Uleiul de măsline
Acest ulei n-ar trebui să-ți lipsească din casă, fiind un bun drenor hepatic și biliar. Are rolul de a accelera tranzitul intestinal lent şi are capacitatea de a dizolva pietrele de la bilă. Consumul de ulei de măsline extravirgin protejează ficatul de efectele stresului oxidativ, un proces chimic din organism în urma căruia se formează radicalii liberi şi care grăbeşte degradarea celulară.
Astfel, în urma testelor pe şoareci de laborator, cercetătorii de la Universitatea din Monastir, Tunisia, şi cei de la Universitatea din Riad, Arabia Saudită, au constatat că în cazul subiecţilor expuşi unor substanţe toxice care cauzează stres oxidativ şi cărora li s-a introdus ulei de măsline în dietă nivelul de afectare hepatică este mai redus decât în cazul celor care nu au fost hrăniţi cu acest aliment. Specialiştii pun acest lucru pe seama faptului că uleiul de măsline are un efect antioxidant direct asupra celulelor ficatului.
Citeşte şi Cele mai bune remedii naturale pentru bolile de ficat
În plus, uleiul de măsline este tolerat foarte bine de stomac, datorită faptului că tratează ulcerul şi gastrita. Este recomandat şi la pregătirea mâncărurilor, fără a îmbiba alimentele prăjite cu toxine, ca în cazul uleiului de floarea soarelui. Are proprietatea de a întârzia procesul de îmbătrânire, protejează inima şi arterele, dizolvă cheagurile din vasele de sânge, reduce colesterolul şi tensiunea. Poate fi folosit pentru masaje. Hrăneşte pielea şi o catifelează. Este util şi pentru mâini şi unghii. După ce spălaţi vasele, masaţi mâinile cu ulei de măsline.
Ai de ales între mai multe feluri de ulei de măsline:
– Uleiul de măsline extra-virgin provine din prima presare a măslinelor. Are o aciditate redusă.
– Uleiul de măsline virgin este produs prin folosirea metodelor fizice şi fără nici un fel de tratament chimic. Aciditatea este mai mică de 2%.
– Uleiul de măsline rafinat este tratat chimic pentru neutralizarea gustului puternic şi a conţinutului de acizi. Este considerat ca fiind de o calitate mai slabă decât cel virgin.
Uleiul de rapiță
Are calităţi excepţionale în tratarea bolilor tubului digestiv. Ajută la drenarea ficatului, dar și la combaterea paraziţiilor intestinali. Este indicat și în tratarea enteritelor.
O linguriţă de ulei de rapiţă se va da în cazul constipaţiei cronice. Pe lângă bolile digestive, rapiţa poate trata cu succes şi unele afecţiuni respiratorii (tusea, bronşita), cardiace (angina pectorală), renale.
Pentru tratament se va prepara un ceai din 1-2 linguri de frunze de rapiţă proaspete şi mărunţite. Se pot consuma două ceaiuri pe zi.
Citeşte mai mult pe click!sanatate.ro