Tot procesul e destul de costisitor, dar pentru cei mai performanți tineri există și burse, respectiv diverse facilități.
Exodul „creierilor” are toate șansele să continue, din moment ce economia României, respectiv standarul mediu de viață al cetățenilor nu dă semne de îmbunătățire.
Pentru tinerii care vor să plece la muncă în afară, costurile se împart în două categorii: pregătirea pentru aplicare și costurile propriu-zise din timpul facultății. În categoria pregătirii pentru aplicare intră cheltuielile cu meditațiile, taxele de aplicare, costurile notariale și traduceri legalizate, precum și cheltuielile legate de obținerea vizei.
Odată admis la facultate trebuie achitate taxele de școlarizare și acoperirea cheltuielor de zi cu zi. În Europa, taxele de școlarizare nu sunt foarte mari, dar cheltuielile de zi cu zi pot ajunge la 1.000 – 1.500 de euro pe lună. În SUA, taxele de școlarizare sunt mai mari, dar majoritatea universităților oferă burse consistente, care includ cazarea și masa, scrie EduPedu.ro.
Taxele de studiu pentru universitățile din „Țara Lalelelor” sunt influențate de diverși factori, cum ar fi instituția, programul de studiu, naționalitatea și dacă studentul este înscris într-un program de licență sau masterat. Taxele de studiu pentru programele de licență la universitățile din Țările de Jos este de aproximativ 2.000 de euro pe an pentru studenții UE, de cinci ori mai puțin decât în Marea Britanie, acolo unde pentru a studia, tinerii își fac în general credite la stat.
În Germania, costurile sunt minime. Universitățile publice sunt în general gratuite, atât pentru studenții interni, cât și pentru cei internaționali. Cu toate acestea, studenții sunt obligați să plătească o taxă pe semestru, care acoperă costurile administrative și alte servicii oferite de universitate. Această taxă variază între universități, dar este de obicei între 100 și 400 de euro pe semestru. În schimb, universitățile private percep taxe de școlarizare, iar acestea pot varia de la câteva mii la zeci de mii de euro pe an, în funcție de instituție și programul de studiu.
Studiul la universități din SUA poate fi o experiență valoroasă, dar adesea vine la pachet cu costuri semnificative. Taxele de școlarizare variază în funcție de instituție și de programul de studiu. Universitățile publice în general au tarife mai mici. Universitățile private au taxe de școlarizare mai ridicate. În medie, taxele de școlarizare pentru un program de licență pot varia între 10.000 și 60.000 de dolari sau mai mult pe an.
Pentru studenții internaționali care doresc să studieze în SUA, universitățile oferă numeroase burse, care acoperă costurile legate de școală, inclusiv manuale, dar și cheltuielile de zi cu zi – cazare, masă etc.
Harvard, Yale, Princeton, Standford și MIT se numără printr universitățile de prestigiu care oferă astfel de burse.
În China, anul școlar costă între 2.500 și 10.000 de dolari, în Japonia între 4.000 și 8.000 de dolari, în Coreea de Sud 3.000 – 8.000 de dolari.
În România, taxa de școlarizare la majoritatea facultăților este de 800 de euro.
Potrivit celor mai recente studii, 75% dintre tinerii români, absolvenți de Medicină, pleacă în străinătate să muncească.