Psihiatru despre Putin. Reputatul psihiatru care l-a analizat pe Putin a ajuns la concluzia că acesta are tiparul comportamental al unui psihopat: pare normal și face totul pentru a menține această iluzie. Trebuie ştiut, însă, că psihopaţilor le lipselte empatia. Toți sunt manipulatori și agresori, neputând simţi emoţii precum milă, remușcări sau vinovăție. Fallon explică faptul că psihopații au un al şaselea simţ în ceea ce priveşte persoanele cu caracter slab. Astfel, cei care suferă de o asemenea boală psihică îşi citesc foarte bine victimele, înţelegându-le bine sentimentele, fricile și dorințele. Folosind aceste cunoștințe, psihopații își pot manipula victimele pentru a obține de la ele orice îşi doresc.
„Metoda cheie a lui Putin este să-i împiedice pe adversarii săi să devină mai puternici, să lovească în momentul lor de cea mai mare slăbiciune. Psihopații autodisciplinați au răbdarea să aștepte luni, ani, chiar 10 ani, până când victima lor dă dovadă de vulnerabilitate„, observă Fallon.
În opinia specialistului, comportamentul din prezent al liderului de la Kremlin este consecinţa mai multor traume din copilărie, cimentate în viaţa de adult. Psihiatrul are convingerea că Putin dă semne de tulburare a minții, semne care ar putea fi premisele unor afecţiuni degenerative: de la narcisismul arogant, a trecut la un comportament dezechilibrat paranoic și ostil.
Multă vreme după ce şi-a început cariera politică, Putin a reuşit să fie calm și prudent. Acum, însă, îi este mai greu să se stăpânească, ceea ce arată că este foarte periculos.
În fața rezistenței, psihopații și agresorii se pierd și pot chiar să fugă, dar Putin nu are unde să fugă. Neavând scăpare şi nimic altceva de pierdut, dictatorul a încetat să-și mai ascundă sentimentele. Dar acest lucru îl face periculos, deoarece a ajuns în momentul în care nu mai are nevoie să-și mențină imaginea unei persoane cu sânge rece.
Specialistul mai atrage atenţia asupra faptului că psihopaţii îşi pot ascunde adevărata faţă ani întregi, însă dacă se confruntă cu stres perioade îndelungate, sfârşesc prin a-şi da arama pe faţă. Momentul demascării ar putea fi momentul în care Putin aar putea detona bomba nucleară.
„Oamenii cu psihopatie pot răbda mult, dar de îndată ce stresul devine prea puternic sau de lungă durată, dacă în cele din urmă sunt împinși într-un colț, încetează să se abțină. Este imposibil să prezici când Putin se va găsi în acest moment, dar când va veni, fie va fugi, fie va dori să dărâme totul și să meargă până la capăt, pare pur și simplu un comportament irațional, dar în realitate el doar testează limitele, picătură cu picătură, ca orice bătăuș care testează slăbiciunea cuiva. Dacă nu va reuși, se va da înapoi și va spune: „Oh, nu, tot ce ne-am dorit a fost Donbas-ul””, subliniază psihiatrul.
Fallon este de părere că cea mai bună metodă de a lupta împotriva psihopaților este presiunea treptată și constantă, fără mișcări bruște.
„Nu este cel mai bun mod de a lua măsuri drastice, radicale acum”, este încrezător psihiatrul.
Din punctul său de vedere, Putin așteaptă ca Ucraina să facă o mișcare greșită, lucru care – crede Putin – le-ar da dreptul ruşilor la un răspuns agresiv. Concret, Ucraina ar putea face greşeala să bombardeze o aşezare din Rusia sau o ţintă mai mare, lucru care l-ar putea determina pe Putin să apese butonul roşu.