TIMBRU DE MEDIU 2017. „În ceea ce privește celebra taxă de timbru, pe care noi am avut-o, pentru că vă interesează pe mulți dintre cei care urmăriți norma de poluare în fiecare oraș, avem o rețea națională de monitorizare a calității aerului pe care o vom moderniza în acest an și care este un instrument util, care ne stă la dispoziție. Partea de poluare, de mașini uzate, pe care le avem în momentul de față, reprezintă cu adevărat o problemă. Decizia politică pe care am luat-o la nivelul coaliției este de a face în perioada următoare legislația necesară, astfel încât după inventarierea tuturor autoturismelor, din punct de vedere al normelor de poluare, autoritățile publice locale să aibă la dispoziție legislația și să hotărască dacă vor să introducă sau nu anumite taxe în zonele care sunt aglomerate”, a spus Constantin, prezent la ședința Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România.
Acesta a precizat că există o directivă europeană încă din 2008, Directiva 50, transpusă în legislația românească prin Legea 104/2011, care recomandă tuturor orașelor să delimiteze zonele de emisii scăzute, chiar dacă nu sunt penalități.
„Aș vrea să vă rog să vă aplecați asupra acestei probleme, pentru că poate reprezenta un instrument în viitorul apropiat pentru dumneavoastră, astfel încât să reduceți gradul de poluare, un lucru care pe noi ne preocupă. Nu colectare de taxe, ci îndeplinirea angajamentelor de mediu și care, în egală măsură, pot reprezenta surse suplimentare la bugetul local. Până în momentul de față, doar București are un astfel de plan”, a adăugat Constantin.
TIMBRU DE MEDIU 2017. Recent, ministrul Mediului a menționat că timbrul de mediu nu va fi înlocuit cu o altă taxă, și că a prezentat, în ședința coaliției de guvernare, câteva propuneri pentru înlocuirea timbrului de mediu, una dintre acestea fiind introducerea unui certificat de calitate a aerului — eco-vignetă.
„Intenția noastră a fost și rămâne aceea să facem tot posibilul ca în perioada următoare să degrevăm cât mai mult populația de ceea ce înseamnă taxe și impozite. Plecând de la acest considerent, sigur că nu vom înlocui taxa de timbru pe care am avut-o cu o altă taxă, ci cu un concept pe care începem să-l introducem gradual. În perioada imediat următoare, vom pregăti legislația așa cum ea a fost agreată și cum va fi reformulată în grupul de lucru de la nivelul Ministerului Mediului să introducem acel certificat de calitate a aerului, acele vignete de care s-a vorbit în această perioadă, care vor avea un cost redus. Acele vignete vor fi, dacă vreți, o analiză a autoturismelor care vor circula, în funcția de gradul de poluare”, a spus Constantin, conform Agerpres.
În același context, ministrul a explicat că Ministerul Finanțelor analizează modalitatea de schimbare a impozitului pe autoturisme.
„În momentul de față impozitul pe autoturisme se plătește la nivel local și el se bazează doar pe capacitatea cilindrică. Există o discuție dacă nu ar trebui ca acest impozit să ia în calcul și norma de poluare și emisiile de CO2 (…) Dacă se va ajunge la o concluzie, o vor prezenta dânșii. Deocamdată, discutăm doar despre ipoteze. Cert este un lucru — nu înlocuim o taxă cu o nouă taxă. E un lucru pe care l-am discutat în campania electorală, un lucru pe care ni l-am asumat în programul de guvernare, ca atare, ceea ce vrem să facem este un sistem modern, care există și în alte state, dar care creează un cadru legislativ la adresa autorităților publice locale, care trebuie să se protejeze de fenomenul de poluare (…)”, a subliniat Daniel Constantin.
TIMBRU DE MEDIU 2017. Timbrul de mediu pentru autovehicule este inclus în cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.