Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Timis, convicat de prefectul Zoltan Nemeth, a decis ca Timişoara si alte patru localităţi învecinate – Dumbravita, Giroc, Ghiroda si Mosnita Noua – să rămână în carantină în următoarele 7 zile. Pentru prelungire au fost 30 de voturi „pentru” din 39.
De asemenea, s-a decis şi prelungirea programului magazinelor pentru a nu se crea aglomeratie, potrivit opiniatimisoarei.ro. A fost eliminat intervalul orar in care batranii pot iesi din case în localităţile carantinate. Tot în şedinţa de miercuri s-a decis că pentru activitate fizica individuala, timisorenii pot iesi din case pana la orele 22.00.
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat că a votat pentru prelungirea carantinei la Timişoara şi în localităţile periurbane Moşniţa Nouă, Giroc, Ghiroda şi Dumbrăviţa. Edilul a explicat că şi-a exprimat astfel votul având în vedere numărul mare de bolnavi infectaţi cu SARS CoV-2 internaţi în spitale.
„Aş fi dorit că doctorii prezenţi să prezinte întâi situaţia în spitale, pentru că e una gravă. Chiar azi am discutat cu directorul Spitaluluui Municipal. Acolo, la UPU, suntem într-o situatuie în care UPU nu mai poate să primească alte cazuri decât COVID, pentru că 15 locuri sunt ocupate de pacienţi cu COVID. Ambulanţele aproape nu mai fac faţă. Colegii care în mod normal după patru ore iau o pauză, acum sunt opt ore non-stop. Suntem într-o situaţie serioasă şi chiar dacă nu există imagini de televiziuni care să arate această realitate, asta este realitatea. Cu toate că am suplimentat paturile ATI cu 16, toate sunt ocupate din nou, iar medicii ne spun că pacienţii arată forme tot mai grave şi sunt tot mai tineri. Asta e realitatea tristă din spitale. În ultimele două săptămâni, măsura de carantină a reuşit să aducă la un platou, se pare. Sper să se menţină şi să înceapă scăderea cazurilor. Ştiu că această carantinare a zonei metropolitane este o provocare şi un chin adevărat pentru mulţi cetăţeni, pentru multe firme din Timişoara, mici afaceri, restaurante care suferă din cauza acestei carantine”, a declarat Dominic Fritz într-o conferinţă de presă.
Primarul din Timişoara a mai declarat că este nevoie de o abordare unitară în privinţa combaterii pandemiei, la nivel naţional.
„Încă nu a găsit nimeni un mijloc cum să oprim acest virus fără să luăm măsuri mai stricte. De aceea, după o lungă discuţie în CJSU şi eu am votat pentru prelungirea aceste carantine. Nu se poate că noi în Timişoara să fim trataţi, consideraţi altfel decât altundeva în ţară. Eu mă aştept să avem în România o abordare unitară în privinţa combaterii pandemiei. Mă aştept ca aceleaşi măsuri să se aplice şi în municipiul Bucureşţi. Dacă oamenii nu ne cred că avem această abordare unitară, logică, în toată ţară, atunci nu ne putem aştepta că ei să respecte aceste măsuri. Asta e motivul pentru care am votat pentru o prelungire de doar şapte zile, ca să clarificăm ce vrem că ţară şi societate, să combatem această pandemie şi tulpină britanică. Cred că este nevoie de aceste clarificări, de claritate în privinţa măsurilor la nivel naţional, şi care sunt criteriile după care se recomandă carantinarea. Cred că timişorenii merită această sinceritate din partea conducătorilor. Noi încercăm să fim realişti şi sinceri în ceea ce priveşte posibilităţile noastre de a combate pandemia, dar mă aştept la acelaşi nivel de sinceritate şi din partea celor care ne conduc şi colegii mei din alte oraşe”, a mai declarat Fritz.
„Aici, în Timişoara, facem toate eforturile să crestem viteză de vaccinare. Am dublat ieri, cu deschidrea a 3 centre noi, capacitatea de vaccinare din partea primăriei, avem 8 echipe mobile, pornim un proiect pilot. Vaccinarea este soluţia pe termen mediu, nu ne va ajută să oprim creşterea rapidă în următoarele 2-3 săptămâni, pentru că altfel spitalele noastre n-o să mai facă faţă. Nu este adevărat că nu am avem efecte. Efectele se văd cu o latentă de 2 săptămâni, abia zilele următoare vom vedea efectele. În al doilea rând, între ce s-ar fi întâmplat dacă nu aveam această carantină. Noi avem o creştere de doar cu 10%. În al treilea rând, o carantină sau orice fel de măsuri restrictive sunt de succes doar dacă sunt respectate. Mă aştept că cetăţenii să ia în serios acest pericol şi aceste măsuri, nu trebuie să aştepţi să vină poliţistul la ţine pe stradă să-ţi spună ce să faci şi mă aştept că şi în spaţiul public, criticarea constanţa a acestor măsuri să se termine, pentru că subminează încrederea populaţiei în aceste măsuri şi duce că ele să nu aibă efect”, a completat Dominic Fritz, citat de news.ro.
„Mi-am menținut votul împotriva carantinei în cadrul ședinței CSJU de astăzi. Nu din rea voință ci pentru că nu am primit răspuns la întrebările adresate și pentru că nu sunt de acord cu modul superficial în care au fost tratate problemele cetățenilor. S-a decis astăzi cu 27 de voturi din 39 să continuăm o carantină dovedită a fi ineficientă, rata de infectare fiind în creștere.
M-au surprins neplăcut mai multe aspecte dar ce am găsit cu adevărat deranjant au fost vocile care mi-au cerut să nu îmi mai exprim public opinia deoarece sunt în dezacord. Eu, în CJSU, reprezint cetățenii și comunitatea. Spre deosebire de alții, nu mă erijez într-un salvator care știe binele universal al comunității și care dă carantină cu orice preț.
Pentru a treia oară în ultimele săptămâni am cerut o discuție bazată pe date. Am solicitat să ne gândim la toate segmentele societății. Am primit doar argumente medicale, majoritatea emoționale.
Înțeleg presiunea pe sistemul medical, cunosc eforturile inumane depuse de personalul medical și de forțele de ordine. Tocmai pentru ei, pentru protejarea lor, am cerut să gândim eficient.
Am întrebat cum se gândesc colegii din CJSU să coopteze populația, să o facă parte din proces, respectându-i nevoile. Nu am primit niciun răspuns. Amenzile nu vor convinge cetățenii, ci îi vor întoarce mai rău împotriva măsurilor restrictive.
Avem nevoie să lucrăm împreună cu cetățenii. Am respectat și vă îndemn să respectați regulile specifice carantinei și forțele de ordine care o pun în aplicare. Chiar dacă nu am adunat suficiente voturi pentru ridicarea carantinei sunt cu sufletul împăcat că am făcut tot posibilul ca vocea comunității să fie auzită”, a anunţat preşedintele CJ Timiş, Alin Nica, într-o postare pe Facebook.
Ştirea iniţială:
Direcţia de Sănătate Publică Timiş a propus prelungirea carantinei cu încă şapte zile pentru Timişoara şi alte patru localităţi, mai exact Dumbrăvița, Giroc, Ghiroda și Moșnița Nouă. Analiza a fost transmisă şi la Institutul Naţional de Sănătate Publică, iar avizul specialiştilor este analizat în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiş.
Prefectul de Timiş, Zoltan Nemeth, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgenţă Timiş, care, în baza analizelor DSP şi a avizului INSP, decide dacă Timişoara, Moşniţa, Giroc, Dumbrăviţa si Ghiroda rămân sau nu în carantina, notează Opinia Timişoarei.
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a salutat hotărârea lui Raed Arafat de a mai ţine închisă Timişoara încă trei zile.
„Concluzia situaţiei din weekend este că tot acest proces prin care se face acest proces de carantină nu funcţionează cum ar trebui. Avem nevoie de un proces clar, predictibil. Ştiu că sunt discuţii la nivelul Guvernului, avem nevoie de o claritate naţională, care sunt criteriile după care se ia decizia unor măsuri restrictive”, a declarat primarul Dominic Fritz, conform sursei citate.
Edilul Timişoarei a mai spus că restricţiile au dus la oprirea creşterii numărului de cazuri, iar o ridicare a carantinei va duce la înmulţirea infecţiilor cu virusul SARS-COV-2.
„Dacă ne uităm la cifre, aceste argumente sunt încă în picioare. Am reuşit cu carantina să oprim creşterea cazurilor, dar dacă deschidem imediat, atunci ar creşte din nou. Trebuie neapărat să reducem rata de infectare. Aşteptarea mea este ca Guvernul României să vină cu un cadru mai clar pentru aceste măsuri”, a precizat Dominic Fritz.
Până astăzi, 24 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 913.143 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Judeţul Timiş e la 6,14 rata de infectare cu coronavirus
Marţi la prânz, rata de infectare cu COVID în Timişoara era în crestere, de 8, 37. La intrarea în prelungirea cu trei zile a carantinei de către seful DSU, incidenţa era de 8,19 la mie.
Citeşte şi: Incidenţa COVID-19 în Bucureşti creşte din nou. Noi restricţii în Capitală