„Îmi aduc aminte de o declaraţie, după 60 de ani de la tragedia războaielor: «Am construit o Europă unită, cu valori puternice, pace colectivă, libertate, democraţie, drepturile omului şi stat de drept». De ce este inclus statul de drept în acest citat? Trebuie să ne întoarcem în istorie. Conceptul de stat de drept, aşa cum a apărut el după cel de-al Doilea Război Mondial, se bazează foarte mult pe experienţa pe care oamenii o aveau atunci. Multe dintre lecţiile învăţate din procesele de la Nurnberg ne arată că oamenii care au asistat la atrocităţile împotriva umanităţii nu au făcut decât să respecte legea, pentru că acestea păreau legale. Acele legi fuseseră votate în mod democratic. Aşadar, dacă o democraţie decide să introducă legi care încalcă drepturile fundamentale, trebuie să ne asigurăm că în Europa de după război acestea nu vor mai fi posibile”, a afirmat Frans Timmermans.
El a subliniat că societăţile noastre sunt bazate pe democraţie, stat de drept şi respectarea drepturilor omului.
„Ceea ce am văzut în ultimii ani din păcate este că foarte des Comisia Europeană, Consiliul Europei critică schimbări care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare şi uneori această sporire a ingerinţelor este apărată cu argumentul «Noi am câştigat alegerile» şi când sunt criticate atacurile împotriva mass-media cei care se lansează în aceste atacuri spun că ei deţin majoritatea şi «trebuie să fim ascultaţi, pentru că noi deţinem controlul»”, a precizat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.
Frans Timmermans a explicat însă că o democraţie poate fi judecată în primul rând prin modul în care sunt respectate drepturile celor aflaţi în minoritate.
„«Dacă am pierdut alegerile, iar presa era împotriva mea, mediul de afaceri era împotriva mea. Şi atunci ce fac, data viitoare când plănuiesc să candidez? Mă asigur că toate aceste părţi, instituţi nu vor mai fi împotriva mea, ci mă vor susţine». Din punctul meu de vedere, această logică este cel mai periculos element din societatea actuală. De fiecare dată când vedeţi aceste tentative, să ştiţi că se întâmplă şi alte lucruri. Dacă statul de drept e ameninţat, dacă presa este îngrădită, dacă democraţia este reinterpretată după ideea «câştigătorul ia totul», atunci cu siguranţă veţi vedea acest lucru ilustrat într-un raport al Transparency International. Acest lucru se traduce printr-o corupţie crescută, pentru că, atunci când statul de drept e călcat în picioare, apar alte probleme. De exemplu, politicienii nu mai pot fi traşi la răspundere aşa cum ar trebui. Există o legătură între toate aceste probleme”, a mai spus prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.
Timmermans se întâlneşte, luni seara, cu premierul Viorica Dăncilă. Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că este posibil ca situaţia Justiţiei din România să fie abordată în discuţia pe care o va avea cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi a precizat că a fost întotdeauna deschisă la dialog şi a ascultat punctele de vedere ale instituţiilor europene. „Asta nu înseamnă că trebuie ca fiecare punct de vedere să fie neapărat acceptat. Pot fi argumente pro şi contra”, a spus Dăncilă, care a reclamat „dezinformări” care ajung la Bruxelles.