Timbuktu, inclus de UNESCO pe lista siturilor de patrimoniu periclitate FOTO

Timbuktu, un oraş din nordul statului african Mali, controlat de la sfârşitul lunii martie de islamişti, şi Mormântul lui Askia au fost înscrise de UNESCO pe lista siturilor de patrimoniu mondial periclitate, la cererea guvernului malian, a anunţat joi această organizaţie.
Romania TV
28 iun. 2012, 14:46
Timbuktu, inclus de UNESCO pe lista siturilor de patrimoniu periclitate FOTO

Comitetul pentru patrimoniul mondial, reunit în oraşul Sankt Petersburg din Rusia, „a acceptat cererea formulată de guvernul din Mali de a înscrie Timbuktu, dar şi Mormântul lui Askia, pe lista UNESCO a siturilor de patrimoniu în pericol”, se afirmă în comunicatul emis de UNESCO. Mormântul lui Askia este situat în Gao, un alt oraş din nordul statului Mali, controlat de islamişti.

„Decizia vizează înlesnirea cooperării în favoarea siturilor ameninţate de conflictele armate care afectează regiunea”, precizează acelaşi comunicat.

Comitetul UNESCO a cerut vecinilor statului Mali să „facă tot ceea ce este posibil pentru a preveni traficul cu obiecte culturale provenind din aceste situri”.

Oraşele şi regiunile administrative din nordul statului Mali – Timbuktu, Kidal şi Gao – au căzut în mâinile grupărilor armatei islamiste după lovitura de stat din 22 martie, care a dus la înlocuirea preşedintelui Amadou Toumani Tourré.

De atunci, armata maliană este incapabilă să recucerească terenul pierdut, iar autorităţile de tranziţie aflate la putere la Bamako, după retragerea autorilor puciului, pe 6 aprilie, par a fi neputincioase.

Islamiştii, care vor să instaureze shari’a (legea islamică) în Mali, au distrus deja mai multe monumente şi au profanat un mausoleu din Timbuktu, declanşând îngrijorarea UNESCO, care a lansat un apel pentru respectarea patrimoniului acestei ţări.

Situat la marginea deşertului Sahara, la o mie de kilometri distanţă de Bamoko, Timbuktu, ce numără circa 30.000 de locuitori, denumit „oraşul celor 333 de sfinţi” sau „perla deşertului”, a fost înscris în patrimoniul mondial UNESCO în 1988.

Înfiinţat între secolele al XI-lea şi al XII-lea de triburi de tuaregi, oraşul a fost un mare centru intelectual al islamului şi un prosper oraş comercial pentru caravane.

Cele trei mari moschei ale sale, dar mai ales zecile de mii de manuscrise – dintre care unele datează din era preislamică – stau mărturie pentru splendoarea trecută a oraşului şi pentru epoca de aur a acestuia din secolul al XVI-lea.

Mormântul lui Askia, un sit ce datează din 1495 în regiunea oraşului Gao, ce conţine un mormânt în formă de piramidă şi o moschee, este înscris în patrimoniul mondial UNESCO din anul 2004.

Lista patrimoniului mondial periclitat este alcătuită pentru a informa comunitatea internaţională asupra condiţiilor care ameninţă tocmai acele caracteristici ce au permis înscrierea unor bunuri sau situri pe lista patrimoniului mondial şi pentru a încuraja luarea unor măsuri corective.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre