UDMR a lansat în dezbatere publică proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, regiune formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, care ar urma să aibă propriul preşedinte. Potrivit proiectului, limba maghiară va fi considerată, alături de limba română, limbă oficială în regiune.
În ceea ce priveşte bugetul Ţinutului Secuiesc, proiectul stabileşte că „se fac venit al bugetului regiunii următoarele:
a) 50% din impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal col ectat în urma transferului proprietăţilor de pe raza regiunii ; b) 20% din taxa pe valoarea adăugată colectată de la firmele din regiune, după efectuarea restituirilor către acestea; c) 12% din impozitul pe venit încasat la nivelul fiecărei unităţi administrativ – teritoriale din raza regiunii; d) 50% din profitul net realizat de Loteria Română pe teritoriul regiunii şi 60% din taxa pe jocuri de noroc colectate la nivel de regiune”.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor a explicat că jumătate din sumele colectate din taxe ar rămâne în regiune, pentru că în prezent sunt prea mulţi bani care ajung la Bucureşti.
‘Noi am propus să rămână un procent mult mai mare la nivel local, la nivel regional, decât este în acest moment şi cred că ar fi o propunere valabilă şi pentru alte regiuni, dacă vom trece la o altă structură administrativă. Noi considerăm că nu e bine să mergi pentru fiecare bănuţ până în Bucureşti, nu e bine să mergi pentru un pod, pentru o şcoală locală, pentru o instituţie de cultură tot timpul la Bucureşti. Noi propunem să rămână din sumele colectate, din taxele colectate 50% şi sunt câteva locuri unde procentul este un pic mai mic’, a precizat Kelemen.