Conform realizatorilor cercetării, ECDL Foundation, termenul de ‘nativ digital’ a apărut în ultimii ani, pentru a descrie tinerii (de la copii la adulți tineri), care au crescut folosind în mod uzual computerul și, prin urmare, ar avea un instinct de utilizare a tehnologiei și nu mai au nevoie de pregătire.
„Acest lucru este total fals (…) ECDL atrage atenția asupra percepției și descrierii greșite a nativilor digitali, conform cărora aceștia își însușesc intuitiv competențe de utilizare a computerului doar prin accesarea unei tablete sau a unui laptop. Folosind informațiile detaliate furnizate de cercetările extensive la nivel academic sau din industrie, documentul arată amploarea problemei și pericolul pe care îl reprezintă pentru economia Europei o posibilă ‘Generație pierdută’. Potrivit Comisiei Europene, din cauza acestor tendințe, există riscul ca Europa să întâmpine scăderi severe de cetățeni instruiți în era digitală, împiedicând astfel creșterea economică și competitivitatea’, se menționează în concluziile raportului, potrivit Agerpres.
Pe de altă parte, un studiu recent a arătat că, în Germania, doar 20% dintre respondenți ar putea aplica cu succes un stil de paragraf într-un document Word. De asemenea, o altă cercetare realizată în Italia a scos în evidență faptul că 42% dintre tinerii din această țară nu au fost conștienți de riscurile de securitate care pot fi implicate în accesul la Internet wireless, în timp ce o cercetare în Australia a indicat că 45% dintre tinerii chestionați erau doar ‘Utilizatori rudimentari” de tehnologii digitale.
Cum să spargi un calculator FĂRĂ SĂ ŞTII PAROLA. Este extrem de simplu VIDEO
În concluziile raportului ECDL Foundation este menționat, printre altele, faptul că termenul ‘nativ digital’ sugerează în mod fals că tinerii cunosc intuitiv cum să utilizeze tehnologiile digitale, că expunerea la tehnologie nu poate fi echivalentă cu abilitatea de a o folosi, precum și că tinerii tind să își supraestimeze nivelul de competențe digitale.
Permisul european de conducere a computerului (ECDL — European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competențelor digitale recunoscut la nivel internațional în 150 de țări și numără, până în prezent, 13 milioane de persoane înregistrate în program. În afara Europei, certificarea este cunoscută sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).
ECDL Romania este Operatorul Național al licenței ECDL pe plan local, cu o rețea de peste 700 de centre de instruire și testare acreditate pe întreg teritoriul țării.