Tinerii nu deţin cu adevărat competenţe digitale. Nu sunt conştienţi de RISCURILE de securitate

Un raport de specialitate susţine că tinerii nu dețin competențe digitale în mod firesc pentru a utiliza tehnologia în siguranță și eficient, iar aptitudinile dobândite în mod informal sunt susceptibile de a fi incomplete.
Alina Costache
16 ian. 2015, 12:18
Tinerii nu deţin cu adevărat competenţe digitale. Nu sunt conştienţi de RISCURILE de securitate

Conform realizatorilor cercetării, ECDL Foundation, termenul de ‘nativ digital’ a apărut în ultimii ani, pentru a descrie tinerii (de la copii la adulți tineri), care au crescut folosind în mod uzual computerul și, prin urmare, ar avea un instinct de utilizare a tehnologiei și nu mai au nevoie de pregătire.

„Acest lucru este total fals (…) ECDL atrage atenția asupra percepției și descrierii greșite a nativilor digitali, conform cărora aceștia își însușesc intuitiv competențe de utilizare a computerului doar prin accesarea unei tablete sau a unui laptop. Folosind informațiile detaliate furnizate de cercetările extensive la nivel academic sau din industrie, documentul arată amploarea problemei și pericolul pe care îl reprezintă pentru economia Europei o posibilă ‘Generație pierdută’. Potrivit Comisiei Europene, din cauza acestor tendințe, există riscul ca Europa să întâmpine scăderi severe de cetățeni instruiți în era digitală, împiedicând astfel creșterea economică și competitivitatea’, se menționează în concluziile raportului, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, un studiu recent a arătat că, în Germania, doar 20% dintre respondenți ar putea aplica cu succes un stil de paragraf într-un document Word. De asemenea, o altă cercetare realizată în Italia a scos în evidență faptul că 42% dintre tinerii din această țară nu au fost conștienți de riscurile de securitate care pot fi implicate în accesul la Internet wireless, în timp ce o cercetare în Australia a indicat că 45% dintre tinerii chestionați erau doar ‘Utilizatori rudimentari” de tehnologii digitale.

Cum să spargi un calculator FĂRĂ SĂ ŞTII PAROLA. Este extrem de simplu VIDEO

În concluziile raportului ECDL Foundation este menționat, printre altele, faptul că termenul ‘nativ digital’ sugerează în mod fals că tinerii cunosc intuitiv cum să utilizeze tehnologiile digitale, că expunerea la tehnologie nu poate fi echivalentă cu abilitatea de a o folosi, precum și că tinerii tind să își supraestimeze nivelul de competențe digitale.

Permisul european de conducere a computerului (ECDL — European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competențelor digitale recunoscut la nivel internațional în 150 de țări și numără, până în prezent, 13 milioane de persoane înregistrate în program. În afara Europei, certificarea este cunoscută sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

ECDL Romania este Operatorul Național al licenței ECDL pe plan local, cu o rețea de peste 700 de centre de instruire și testare acreditate pe întreg teritoriul țării.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Rețeta veche a sarmalelor românești. Secretele gospodinelor din Moldova
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
Playtech.ro
Ai sau nu voie să efectuezi devansare pe autostradă? Codul Rutier 2025 spune exact
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Program STB de Paște 2025. Cum circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele în noaptea de Înviere
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Candidatul pe care îl va susține Călin Georgescu: Are cel mai bun profil de președinte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
De ce se trece pe sub masă în Vinerea Mare. Ce simbolizează și de ce nu se face oricând
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai