Într-o postare pe TruthSocial, Donald Trump a numit TikTok pericol pentru siguranța națională, dar a promis că va emite un ordin executiv pentru a asigura funcționarea platformei pentru încă o perioadă:
„Cer companiilor să nu lase TikTok să rămână închis! Voi emite un ordin executiv luni pentru a prelungi perioada de timp înainte ca interdicțiile legii să intre în vigoare, astfel încât să putem face o înțelegere pentru a ne proteja securitatea națională. Ordinul executiv va confirma, de asemenea, că nu va exista nicio tragere la răspundere pentru nicio companie care a ajutat să TikTok să rămână online înainte de emiterea acestui ordin”.
Noul lider de la Casa Albă propune formarea unei companii mixte prin care o firmă din SUA să dețină 50% din platformă, sugerându-le actualilor proprietari că astfel și-ar putea păstra profiturile obținute în Statele Unite: „Americanii merită să vadă inaugurarea noastră interesantă de luni, precum și alte evenimente și conversații. Aș dori ca Statele Unite să aibă o deținere de 50% din acțiunile TikTok într-o asociere mixtă. Făcând acest lucru, salvăm TikTok, îl păstrăm pe mâini bune și îi permitem să funcționeze. Fără aprobarea SUA, nu există Tik Tok. Cu aprobarea noastră, valorează sute de miliarde de dolari – poate mii de miliarde.
Prin urmare, gândul meu inițial este o asociere în comun între actualii proprietari și/sau noi proprietari, prin care SUA primește o participație de 50% într-o asociere în participațiune creată între SUA și orice cumpărător alegem”.
TikTok s-a închis! Curtea Supremă a SUA a considerat că interdicția este justificată din motive de securitate națională, transmite CNN. TikTok este utilizat de 170 de milioane de americani și reprezintă o platformă importantă de exprimare, dar Congresul SUA a precizat riscurile de securitate națională datorate legăturilor companiei cu China. „Congresul a stabilit că cesionarea este necesară pentru a răspunde preocupărilor sale bine susținute de securitate națională cu privire la practicile de colectare a datelor TikTok și relația cu un adversar străin”, a decis Curtea Supremă a SUA.
Decizia vine în urma avertismentelor administrației Joe Biden, conform cărora aplicația reprezenta o amenințare „gravă” la securitatea națională din cauza legăturilor sale cu China. Totuşi,nu există niciun precedent pentru ca Guvernul SUA să blocheze o platformă majoră de social media, iar modul în care va pune în aplicare măsura rămâne neprecizat. TikTok a declarat că este posibil să își înceteze activitatea dacă interdicția devine efectivă.
Donald Trump, care urmează să fie învestit, luni, a declarat că va lua o decizie cu privire la viitorul TikTok în SUA. „În cele din urmă, depinde de mine, așa că veți vedea ce voi face”, a spus Donald Trump. Întrebat dacă va încerca să anuleze interdicția, în cazul în carea aceasta ar intra în vigoare, fostul şi viitorul preşedinte al SUA a spus: „Congresul mi-a dat puterea de decizie, așa că voi lua decizia”.
De asemenea, un oficial al administrației Joe Biden a declarat că președintele în funcție intenționează să-l lase pe Donald Trump să pună în aplicare orice interdicție: „Poziția noastră în acest sens a fost clară: TikTok ar trebui să continue să funcționeze sub proprietatea americană. Având în vedere momentul în care intră în vigoare, într-un week-end de vacanță, cu o zi înainte de învestire, va rămâne la latitudinea următoarei administrații să implementeze măsura”.
CEO-ul TikTok, Shou Chew, va fi prezent la învestirea lui Donald Trump, astfel că există posibilitatea ca interdicția să fie amânată, mai ales în condiţiile în care Congresul sugerează că aplicația ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a finaliza negocierile cu un potențial cumpărător din SUA.