La Timișoara se cultivă pepeni. Timișorenii își pot culege singuri pepenii, fără să părăsească granițele orașului, tot ce trebuie să facă este să ajungă pe un teren al Universității de Științele Vieții.
Totul a început anul trecut, când un producător din localitatea Gottlob a propus Universității „Regele Mihai I” din Timișoara un proiect inedit: un parteneriat prin care să cultive pepeni pentru cercetare și consum pe o suprafață de teren, aflată în apropierea instituției de învățământ.
Cornel Crețu este unul dintre producătorii de pepeni de la Gottlob, comună cu tradiție în cultivarea pepenilor. El acea ideea de multă vreme: să poată cultiva la Timișoara, penru a nu mai tranporta recolta peste 50 de kilometri, din câmp la piață. Apoi a dus ideea și mai departe: cum ar fi dacă oamenii ar culege singuri pepenii?
În urmă cu un an, ideea sa s-a concretizat. Un prieten i-a spus că știe o parcelă de teren pe care o vedea când trecea cu mașina prin zona universității de agronomie, care aparține instituției, iar producătorul a decis să discute cu mediul academic.
„Le-am propus ideea mea, ei au analizat-o și au acceptat-o. Și așa am ajuns să am lubeniță aici. În maximum 3 săptămâni, doritorii își vor putea culege singuri lubenița din câmp. Cei care vor veni aici să-și culeagă lubeniță, trebuie să știe un lucru. Soiurile care le avem sunt două soiuri foarte bune, soiuri de top, Top Gun și Mirsini”, a declarat Cornel Crețu pentru Știrile TVR Timișoara.
Producătorul spune că în primele săptămâni de recoltare va ajuta clienții să culeagă pepenii, pentru a nu distruge plantele. După mijlocul lunii august, când perioada de vegetație a loazelor se apropie de final, timișorenii vor putea intra singuri pe plantație, pentru a-și alege și culege fructele.
Rectorul Universității de Științele Vieții, Cosmin Popescu, a agreat imediat propunerea parteneriatului propus de producătorul de pepeni.
„Partea de genetică a fost adusă de acest producător. Universitatea noastră, cu studenții și profesorii de specialitate din zona Horticulturii, au făcut ceea ce înseamnă zona de analize, partea de tehnologie, cred că și de degustare.
Este un parteneriat prin care ne-am dorit să încurajăm deja cunoscuta lubeniță de Gottlob, care iată că se produce și se vinde și în cadrul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, prin acest parteneriat cu un fermier, un producător local român”, a declarat rectorul, pentru aceeași sursă.