Timmermans: România are responsabilitatea să depăşească faza MCV

România are responsabilitatea să depăşească faza MCV, a declarat, luni, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la ceremonia în cadrul căreia i-a fost acordată distincţia de Doctor Honoris Causa de către Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.
Alina Costache
11 mart. 2019, 18:34
Timmermans: România are responsabilitatea să depăşească faza MCV

„Am văzut o Românie complet diferită la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90. Dacă mi-aţi fi spus atunci că România va deveni membră UE în 2007 aş fi spus că e imposibil. Dar românii au făcut acest lucru posibil. Şi restul UE a făcut acest lucru posibil. Iar acesta a fost un eveniment istoric, nu am dubii. (…) Dar cu aceste privilegii şi reuşite vin şi mari responsabilităţi. Şi România are o responsabilitate – să depăşească faza MCV. Pentru că, sincer, Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost creat pentru a rezolva probleme care trebuiau rezolvate înaintea aderării. Şi încă vorbim despre ele la 12 ani după aderare”, a afirmat el.

Frans Timmermans a precizat că doreşte să vorbească în discursul său despre statul de drept, fiind convins că acesta este unul dintre subiectele care vor fi decisive pentru destinul european, potrivit Agerpres.

„Societatea noastră şi instituţiile noastre se bazează pe un trepied: democraţia, domnia legii şi respectul pentru drepturile fundamentale ale omului. Şi nu poţi instrumentaliza unul împotriva celuilalt. Ceea ce am văzut foarte des în ultimii ani, din păcate, a fost că atunci când, spre exemplu, Comisia Europeană sau Consiliul Europei sau Comisia de la Veneţia au criticat schimbări care sporeau controlul puterii executive asupra sistemului judiciar, foarte des acest lucru a fost justificat prin explicaţii de genul: ‘Am câştigat alegerile, aşa că putem decide’. (…) Iar atunci când criticăm atacuri la adresa libertăţii presei, cei care fac acest lucru spun că au obţinut majoritatea şi au susţinerea oamenilor”, a spus el.

Potrivit lui Timmermans, acceptarea unui astfel de raţionament reprezintă un pericol, deoarece atunci când statul de drept este ameninţat şi când este afectată libertatea presei, „aproape în mod automat creşte corupţia”, potrivit Agerpres.

„Atunci când se fac paşi înapoi în ceea ce priveşte domnia legii, nu este afectată doar independenţa sistemului judiciar. Este vorba şi despre modul în care sunt cheltuite fondurile publice, iar politicienii sunt traşi la răspundere pentru acest lucru. Există o legătură între aceste lucruri. Din acest motiv, Comisia Europeană a propus ca pe viitor să existe legătură între acordarea fondurilor europene şi respectarea statului de drept în statele membre”, a explicat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene. El a adăugat că îi dă încredere faptul că europenii înţeleg tot mai bine că destinele lor sunt legate şi că au trecut vremurile în care fiecare naţiune se preocupa doar de propria soartă.

„Sigur, acest lucru poate să crească şi sentimentul de incertitudine, dar acesta este destinul nostru, prieteni. Trebuie să ne ocupăm de acest lucru împreună şi putem să o facem doar dacă ne protejăm valorile fundamentale, inclusiv statul de drept. (…) Comisia este uneori ca un arbitru la un meci de fotbal. Avem regulamentul care trebuie aplicat, iar statul membru care nu a respectat regulamentul mereu protestează. ‘Că e nedrept şi că ceilalţi se poartă mai rău, că se aplică standarde duble’. Le-am auzit pe toate. Dar Comisia nu va ţine cont de culoarea politică atunci când e vorba de statul de drept”, a evidenţiat Frans Timmermans.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Locul ideal din casă unde să pui routerul Wi-Fi. Viteza la internet va fi optimă și eviți alte posibile probleme de conexiune
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Țepe de zile mari pentru șoferi. Pierd o grămadă de bani
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Nereguli majore la Depogaz Ploiești: Ministrul Energiei cere sesizarea DNA
MediaFlux
DONALD TRUMP, recrutat de KGB! DEZVĂLUIRI fără PRECEDENT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe