Titi Aur, avertisment pentru şoferi. La ce trebuie să fie atenţi mai ales cei cu permis din anii ’90: „Te protejează dacă ai trecut cu 5-10% mai mult”

Titi Aur, avertisment pentru şoferi. Fostul pilot de raliuri şi expert în conducere defensivă, a vorbit despre diferența dintre șoferii care și au luat permisul în anii '90 și cei care își obțin permisul acum.
Alina Costache
06 feb. 2023, 17:18
Titi Aur, avertisment pentru şoferi. La ce trebuie să fie atenţi mai ales cei cu permis din anii '90:
Titi Aur, avertisment pentru şoferi

Titi Aur, avertisment pentru şoferi. Acesta a explicat la ce ar trebui să fie atenția oamenii care au permis de conducere de mult timp, dar nu ai condus mașini mai noi până acum.

Ar fi util un test măcar teoretic cu informațiile actualizate din Codul Rutier? Pentru că este clar că dacă ai permis obținut în 1990, de atunci și până azi s-a tot schimbat Codul Rutier și s-au tot schimbat și multe reguli” l-a întrebat jurnalistul Florin Răvdan pe Titi Aur.

Citeşte şi: Ce trebuie să faci dacă rămâi blocat iarna cu maşina pe câmp. Sfaturi de condus iarna de la Titi Aur

Titi Aur, avertisment pentru şoferi

Din punctul meu de vedere schimbările de Codul Rutier sunt puține, să zic neimportante din punctul acesta de vedere și oricum ele circulă din gură în gură, vezi că s-a schimbat aia, vezi că s-a schimbat aia. Ar fi util la acest sistem, dar eu cred că efectul mult mai grav este al altor schimbări.

De exemplu al progresului tehnic al mașinilor. Pentru că cei care au luat permisul în anii ’90 au făcut școala de șoferi fără sistem ABS, fără sistem ESP, fără anvelope de iarnă și de vară, fără suspensie activă, fără multe alte lucruri.

Și atunci au apărut acele, să zicem legende, dar nu sunt legende, sunt lucruri reale, când cetățeanul român în anii ’90 își vindea Dacia și își cumpăra o mașină nouă, au fost cazuri celebre, să spunem, și bârfite în zona asta de cunoscători, când luau mașina și spuneau „Bă, dă să văd și eu dacă are frână” și când apăsa pe frână și simțea că îi tremură pedala, automat spuneau: „Domnule, are o problemă”.

Și au fost oameni care se duceau la service și spuneau că mașina are o problemă, are frâna blocată. Și, bineînțeles cei care știau își dădeau coate și îi spuneau că are sistem ABS, adică ai apăsat-o foarte tare și ți-a transmis informația, de fapt, că una sau mai multe roți sunt la limita blocării.

Acum nu mai sunt la nivelul ăla pentru că lumea a început să înțeleagă și toată lumea știe. Nu mai sunt mașini fără ABS ca să zic că trec de pe mașină fără ABS pe mașină cu ABS. Totuși, sunt alte sisteme, și aici mă refer la sisteme active  pentru că o mașină are sisteme active și sisteme pasive. Sisteme active sunt acele sisteme care acționează împreună cu șoferul ca să poți să rămâi pe drum: ABS, ESP, controlul tracțiunii, suspensie activă, direcție și pe spate etc.

Și pe urmă sunt și suspensiile pasive, acele sisteme care au utilitatea și ele merg în funcțiune doar atunci când ai un accident: caroseria cum se deformează, airbagul, centura de siguranță, cum e format volanul, toate astea sunt făcute să te protejeze în caz de accident și e bine să le ai.

Sisteme active te ajută să rămâi pe drum, problema este că te și încurcă dacă nu știi ce fac ele. Ce înseamnă că te încurcă? Fie îți dau o încredere oarbă și tu crezi că ești un șofer foarte bun și tu mergi mai tare, și mai tare, nu mai contează că e noroi, că e zăpadă, polei, pentru că tu simți mașina în siguranță.

Și ești în siguranță că practic acesta este rolul sistemului, dar tu neștiind cum funcționează și nu știi să citești ce s-a întâmplat, când tremură pedala înseamnă că a intrat ABS-ul, când se aprind beculețele că mașina a derapat un pic, când lucrează direcția de pe spate ca să te țină pe drum, și tu neștiind asta, mergi mai tare, iar fizica are o limită.

Te protejează dacă ai trecut cu 5-10% mai mult decât ar fi fost normal să mergi prin acel loc, dar dacă tu mergi mult mai tare, e periculos. Și prin urmare, zona aceasta este chiar mai importantă decât cea cu Codul Rutier„, a explicat Titi Aur, la DC News.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își pot schimba destinul în august 2024. E șansa vieții lor
Capital.ro
Mașinile interzise pe autostradă. Legea spune clar: NU au voie să circule pe autostrăzi!
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Grindeanu, pe urmele lui Ceaușescu. Un proiect din comunism, readus la viață
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
'Cumetriile' din Antenă! Bordea i-a luat iubita lui Cazacu 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Doliu în lumea filmului! Bob Newhart, actorul din „Elf” și „The Big Bang Theory” s-a stins din viață la 94 de ani
Capital.ro
Suspendarea definitivă a permisului auto. Șoferii care nu pot fi iertați de lege. Pieton pe viață
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Statele membre UE trebuie să prezinte câte doi candidați pentru posturile de comisari europeni
MediaFlux
Se dau 250 de lei de STAT! Vezi dacă te ÎNCADREZI
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'