Timișoara intră pe harta producătorilor de pepeni. Oamenii își pot culege singuri fructele, pe o parcelă din oraș

Există locuri bine delimitate pe harta țării unde se produc cei mai dulci și zemoși pepeni. Cele mai cunoscute sunt Dăbuleni, din Oltenia, dar și Gottlbob sau Lovrin, din județul Timiș. Acum, Timișoara, capitala vestului, intră pe harta pepenilor, în urma unui proiect inedit.
Filip Stan
26 iul. 2024, 22:22
Timișoara intră pe harta producătorilor de pepeni. Oamenii își pot culege singuri fructele, pe o parcelă din oraș
Timișoara intră pe harta producătorilor de pepeni

La Timișoara se cultivă pepeni. Timișorenii își pot culege singuri pepenii, fără să părăsească granițele orașului, tot ce trebuie să facă este să ajungă pe un teren al Universității de Științele Vieții.

Totul a început anul trecut, când un producător din localitatea Gottlob a propus Universității „Regele Mihai I” din Timișoara un proiect inedit: un parteneriat prin care să cultive pepeni pentru cercetare și consum pe o suprafață de teren, aflată în apropierea instituției de învățământ.

Cornel Crețu este unul dintre producătorii de pepeni de la Gottlob, comună cu tradiție în cultivarea pepenilor. El acea ideea de multă vreme: să poată cultiva la Timișoara, penru a nu mai tranporta recolta peste 50 de kilometri, din câmp la piață. Apoi a dus ideea și mai departe: cum ar fi dacă oamenii ar culege singuri pepenii?

Citește și: Pepenii de Dăbuleni se livrează acasă. Ideea strălucită a unui tânăr producător care vrea să promoveze marfa românească

În urmă cu un an, ideea sa s-a concretizat. Un prieten i-a spus că știe o parcelă de teren pe care o vedea când trecea cu mașina prin zona universității de agronomie, care aparține instituției, iar producătorul a decis să discute cu mediul academic.

„Le-am propus ideea mea, ei au analizat-o și au acceptat-o. Și așa am ajuns să am lubeniță aici. În maximum 3 săptămâni, doritorii își vor putea culege singuri lubenița din câmp. Cei care vor veni aici să-și culeagă lubeniță, trebuie să știe un lucru. Soiurile care le avem sunt două soiuri foarte bune, soiuri de top, Top Gun și Mirsini”, a declarat Cornel Crețu pentru Știrile TVR Timișoara.

Producătorul spune că în primele săptămâni de recoltare va ajuta clienții să culeagă pepenii, pentru a nu distruge plantele. După mijlocul lunii august, când perioada de vegetație a loazelor se apropie de final, timișorenii vor putea intra singuri pe plantație, pentru a-și alege și culege fructele.

Citește și: Prețul pepenilor de Dăbuleni a scăzut dramatic după zilele caniculare. Producătorii îi dau pe nimic: „Profit, de unde? Măcar să scoatem ce am băgat”

Rectorul Universității de Științele Vieții, Cosmin Popescu, a agreat imediat propunerea parteneriatului propus de producătorul de pepeni.

„Partea de genetică a fost adusă de acest producător. Universitatea noastră, cu studenții și profesorii de specialitate din zona Horticulturii, au făcut ceea ce înseamnă zona de analize, partea de tehnologie, cred că și de degustare.

Este un parteneriat prin care ne-am dorit să încurajăm deja cunoscuta lubeniță de Gottlob, care iată că se produce și se vinde și în cadrul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, prin acest parteneriat cu un fermier, un producător local român”, a declarat rectorul, pentru aceeași sursă.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Playtech.ro
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Atenție la banii din portofel! S-ar putea să fie falși. Ce se întâmplă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă, dar necesită eforturi diplomatice
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina