Titi Aur consideră necesară introducerea cursurilor de conducere defensivă în România

Titi Aur, multiplu campion la automobilism, crede în necesitatea introducerii în România a cursurilor de conducere defensivă, care educă şoferii să nu ajungă în situaţii limită şi care au dus, în străinătate, la reducerea numărului de accidente rutiere.
Romania TV
10 nov. 2018, 15:44
Titi Aur consideră necesară introducerea cursurilor de conducere defensivă în România

„Sperăm că va veni în curând şi acel val, care ar trebui să vină în România, respectiv cursuri de conducere defensivă, care înseamnă din nou educarea şoferului de stradă nu înspre limită, ci cum să nu ajungi la limită, dar cum să salvezi o maşină în situaţia în care ajungi la limită. Atunci informaţiile vor pleca şi mai mult şi o astfel de locaţie, acest circuit va permite să se desfăşoare şi altfel de activităţi. Orice circuit din lume funcţionează, în mod special, în weekend pentru motor sport, în rest, în cursul săptămânii sau în weekendurile în care nu ai motor sport, se întâmplă tot felul de acţiuni civile, dacă pot să le spun aşa: cursuri de conducere defensivă, cursuri de conducere sportivă, teste, probe cu maşini, experimentat diferite lucruri, cu piloţi, cu instructori. Asta înseamnă informaţie care pleacă în societate despre ce poate să facă o maşină, despre cum să ajungi la limită sau cum să nu ajungi la limită, despre cum să o stăpâneşti dacă ai ajuns la limită şi cum să nu faci un accident, ceea ce înseamnă diminuarea numărului de accidente”, a explicat Titi Aur, potrivit Agerpres.

El a menţionat că Anglia este pe primul loc la siguranţă rutieră în Europa, cu cele mai puţine victime, ca urmare a dezvoltării culturii automobilismului.

„În Anglia sunt ateliere de preparări, cum sunt la noi ateliere de croitorie sau brutării, acolo sunt sute, nu ştiu exact câte – ştiu că Franţa avea la un moment date 250 de zone cu circuit – Anglia are foarte multe zone cu circuit, dar nu numai de asfalt; unele de asfalt, unele de pământ, unele mixte, unele făcute mai de carting, unele pentru motociclism, dar în aceste locaţii se desfăşoară tot felul de activităţi care contribuie indirect la siguranţa rutieră. Pentru că foarte mulţi consideră că un circuit va crea mulţi nebuni, care vor merge tare pe stradă. Ba nu, dimpotrivă, va crea foarte multe persoane care înţeleg care este limita maşinii, înţeleg care este riscul, dacă scapi o maşină de sub control pe circuit, în principiu nu păţeşti nimic, îndoi eventual nişte table dacă ai lovit un parapet de protecţie, eşti în condiţii de siguranţă şi atunci înţelegi care este limita maşinii. Asta nu înseamnă că e de preferat să faci accident pe circuit, dar, dacă se întâmplă, eşti în siguranţă”, a subliniat Titi Aur.

În opinia sa, având în vedere că în România sunt peste 7 milioane de permise şi circa 8 milioane de autovehicule înmatriculate, există şi persoane care au tendinţa de a merge către zona de limită, de aceea este un pas spre normalitate crearea de locuri în care aceşti oameni să se manifeste.

„Dacă în anii ’90 vorbeam doar de campionatul de raliuri, de campionatul de viteză în coastă şi gata, acum sunt vreo 12 discipline la Federaţia de Automobilism, mai sunt şi alte discipline care nu s-au înscris încă în Federaţia de Automobilism şi aici vorbim de tot felul de forme de a te da cu maşina: pe noroi, pe pământ, pe asfalt, liniuţe, tot felul de concursuri care au devenit, practic, competiţii oficiale. Este foarte bine că se întâmplă aşa, pentru că cei care participă la curse înţeleg foarte bine limita maşinii, înţeleg cum să stăpânească maşina şi atunci transmit mai departe, la vecinul, la prietenul, la fratele: uite ce se poate întâmpla, uite cum alunecă maşina, uite cum frânează, uite cum nu frânează. Deci este practic un segment care aduce această informaţie în societate”, a precizat Aur.

El consideră că modelul englez ar fi extrem de util pentru România, însă nu este uşor de realizat, fiind vorba despre costuri foarte mari pentru amenajarea unor circuite de viteză, cum este Transilvania Motor Ring.

„Aici este lăudabil că o instituţie publică a făcut acest efort, care poate fi la un moment dat contestat de cei care contribuie, de localnici, care să spună: dar de ce ne-a trebuit circuit? Nu-i adevărat, circuitul va aduce notorietate acestei zone, circuitul va aduce informaţii pentru automobiliştii din zonă şi mă refer la automobiliştii civili. (…) Ungaria cred că are 20 de astfel de locaţii, de acest gen, nu numai de asfalt, la noi sunt doar trei – unul e al meu, doar de şcoală, unul e la Adâncata, destul de improvizat şi lăudabil pentru că este făcut de nişte privaţi. Aici este primul circuit adevărat făcut de o autoritate publică, pentru care ‘jos pălăria!’ din punctul meu de vedere”, a mai spus Titi Aur.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Capital.ro
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Propaganda rusă își îndreaptă tirul către Kamala Harris pe fondul retragerii lui Biden
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!