O scurtă recapitulare e utilă. Curtea trebuia să valideze sau să invalideze recensământul pentru demiterea preşedintelui Băsescu. Judecătorii Curţii se gîndesc şi se hotărăsc să se gândească 40 de zile, până pe 12 septembrie. După aceea s-au decis să se gândească doar până la sfârşitul lui august. Între timp au cerut guvernului să actualizeze listele electorale permanente. Asta a dat apă la moară planului USL-ului de a scoate de pe aceste liste vreo 2 milioane de cetăţeni. Au urmat calcule în averse. Dacă de pe aceste liste sunt scoşi minim 1, 374 milioane de oameni, prezenţa la referendum trece de 50 la sută plus 1, deci referendumul e valid, adică se anunţă timp frumos pentru USL.
Strategia era simplă: pe liste ar fi trebuit să figureze toţi cei care domiciliază efectiv în localitatea care le apare în buletin. Cei plecaţi în străinătate de mai mult de 12 luni nu îşi pierd dreptul de vot, dar trebuiau să fie trecuţi pe listele pentru diaspora. Clenciul constă în faptul că pentru a fi trecuţi pe listele din străinătate trebuie să aibă un domiciliu stabil şi legal în străinătate. Astfel, mii şi mii de muncitori la negru, şuţi, curve şi cerşetori care au împânzit Europa de la Roma la Londra erau eliminaţi de pe orce fel de liste, deşi pot vota pe unde vor doar cu buletinul.Practic, era vorba de vreo două milioane de oameni despre care statul român nu mai ştie nimic, pentru că monitorizările deplasărilor cetăţenilor UE în interiorul uniunii sunt interzise.
USL intră în fibrilaţie, ministrul Rus vorbeşte de un recensământ fulger pentru actualizare, cu verificări în trei secunde ale cetăţeanului plecat, Traian Băsescu tună şi fulgeră , cantitatea de ameninţări pe metrul pătrat de chestor creşte, apoi contraatacă şi cere umflarea listelor cu 460.000 de români pierduţi dar, surpriză:Curtea se suceşte. Dă o erată în care spune că a uitat un paragraf şi vorbeşte de liste electorale actualizate, nu de actualizarea lor. Adică e vorba cam de aceleaşi liste de la alegerile prezidenţiale, din care se scot doar nişte fleacuri de zeci de mii de morţi, zilierii şi şuţii scapă. Guvernul renunţă la minirecensământ, Rus pleacă la Cluj,instabilitatea electorală se accentuează, în zona televiziunilor cad cantităţi mari de declaraţii politice aberante, dar prognoza se schimbă iar.
Pe arii restrânse din Curte vremea devine caniculară şi de acolo apare o erată la erată. Judecătorul Predescu spune că erata trebuia aprobată în prezenţa tuturor celor 9 judecători ai Curţii, lucru ce nu s-a întâmplat, preşedintele Zegrean şi alţi trei colegi ai lui fiind plecaţi în concediu. În locul lui Zegrean a semnat un alt judecător, un fost coleg al lui Boc de la Cluj. Oricum Zegrean, din concediu, tot a avut timp să trimită o plângere Comisiei de la Veneţia despre nişte ameninţări vagi la adresa judecătorilor constituţionali. Acum, Curtea e în faţa altei decizii majore: judecătorii în concediu, deci cei cu domiciliul temporar în străinătate, au dreptul să voteze la adoptarea unei erate? De decizia asta a ajuns să depindă viitorul României.