O nuntă în post era, până înainte de pandemie, un lucru de neconceput. Niciun preot nu era de acord să săvârşească Sfânta Taină a Cununiei în post, iar credincioşii nu concepeau să petreacă în astfel de perioade. Însă pandemia a schimbat până şi canoanele bisericeşti. Pentru că multe cupluri şi-au anulat nunta în perioada 2020-2021, o vor organiza în 2022, astfel că sălile pentru evenimente sunt ocupate aproape în proporţie de 100%. Ca să mai relaxeze presiunea care apasă pe sălile de evenimente, dar şi pe preoţii care trebuie să săvârşească Taina Cununiei, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a luat decizia de a acorda dispensă celor care vor să se căsătorească în post.
Aceasta se acordă individual, în funcție de fiecare situație particulară, cu argumente care să susțină aprobarea ei. Mitropolia dă dispensă, însă, doar pe anul 2022 și dă asigurări că nu se va crea vreun precedent.
„Măsura a fost dispusă din cauza pandemiei. Multe nunți s-au amânat astfel încât anul acesta sunt decalate toate, iar disponibilitatea la săli, localuri, este limitată. Deci doar anul acesta există această înțelegere, una motivată de pandemie. Nu este vorba de vreun precedent. Cei care au amânat nunțile în ultimii ani, pe anul acesta rezolvă situația. Este greu de crezut că la anul, tot în post, vor solicita o dispensă. Și acum vor trebui să vină cu argumente, să aducă contractul de la sala de nunți etc. Pe anul acesta avem deja cereri”, a spus Lucian Apopei, directorul de comunicare de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei pentru bzi.ro
Acesta a precizat, totodată, că dispensa se referă doar la Taina Sfintei Cununii, şi nu la petrecerea de după.
„De fiecare dată când tinerii vin la noi pentru a primi o dispensă solicitând oficierea Tainei Cununiei în zile de post, noi îi îndemnăm în prima fază să schimbe data nunţii. Dacă acest lucru nu se poate, motivat de situaţia ultimilor doi ani de pandemie, Biserica vine în sprijinul acestora pentru a se putea totuşi oficia Taina Cununiei. Noi nu dăm dispensă pentru mâncare şi băutură, adică pentru ceea ce ţine de partea de petrecere, ci pentru Cununia religioasă, un pogorământ prin dispense în conformitate cu canoanele Bisericii, o manifestare concretă a atitudinii de condescendenţă faţă de tineri„, a precizat Lucian Apopei pentru sursa citată.
Reprezentanții restaurantelor din Iași spun că viitorii miri se tem de faptul că pandemia ar putea reveni din toamnă, astfel că majoritatea nunţior au fost programate până în luna octombrie.
„Se fac nunți vinerea, când e post. Sunt nunți care au fost reprogramate de acum 2-3 ani și mirii nu vor să piardă avansul. Fac o dispensă la preot, duc contractul vechi, dovezi, contractele cu formația, fotografi etc. Evenimentele se organizează cu program normal, cu câteva meniuri speciale. Sunt persoane care vin la nuntă, dar pentru că postesc până la 12 noaptea mănâncă după aceea mâncare ca toți ceilalți invitați. Am înțeles că vor să păstreze acest obicei creștin ortodox.
Noi avem nunți în această vară însă pentru cele din toamnă încă sunt discuții. Mirii se tem să nu se întoarcă pandemia și de aceea nu vor să mai programeze nunțile pentru luna octombrie 2022. De exemplu, anul trecut, în ultimul weekend din octombrie, mirii care și-au luat concediu și au pierdut și locurile de muncă, nu au mai făcut nunțile pentru că a venit pandemia și s-a închis tot. Nu mai sunt nunți cu sute de invitați și oamenii sunt precauți”, susține Raluca Băluță, managerul unui restaurant din Iaşi, pentru sursa citată.