Tipuri de infarct de care nu ştiai. Oasele pot ceda din cauza opririi circulaţiei

Diabeticii, alcoolicii, dar și cei care au urmat tratamente cu cortizon au cel mai mare risc să sufere un infarct osos. Afecțiunea este rar întâlnită, iar în cazurile grave se poate trata doar cu intervenții costisitoare care presupun înlocuirea șoldului cu o proteză.
Alina Costache
23 feb. 2016, 18:06
Tipuri de infarct de care nu ştiai. Oasele pot ceda din cauza opririi circulaţiei

Infarctul osos este o condiție rar întâlnită la nivelul oaselor. Aceasta apare prin oprirea circulației sangvine într-o zonă din țesutul osos, care, nemaifiind vascularizată, se necrozează, adică „moare”. Această condiție poate fi asemănată cu apariția infarctului la nivelul inimii, explică dr. Vlad Predescu, medic primar Ortopedie și Traumatologie.

De regulă, zona afectată este de mici dimensiuni și nu are niciun răsunet asupra scheletului. Marile probleme apar atunci când zona de infarct este mare și este situată în vecinătatea articulațiilor, pe primul loc fiind șoldul, urmat de genunchi, umăr, metatarsiene etc. Această condiție patologică mai poartă denumirea de necroză osoasă. La nivelul șoldului, boala este cunoscută ca necroză avasculară a capului femural, potrivit doctorulzilei.ro.

Cauzele nu sunt complet elucidate. Totuși, există o serie de factori de risc dovediți și anume: alcoolismul, tratamentul excesiv cu cortizon, anumite boli genetice sau reumatismale, diabet, pacienții imunosupresați, hemofilie, infecție. Între profesii, boala a fost descrisă prima oară la scafandri„, adaugă medicul ortoped.

De multe ori, în stagiile incipiente, nu sunt simptome și zonele mici de infarct osos sunt descoperite întâmplător cu ocazia unui examen radiologic de rutină. Pentru completarea diagnosticului se mai efectuează un examen RMN, iar în anumite cazuri poate fi nevoie de un consult reumatologic ce are ca scop depistarea unor boli reumatismale care au putut declanșa această patologie.

Alteori, zona infarctizată prezintă dureri ușoare, nespecifice în zona cu necroză osoasă, dureri care de multe ori sunt pasagere și nu îngrijorează bolnavul decât atunci când boala ajunge în stadii avansate.

Tratamentul depinde de depistarea precoce a acestei condiții. În stadiile incipiente se pot face intervenții de revascularizare a capului femural care au ca scop salvarea acestuia. Acestea au o șansă de succes de aproximativ 80%, în restul cazurilor boala progresează, mai explică specialistul. În stadiile finale, singura soluție este protezarea șoldului, adică înlocuirea șoldului cu o proteză. Dat fiind faptul că această operație se adresează tinerilor care au un grad crescut de activitate, este nevoie de folosirea unei proteze de șold performante, care din păcate este și foarte scumpă. În cazul lor se optează pentru proteze la care cuplul de frecare este ceramică pe ceramică sau alte variante similare la fel de rezistente, iar tehnica chirurgicală trebuie să fie perfectă. Numai în acest fel putem spera la o supraviețuire a protezei de aproximativ 20 de ani.

Citeşte şi Cum poţi „păcăli” infarctul cu aceste trucuri simple

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Colosul energetic care va apărea în România. Lucrările de construcție sunt în desfășurare: “Proiect de importanță națională”
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Andreea Bănică, momente de tensiune. A ajuns cu mâna în ghips
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
Gestul făcut de mama lui Andrei Perneș față de Sabrina Imbrea la biserică, în ziua înmormântării fiului ei. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Miting de susținere a Ucrainei organizat la Boston în pragul celor trei ani de la începutul invaziei rusești
MediaFlux
ILIE BOLOJAN a DECIS! Convocare de URGENȚĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe