Nina Ştanski, ‘ministru de externe’ al regimului separatist transnistrean, a afirmat că Tiraspolul nu poate confirma deocamdată participarea la următoarea rundă de negocieri, planificată pentru 11-12 septembrie la Viena, ea invocând anumite dosare penale deschise pe numele mai multor aşa-zişi ‘oficiali’ din Transnistria.
”Din păcate, trebuie să menţionez că negocierile sunt puse sub semnul întrebării din cauza ameninţărilor Chişinăului, care se manifestă prin urmăriri penale deschise pe numele mai multor persoane de stat din Transnistria. Catalogăm această politică a Republicii Moldova drept una neprietenoasă şi considerăm că aceste acţiuni duc la blocarea negocierilor. Partea transnistreană nu este pregătită să confirme participarea la întâlnirea care a fost planificată pentru 11-12 septembrie la Viena”, a declarat Nina Ştanski.
De cealaltă parte, negociatorul-şef din partea Chişinăului, vicepremierul Eugen Carpov, a declarat că reprezentanţii Republicii Moldova vor participa la negocieri şi a făcut apel la partenerii de dialog să nu blocheze discuţiile. ”Noi avem invitaţia din partea preşedinţiei OSCE pentru următoarea rundă de negocieri din 11-12 septembrie de la Viena. Acum, la şedinţa pe care am avut-o (luni), eu am reconfirmat intenţia şi decizia noastră de a participa la această rundă. Am înţeles că de partea transnistreană ar exista anumite elemente care ar crea unele obstacole. Am prezentat poziţia noastră: orice obstacole care duc la blocarea dialogului sunt în detrimentul identificării soluţiilor. Noi nu încurajăm practica de a amâna întâlnirile în formatul 5+2” (Chişinău, Tiraspol, OSCE, Rusia, Ucraina, plus SUA şi UE, ca observatori), a declarat Eugen Carpov.
Autorităţile de la Chişinău au iniţiat în ultima perioadă dosare penale împotriva unor responsabili ai regimului de la Tiraspol, între care aşa-zisul premier transnistrean Tatiana Turanskaia, ”ministrul agriculturii”, ”ministrul de interne”, reprezentanţi ai poliţiei de la Tiraspol.
Nina Ştanski evoca săptămâna trecută, după o întrevedere cu vicepremierul moldovean Eugen Carpov la sediul biroului OSCE din Tiraspol, şi noul proiect de lege privind ‘combaterea extremismului’, recent aprobat de parlamentul Republicii Moldova în prima lectură. ITAR-TASS scria că Tiraspolul se teme că, după ce acest document va intra vigoare, responsabilii transnistreni vor fi acuzaţi de separatism, infracţiune pentru care riscă până la 20 de ani de închisoare.
Eugen Carpov a ţinut să precizeze luni că dosarele penale nu au substrat politic, aşa cum încearcă să insinueze partea transnistreană. ‘Noi am făcut apel la colegii noştri de la Tiraspol să nu folosească acest instrument drept un instrument de presiune asupra Chişinăului. Chişinăul este gata să discute acest subiect şi să găsească soluţii juridice pentru fiecare dosar în parte’, a declarat vicepremierul Republicii Moldova, potrivit agenţiei citate.