„După părerea mea, criza mai ţine. Vestea bună este că noi nu suntem atât de jos pe cât crede lumea, pe deoparte, iar pe de altă parte am rămas totuşi un punct în Europa foarte interesant pentru investiţii. Poate că încă nu suntem la suprafaţă, dar toată lumea încă se interesează. Ţinta Guvernului (creştere economică de 1,6% în 2013, n.r.) este după părerea mea modestă, dar realizabilă, având în vedere că noi nu ştim încă ce se întâmplă în toată Europa”, a spus Ion Ţiriac la Pro TV.
El a arătat că România este dependentă de Europa, care la rândul ei este influenţată de evoluţia din SUA.
„Europa în cartea mea de bucate este dependentă de SUA. Dacă ei se ridică, de peste ocean, atunci, eventual, şi noi în Europa îi urmăm după trei până la şase luni. Revenind la România, eu totuşi am multe speranţe, având în vedere că noi avem atâta de recuperat încât toată lumea se va năpusti din nou în momentul în care începem să avem o linie de plutire”, a adăugat omul de afaceri.
Întrebat cum este business-ul în mod real, el a afirmat că „nu este în floare” şi nu se situează nici măcar la 30% faţă de nivelul de acum 4-5 ani.
Omul de afaceri a adăugat că, deşi a prevăzut ce se va întâmpla, nu a crezut va dura atât de mult criza, iar unul dintre motivele regresului este şi lipsa finanţărilor bancare.
Ţiriac estimează că afacerile vor rămâne pe minus în acest an, însă la nivelul macro ţinta de creştere economică avansată de Guvern ar putea fi atinsă.
Ţiriac: Companiile de stat nu trebuie ţinute în viaţă cu aspirină
Ion Ţiriac consideră că firmele de stat nu trebuie susţinute cu orice preţ, ci eficientizate, iar pentru privatizări este nevoie de viziune, şi spune că dacă în cazul CFR Marfă se doreşte vânzarea la fier vechi, el este dispus să cumpere, să taie el vagoanele şi să doneze banii încasaţi.
„Nu poţi să le ţii în viaţă numai cu aspirină. Ori faci o chirurgie şi tai ce este rău şi arunci afară şi trăieşte ca lumea, ori dacă nu, nu poţi să subvenţionezi treaba asta. (…) În ziua de astăzi, în mod normal din păcate se face o diferenţă între stat şi privat. N-ar trebui să se mai facă absolut deloc. Eu când aud că funcţionarii trebuie plătiţi, ăia trebuie plătiţi … Şi muncitorii mei trebuie plătiţi! Miiile ale pe care încă îi am, pentru că nu am putut să dau afară 13.000 din 14.000 pentru că îmi merge mie rău, cu toate că şi cu 1.000 probabil tot aşa rău mi-ar merge. Şi muncitorii ăia, încă 4-5.000 cât îi am eu trebuie să-i plătesc în fiecare lună. Deci şi eu sunt un fel de stat, stat în statul meu. Iar treaba asta, că nu putem acum să subvenţionăm, asta-i viaţa! Asta trebuie să o învăţăm şi noi. Dar nu să le tai ca să le dai la fier vechi”, a spus omul de afaceri.
El a criticat procedura organizată pentru vânzarea Oltchim şi a punctat că în cazul unei privatizări, indiferent dacă este făcută pe un euro sau pentru mai mulţi bani, este nevoie de strategie şi de viziune.
„Unde este viziunea cu CFR Marfă? Pentru că dacă este viziune de tăiat numai vagoane, o cumpăr eu mâine, tăiem vagoanele, le băgăm într-un fond şi îl dăm copiilor săraci sau îl dăm la o operă de caritate. Eu sunt dispus să fac treaba asta, decât să îi dai altuia să taie nu ştiu câte mii de vagoane, sau sute de vagoane. (…) Este vorba de un principiu. Trebuie să găseşti pe cineva care are viziune”, a spus Ion Ţiriac.