TIMBRU DE MEDIU 2016: Suma finală de plată nu va mai fi calculată cu un coeficient de reducere, ci, dimpotrivă, va fi ajustată în creştere cu un coeficient a cărui valoare va creşte în fiecare an în care maşina funcţionează şi poluează.
„Proiectul, care va fi discutat de Parlament, menţine regula conform căreia suma de plată este calculată în raport cu emisiile de noxe, dar elimină posibilitatea de acordare a unei reduceri. Mai mult, timbrul de mediu, care la acest moment este plătit o singură dată în anumite cazuri – precum la momentul înmatriculării, la reintro-ducerea în parcul auto naţional a unui autovehicul, dacă proprie-tarul a primit înapoi valoarea reziduală a timbrului atunci când a scos maşina din parcul auto şi la transcrierea dreptului de proprietate asupra maşinii pentru care nu a fost achitată o taxă – va fi transformat într-un impozit anual, pe care proprietarii de maşini vor fi obligaţi să îl plătească în fiecare an, odată cu taxele şi impozitele locale”, informează profit.ro.
Suma acestui impozit anual nu va fi însă achitată într-o singură tranşă, ci eşalonat pe durata medie de utilizare a maşinii, cu o sumă mai mică de plată în primul an de la înmatriculare, dar care va creşte gradual, în fiecare an
în care maşina funcţionează. Practic, suma totală de plată va fi împărţită pe anii în care maşina va funcţiona, dar nu în mod egal, ci în creştere de la un an la altul.
De asemenea, dacă autoturismul este vândut, noul proprietar va continua plata impozitului până la stingerea celor 15 ani de utilizare, prevăzuţi de lege.
Durată medie de utilizare a unei maşini a fost estimată, pe baza datelor Registrului Auto Român, la 15 ani.
Un alt argument al acestor modificări pregătite este că suma de plată impusă proprietarilor de maşini va fi mult mai suportabilă, prin faptul că nu mai trebuie achitată într-o singură tranşă, ci este împărţită pe ani, iar tranzacţiile pe piaţa auto vor fi deblocate, fiind încurajate importul de maşini, dar şi producţia internă.
În acelaşi timp, va fi descurajată achiziţia de maşini vechi, poluante, iar proprietarii nu îşi vor mai înmatricula autovehiculele în ţările vecine României, unde nu sunt cerute astfel de taxe sau suma de plată este mai mică.