Tinerii europeni consumă mai puțin alcool și, de asemenea, fumează mai puțin, dar consumă din ce în ce mai mult cu canabis, sunt concluziile studiului.
„Fumatul și băutul în rândul elevilor cu vârste de 15-16 ani dau semne de declin, dar există îngrijorări cu privire la consumul potențial riscant de canabis și la provocările pe care le prezintă un nou comportament de dependență„, potrivit European School Survey Project on Alcohol and Other Droguri (ESPAD), citate de Euractiv.
ESPAD a intervievat anul trecut aproape 100.000 de tineri cu vârste de 15 și 16 ani, din 35 de țări, în cadrul unui studiu despre atitudinile adolescenților față de formele de comportament dependente. A fost cel de-al șaptelea studiu după 1995, astfeşl că au fost suficiente elemente de comparaţie.
Citeşte şi Alexia Eram, internată de urgență la spital. Fiica Andreei Esca, pe masa de operaţie
Concluziile au relevat o creştere a consumul de droguri, 16% dintre cei chestionați recunoscând că au încercat canabis, comparativ cu 11% în 1995.
Tinerii europeni beau mai puţin dar fumează mai mult, cum se prezintp situaţia în România.România se situează sub media europeană la consumul de droguri în rândul adolescenţilor, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii (care au consumat cel puţin o dată) menţinându-se la nivelul valorii înregistrate în anul 2011, potrivit unui studiu realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
Conform studiului dat publicităţii joi, cel mai consumat drog ilicit în rândul adolescenţilor continuă să fie canabisul/haşişul, urmat de noile substanţe psihoactive (NSP), remarcându-se scăderi ale consumului de-a lungul vieţii (care au consumat cel puţin o dată în viaţă) pentru solvenţi/substanţe inhalante, amfetamine, cocaină, droguri injectabile, heroină, ciuperci halucinogene, LSD, ecstasy şi GHB.
Pe de altă parte, consumul de tutun se menţine la valori similare celor observate în studiul anterior (consumul de tutun de-a lungul vieţii: 49,5%, faţă de 41% media europeană). Diferenţiat pe sexe, se observă valori asemănătoare ale consumului de tutun, atât în rândul băieţilor, cât şi al fetelor, ceea ce înseamnă că fetele tind să adopte acelaşi comportament de consum (49,4% băieţi, faţă de 49,6% fete).