Tipuri de medicamente care-ţi şubrezesc imunitatea

Anumite tratamente medicamentoase afectează flora intestinală și implicit scad capacitatea corpului de a se apăra de agenți patogeni, virusuri și bacterii.
Romania TV
06 feb. 2017, 09:02
Tipuri de medicamente care-ţi şubrezesc imunitatea

Antiacidele

Arsurile stomacale te pot face să recurgi la medicamente care alungă aceste neplăceri, însă există riscurile de a influența negativ flora intestinală și de a reduce imunitatea. Medicamentele antiacide scad nivelul de aciditate stomacală, de aceea alimentele nu mai pot fi sterilizate în mod corespunzător. Prin urmare, sistemul imunitar ajunge să lucreze în plus pentru a combate bacteriile și virusurile patogene care pot duce la infecții.

Într-un mediu cu o aciditate scăzută, unele elemente nutritive nu pot fi absorbite bine de organism, ceea ce conduce și la carențe de vitamina C sau de fier. Pe termen lung, aceste lipsuri afectează imunitatea.

Analgezicele

Medicamentele care reduc intensitatea durerilor este posibil să provoace sindrom de intestin iritabil sau apariția unor infecții, ca urmare a creșterii permeabilității intestinale. Folosirea ocazională a medicamentelor cu efect analgezic nu afectează sănătatea.

Atenție!

Folosirea frecventă a analgezicelor, mai precis de câteva ori pe săptămână îți slăbește sistemul imunitar și-ți sporește riscul de a suferi de diverse boli, îndeosebi respiratorii și digestive.

Citeşte şi  Ce poţi face pentru creşterea imunităţii

Antibioticele

Contribuie la șubrezirea sistemului imunitar și administrarea de antibiotice în mod repetat într-o perioadă scurtă de timp. Riscul este mai mare cu cât tratamentul este luat „după ureche”, deci fără recomandarea medicului, și numai pe durata de manifestare a simptomelor.

Femeile care sunt nevoite să urmeze tratament cu antibiotice contra infecțiilor urinare de mai multe ori pe lună, chiar și 5-6 zile la fiecare 2 săptămâni, pot avea de suferit ca urmare a dezechilibrului florei intestinale. În cazul în care bacteriile bune dispar de la nivel intestinal din cauza antibioticelor, este slăbită bariera care stopează absorbția toxinelor, iar sistemul imunitar funcționează la o capacitate redusă. Pentru ca aceste efecte negative să nu se producă, ajută o alternare a antibioticelor, administrarea probioticelor și a unor suplimente de vitamina C.

Ce alți factori îți pot afecta capacitatea de apărare a organismului

Curele de slăbit

Dietele de detoxificare ținute frecvent, bazate numai pe sucuri, sau regimurile de slăbit sărace în carbohidrați și calorii te popt face să te îmbolnăvești adesea. Acestea te lipsesc de vitamine și minerale importante: magneziu, zinc, seleniu. O alimentație variată îți asigură aceste elemente nutritive și te protejează de boli.

Singurătatea

Izolarea de amici pe o perioadă lungă poate să-ți slăbească sistemul imunitar, să crească riscul apariției de inflamații sau infecții virale. Interacțiunea cu persoane dragi și împărtășirea de bucurii și necazuri cu acestea îți asigură o stare bună de sănătate.

Află care sunt cele mai periculoase combinatii de medicamente 

DailyBusiness
Șoc la început de an! Uleiul și pâinea se scumpesc cu 10%, urmează carnea și lactatele!
Spynews
4 trucuri care te ajută să ai cel mai liniștitor somn. Cum să dormi bine și să te trezești mereu odihnit
Bzi.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail
Fanatik.ro
CTP l-a luat la țintă pe David Popovici, după ce sportivul și-a luat bolid de 120.000 de euro: „Sunt uluit de micimea marelui vis pe care l-a avut”
Capital.ro
UE a dat ordin. România e obligată să aplice. Se inscripționează neapărat de la 1 ianuarie
Playtech.ro
Orașele din România în care taxele și impozitele scad până la 50%. Anunțul făcut de autorități
DailyBusiness
Ofertă imbatabilă. Cum arată garsonieră din România care a fost scoasă la vânzare cu prețul de 5.000 de euro
Adevarul
Soldații nord-coreeni din regiunea Kursk îi scot în ger pe localnici din propriile case. „Probabil pentru a evita atacurile cu drone”
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
DeSanto, noi declarații în scandalul cu Jador. Impresarul neagă toate acuzațiile care i se aduc: „Să se jure pe Biblie că nu și-a închis contul singur”
Spynews
Cine este Elisa, românca ucisă de soțul ei, în Italia. A împușcat-o pe femeie la opt luni de la nuntă
Evz.ro
Netflix a mai dat o lovitură, de data acesta cu un film românesc
Ego.ro
Anastasia Lazariuc, de nerecunoscut! Imaginile au ajuns pe internet
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Data se modifică. Când vor intra pe card pensiile din luna ianuarie 2025. Anunțul făcut de autorități
Cancan.ro
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferi în UE. Vârsta după care NU mai poți conduce. Când se renunță la permis
StirileBZI
Cu cât vor crește facturile la curent și gaze în 2025. Ce anunț a făcut Ministerul Energiei
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale
substantial.ro
Departamentul Apărării al SUA ajunge la un acord istoric cu veteranii LGBTQ+
MediaFlux
IMPOZIT pe PENSII în 2025. ANUNȚUL Casei de Pensii privind PENSIA MINIMĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cultura muncii în România: între sărbători legale și „cheful de muncă”