Miercuri, in Timis au fost raportate aproape 400 de noi cazuri de coronavirus, iar rata de infectare la Timisoara a ajuns la 4,49 la mia de locuitori.
Carantina de noapte la final de saptamana a fost instituita si la Dumbravita, Ghiroda, Giroc, Dudestii Noi, Parta, Padureni, Sacosu Turcesc, Giulvaz si Jimbolia. Acestea au fost si ele trecute pe anexa 4, alaturi de Timisoara, dupa ce incidenta cazurilor a crescut.
Moravita si Bucovat intra complet in carantina dupa ce rata de infectare a depasit 7 la mie.
Știre inițială
Creştere alarmantă a numărului de cazuri COVID-19 în Timiş. Marţi, în județ au fost confirmate 481 cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV2. Cele mai multe cazuri noi de infectare erau în Timișoara (271), Lugoj (25), Giroc (13), Moșnița Nouă (13) și Sânmihaiu Român (12).
În spitalele din județul Timiş erau internate 287 de persoane confirmate sau suspecte cu COVID 19, dintre care 37 la Terapie Intensivă.
Incidenţa COVID-19 cumulată la 14 zile în Timiș era marţi de 3,09 la mia de locuitori, față de 2,77 cât a fost luni.
La Timișoara incidenţa COVID-19 a urcat alarmant de la 3,54 cât a fost luni la 4,07. În aceste condiţii, autorităţile luau în calcul reintroducerea carantinei de noapte în weekend. Locuitorii vor putea ieşi din case în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică după ora 20, doar cu declaraţie pe propria răspundere sau adeverinţă de la angajator. Pentru operatorii economici, activitatea ar fi permisă până la ora 18,00.
Citeşte şi: Octavian Jurma: Scenariul de coșmar devine tot mai realist. Valul patru vine cu cazurile din valurile 2 și 3
De asemenea, certificatul verde COVID-19 este necesar pentru accesul în localuri, restaurante, evenimente publice și private, concerte, spectacole, piscine.
Certificatul verde este emis pentru:
– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de imunizare;
– care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore nu se aplică în cazul copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a dispus restricții suplimentare pentru mai multe localități din Timiș în urma creșterii ratei de infectare cu Covid-19.
Luni, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, convocat de subprefectul Ovidiu Drăgănescu, a decis măsuri suplimentare anti-Covid pentru unele localități. La Becicherecu Mic, Moravița, Moșnița Nouă și Șag intră în vigoare carantina de noapte în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
„În cadrul ședinței de astăzi (luni, 20 septembrie – n.r.), UAT Becicherecu Mic, Moravița, Moșnița Nouă și Șag au fost trecute pe anexa 2, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 4/1000 de locuitori și mai mică de 7,5/1000 de locuitori. Totodată, municipiul Timișoara, orașele Buziaș, Jimbolia și UAT-urile Dudeștii Noi, Ghiroda, Pădureni, Parța, Sacoșu Turcesc au fost trecute pe anexa 3 cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 3/1000 de locuitori și mai mică de 4/1000 de locuitori. Municipiul Lugoj, orașele Ciacova, Deta, Gătaia, Recaș și unitățile administrative-teritoriale Boldur, Birda, Brestovăț, Orțișoara, Peciu Nou, Remetea Mare, Sânmihaiu Român și Uivar au fost trecute pe anexa 4, cuprinzând UAT-urile cu rata de infectare mai mare de 2/1000 de locuitori și mai mică de 3/1000 de locuitori”, transmit reprezentanții Instituției Prefectului Timiș.
Cum scoţi certificatul de vaccinare dacă ţi-ai schimbat buletinul. Precizare de la CNCAV
Măsurile adoptate se vor aplica începând de miercuri, 21 septembrie. În funcție de rată, se aplică măsurile din HG 932 din 9 septembrie 2021. În plus, pentru localitățile unde rata este cuprinsă între pragul 3 și 6 există măsuri unde se aplică obligatoriu certificatul verde, la constatarea CJSU.