O fostă Miss Universe România, martor în dosarul lui Vâlcov, ajunsă consilier personal la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză
Fosta Miss Universe România, care a fost audiată ca martor și în procesul fostului ministru Darius Vâlcov, a primit o nou funcție la stat. Larisa Maria Popa este specialistă în economie și probabil aceste calități au împins-o la Comisia Națională de Strategie și Prognoză, instituție subordonată Guvernului. Nu este însă prima funcție publică deținută de fostul model, care a mai fost în trecut consilieră în Ministerul Agriculturii și administrator provizoriu la SC Telecomunicații CFR SA.
Numirea la Comisia Națională de Strategie și Prognoză este însă de anul trecut, dar a fost abia acum făcută publică, potrivit impactinolt.ro.
Printre atribuții se numără elaborarea de programe de dezvoltare economică și socială pe termen scurt, mediu și lung, a prognozelor și studiilor privind echilibrul macroeconomic, sectorial și regional, evaluare ex-ante și ex-post a impactului economic și social al schemelor de ajutor de stat și al proiectelor de investiții publice dezvoltate în parteneriat public-privat, administrarea schemelor de ajutor de stat.
Larisa Popa, din Slatina, a devenit cunoscută în 2011, când a câștigat titlul de Miss Universe România. A fost și martor în unul din dosarele de corupție ale lui Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei și fost ministru de Finanțe, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare. Larisa Popa deținea în acte o galerie, unde procurorii susțin că Vâlcov intenționa să expună tablouri achiziționate prin interpuși cu bani din activități ilegale.
O decizie surprinzătoare şi controversată a fost şi numirea Adrianei Cotel la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, în octombrie 2018. Înainte de numirea de conducerea ANM, Adriana Cotel era specialist în biotehnologie la compania Alvogen Romania, un producător de medicamente. Ea l-a înlocuit în funcție pe Alexandru Velicu.
Presa a scris că Adriana Cotel este legată printr-o prietenie veche de Darius Vâlcov, consilier de stat al premierului Dăncilă. Adriana Cotel l-a cunoscut pe Darius Vâlcov prin intermediul lui Andrei Iordache, şef la Direcţia de Sănătate Publică Olt şi om de casă al consilierului pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă.
O apropiată a lui Darius Vâlcov, la conducerea ANAF
Numirea unei economiste anonime la şefia Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a stârnit o furtună mediatică în România. Pe 3 decembrie, premierul Viorica Dăncilă a semnat decizia de numire a Mihaelei Triculescu în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu rang de secretar de stat după ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă demiterea preşedintelui ANAF, Ionuţ Mişa, motivând că această instituţie „trebuie să-şi schimbe radical comportamentul în economie”.
Şi despre noua şefă a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) presa a scris că este tot o apropiată a lui Vâlcov. Sursele citate de „Adevărul“ au precizat că Darius Vâlcov a cunoscut-o pe Mihaela Triculescu prin intermediul Adrianei Cotel, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, şi al lui Andrei Iordache.
„Nu e un secret că eu sunt prieten cu Adriana, dar şi cu Mihaela. Nu este un secret că ele sunt prietene bune. Le cunosc, ştiu ce s-a întâmplat, cum au ajuns în aceste funcţii, sunt fete muncitoare care vor demonstra că sunt în stare să conducă aceste instituţii. S-a dorit să se aducă oameni capabili din afara sistemului“, a declarat Andrei Iordache, citat de Adevărul.
Mihaela Triculescu (42 de ani) coordonează o instituție-cheie pentru funcționarea statului român, dar cu toate acestea nu există niciun CV care să ateste traseul profesional al acesteai.
În comunicatul emis de Guvern se menționează că „Mihaela Triculescu este economist cu o vastă experienţă. În ultimii trei ani a fost practician în insolvenţă, asigurând managementul procedurii de insolvenţă pentru mai multe companii. Noul preşedinte ANAF este licenţiat în economie şi absolvent al studiilor de master disciplina „Analiză diagnostic şi evaluarea afacerilor” la Universitatea din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Economice”.