Titi Aur explică cum trebuie să calculeze şoferii distanţa de siguranţă faţă de maşina din faţă

Titi Aur, campion național de raliuri, expert în conducere defensivă, dezvăluie într-un clip pe rețelele sociale distanța la care ar trebui să o păstreze un șofer față de mașina din fața lui.
Mircea Filipescu
15 sept. 2024, 12:23
Titi Aur explică cum trebuie să calculeze şoferii distanţa de siguranţă faţă de maşina din faţă

„La ce distanță trebuie să stau față de mașina din fața mea? Răspunsurile sunt diverse: la 50 de metri, la 10 metri, la 100 de metri, însă răspunsul corect este că trebuie să stau la 2 secunde distanță față de mașina din fața mea. Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că atunci când mașina din fața mea trece pe lângă un reper (stâlp, indicator), eu cel din spate trebuie să număr două secunde.

De când mașina din fața mea a trecut pe lângă un reper până când trec eu trebuie să am cel puțin 2 secunde. Cu cât condițiile de trafic de aderență, de vizibilitate sunt mai dificile cu atât măresc distanța la 3, la 4, la 5 secunde.

Cu cât lungimea vehiculului meu crește mai mult (o dubă, un camion, un TIR) cu atât cu fiecare 5 metri în plus de vehicul mai pun o secundă. Dacă conduc o mașină de 10 metri atunci voi fi la minim 3 secunde. Dacă conduc o mașină de 15 metri, atunci voi fi la 4 secunde. La fiecare 5 metri de mașină mai pun încă o secundă în plus”, spune Titi Aur.

Fostul pilot de raliuri mai spune că timpul de reacție al unui om normal este de aproximativ o secundă și jumătate.

Citeşte şi: Cât cheltuie lunar românii stabiliţi în Marea Britanie şi în Germania. Cele mai scumpe servicii în cele două ţări

„De ce la 2 secunde și nu la mai mult sau mai puțin? Pentru că timpul de reacție al unui om normal este de aproximativ o secundă și jumătate. Un om normal are nevoie de cam 0,75 secunde, deci trei sferturi de secundă ca să poată să perceapă ce s-a întâmplat în față de când cel din față apasă pe frână și până când creierul meu percepe ce s-a întâmplat trec cam 0,75 secunde și de când am perceput până când am dat comanda și am pus piciorul pe frână mai trec cam 0,75 secunde.

Practic un om normal, odihnit, nebăut, nedrogat, în condiții normale și apt are nevoie de aproximativ de o secundă și jumătate de când se întâmplă acel ceva până acționăm pe frână.

De asta avem nevoie de 2 secunde pentru că timpul de reacție este de o secundă și jumătate și noi trebuie să ne luăm acea marjă de minim 2 secunde pentru a avea timp de reacție atunci când cel din față frânează sau face o altă manevră”, adaugă expertul în conducere defensivă într-un clip pe Facebook.

Citeşte şi: Regulă nouă pentru cei care locuiesc la curte. Legea impune un număr clar de ghivece cu flori pe care le poți pune în fața casei. Nu trebuie să fie mai mari de 50×50 cm

 

Titi AUR, la podcastul România TV: „Telefonul mobil este mai rău ca alcoolul şi drogul în trafic. Susţin percheziţie informatică în caz de accident”

Titi Aur, invitat la podcastul România TV, moderat de Ionuţ Grigore, susţine că „telefonul ar trebui oprit pur și simplu, ar trebui INTERZIS în mașină”. Fostul mare campion de raliuri a vorbit detaliat despre pericolele din trafic.

„În ziua de astăzi, în România, în Bucureşti nu mai vorbesc, este o societate de stresaţi. Iar acest stres te face să te duci cu gândul la altceva, în altă pare. Şi când apare o situaţie-limită, este mult mai periculos ca la raliu. Mai mult decât atât, poate să apară la alţi participanţi la trafic, trotinetişti, pietoni, biciclişti, motociclişti, conducători auto. Trotineta şi telefonul mobil sunt două lucruri spectaculoase. Din păcate, se circulă rău cu trotineta, dar nu putem nega că este utilă, ecologică. … ca şi telefonul mobil. Dar, o dată dus în trafic, telefonul mobil este mai rău ca alcoolul şi drogul în trafic, potrivit unui studiu neoficial. Eu susţin să se facă percheziţie informatică la telefon în caz de accident, aşa cum există teste pentru alcool şi droguri”, a declarat Titi Aur la podcastul găzduit de Ionuţ Grigore, precizând că la raliu, condusul este mai puţin periculos ca în jungla traficului normal.

Citeşte şi

Monica Tatoiu, ameninţată de soţul ei că bagă divorţ! Candidează la Primăria sectorului 1
„Telefonul ne afectează pentru că timpul de reacție al unui om normal e de aproximativ 1.5 secunde. Am mai explicat, dar repetăm, e bine de înțeles de toată lumea. Timpul e împărțit în două. Cam 0.75 secunde până când creierul percepe ce s-a întâmplat, că a sărit un copil în fața mașinii, că nu ți s-a acordat prioritate sau a frânat brusc cel din față, și cam încă 0.75 secunde până la o reacție. Adică frânare, tras de volan ori ambele”, a explicat Titi Aur şi cu alt prilej.

„Când șoferul e băut, obosit sau drogat, timpul de reacție e mult mai întârziat. Dar la fel se întâmplă și când nu e șoferul atent ori vorbește la telefon. Cât de mare? Depinde de cât de concentrat e șoferul la telefon. Dacă se citesc mesaje, informații de pe telefon ori se vorbește la telefon, e posibil ca timpul de reacție să fie infinit, adică să nu existe reacție până la momentul impactului. De cele mai multe ori însă e lungit.

Titi Aur și Vali Porcișteanu avertizează după explozia numărului de accidente rutiere: ”A scăzut calitatea pregătirii. Azi oricine poate să fie instructor auto”
Pericolul e foarte, foarte mare. Telefonul ar trebui oprit pur și simplu, ar trebui interzis în mașină. Știu că mulți vor spune acum multe lucruri „frumoase” despre mine. Și eu sunt unul din cei care au în mașină telefonul. Încerc pe cât posibil să nu mă las atras. Dar trebuie să recunoaștem că atunci când sună telefonul, când primești o notificare, un mesaj, suntem tentați să ne uităm. Sunt țări în care telefonul e interzis total. Nu ai voie să ai telefonul în mașină. A devenit un mare pericol, deși e o evoluție tehnică nemaipomenită, spunea Titi Aur.

Nu rataţi poveşti incredibile, pline de adrenalină, de la cursele de raliu, cum s-a rătăcit la graniţa cu Italia, despre condusul la limită, despre frica de viteză, detalii AICI

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Abonații Orange din România primesc o veste importantă. Noua funcție care le aduce beneficii și chiar premii surpriză
Capital.ro
Se dau 420 de lei în plus la pensie. Cine va primi pensii de peste 3 000 de lei
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Vacanța de vară, mai scurtă! Veste ȘOC pentru acești elevi
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Reguli noi pentru închirierea sau vânzarea locuințelor. Vești mari pentru tineri
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
O mai ții minte pe Maria Olaru? Cum arată acum fosta campioană de la Sydney și prin ce dramă a trecut
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. Anunț oficial pentru toți românii: Dragii mei, vă informez...
StirileBZI
O nouă minivacanță pentru români: Când pică Paștele Ortodox și Catolic în 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Trump propune achiziționarea Groenlandei pentru securitatea internațională
MediaFlux
RĂSTURNARE la PREZIDENȚIALE! Se RETRAGE din CURSĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce ascunde pălăria Melaniei? Vânătăile?