Adolescenții de peste 16 ani ar putea călători în afara României în baza unei declarații notariale care va cuprinde acordul părinților sau al reprezentanților legali, se arată într-un proiect aflat pe masa Senatului, citat de Antena 3.
Autorii proiectului susțin că implementarea inițiativei ar ajuta mulți adolescenți români care au ambii părinți plecați în afară, la muncă. De asemenea, există și cazuri mai sensibile, în care părinții sunt divorțați, iar unul dintre ei locuiește în afară. Astfel, dacă proiectul va fi aprobat, adolescenții cu vârsta de peste 16 ani ar putea călători fără a mai fi nevoie să fie însoțiți de celălalt părinte.
Potrivit proiectului, adolescenții din categoria de vârstă menționată ar putea părăsi România în baza unui acord scris al ambilor părinți. Totul va putea fi efectuat în baza unei declarații notariale.
Dacă Senatul va vota favorabil, adolescenții vor avea mai multă libertate pentru a putea studia în străinătate, pentru a se reuni cu familia sau pur și simplu pentru a efectua city break-uri, în scop recreativ.
Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării, potrivit datelor transmise de guvern.
„Astăzi, după ultimele date oficiale pe care le avem, numărăm 5,7 milioane de români în afara graniţelor. Este o cifră oficială pe care am obţinut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranţă avem cel puţin 8 milioane. Avem 500.000 de români doar în Franţa, mai mult decât declară statul francez astăzi – 106.000 de români, în cifrele oficiale. Avem câteva ţări în Europa unde avem un milion sau mai mult de un milion de români. Avem 150.000 – 200.000 de români în plus, care nu sunt identificaţi sau număraţi”, a menţionat Florin Câciu, în mai 2022.
De asemenea, numărul românilor care vor să se refugieze în străinătate continuă să crească puternic.