibă loc în 8 decembrie 2024, arătând că între 15 și 30 decembrie 2024 au fost eliminate 59 de conturi autentice care au încălcat regulile politice.
Compania dispune de o echipă de 99 de moderatori care vorbesc limba română, cărora li se adaugă o echipă de 120 de experți în securitate, integritate și publicitate.