Statul vrea banii românilor, sunt vizate şi cardurile celor din Diaspora. Recomandările analiștilor financiari

Autoritatea pentru Digitalizarea României anunţă, marţi, un record de tranzacţii prin www.Ghişeul.ro, respectiv titluri de stat TEZAUR în valoare de 45,5 milioane de lei cumpărate în doar 24 de ore. S-au fcut puţin peste 2.900 de tranzacţii, iar subscrierea pe platformă continuă până în 2 aprilie.
Filip Stan
28 mart. 2025, 12:42
Statul vrea banii românilor, sunt vizate şi cardurile celor din Diaspora. Recomandările analiștilor financiari

Titlurile de stat sunt instrumente financiare emise de Ministerul Finanțelor și reprezintă împrumuturi ale statului de la populație și persoane juridice în moneda națională și/sau valută. Se emit pe perioade scurte, medii sau lungi, iar oamenii primesc dobândă, neimpozabilă, odată cu returnarea sumei împrumutate la scadență.

Adrian Negrescu, consultant economic, a explicat pentru Digi24 care sunt cele mai bune soluții pentru a face investiții financiare în 2025.

Dobânda aferentă titlurilor de stat se plătește direct în contul de tranzacționare, la termenele prevăzute. Scadența reprezintă data la care împrumutul ajunge la maturitate și momentul în care o persoană primește banii înapoi, plus dobânda acumulată, total neimpozabilă.

Titlurile de stat, prin programul TEZAUR se adresează tuturor cetățenilor români care au împlinit vârsta de 18 ani la data subscrierii. De la lansarea programului, perioadele de maturitate ale titlurilor de stat au variat de la 1 an până la 5 ani, cu dobânzi diferite, stabilite în acord cu piața bancară.

Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”. Când va trece euro de pragul de 5 lei

Dobânda este anuală și se plătește la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni.

Cum pot fi cumpărate titlurile de stat:

  • Pot fi cumpărate online, pentru persoanele fizice care sunt înregistrate în Spațiul Privat Virtual (SPV);
    În Unitățile Trezoreriei Statului;
    La Poșta Română, în oficiile poștale din toată țara;
    Românii care au cont pe platforma Ghişeul.ro și care dețin un card de debit au posibilitatea de a cumpăra titluri de stat online.

(Procesul de achiziție online a titlurilor de stat prin Ghișeul.ro devine posibil ca urmare a parteneriatului încheiat între Compania Națională „Poșta Română” și Autoritatea pentru Digitalizarea României din cadrul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) și Visa.)

Titlurile de stat FIDELIS sunt o alternativă a depozitelor bancare, un depozit la care ai acces la bani tot timpul și există posibilitatea de a vinde o parte dintre acestea, pentru a intra în posesia unei părți din suma totală investită.

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Deținătorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilitățile neridicate la scadență, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

Titluri de stat TEZAUR 2025. Cum își pot pune românii banii să lucreze pentru ei în siguranță

Investiția în titlurile de stat în 2025
„Titlurile de stat reprezintă cea mai sigură variantă investițională în prezent, din două motive: nu ai cum să pierzi banii investiți, iar toate câștigurile oferite de stat sunt neimpozitate, respectiv nu se mai plătește o taxă suplimentară statului pentru banii pe care îi câștigi în urma investițiilor în anumite titluri.

Aceste titluri sunt garantate de stat, în limita a 100.000 de euro, astfel spus nu riști să îți pierzii banii dacă firma/banca respectivă intră în faliment. Dobânda la titlurile de stat este mult mai mare raportată la media dobânzilor practicate de sistemul bancar sau de alte soluții de investiții”, a precizat Adrian Negrescu.

Analist economic: Investițiile în titlurile de stat pot avea două direcții: dobânda și inflația.
„Titlurile de stat pe deoparte, da, îți asigură o dobândă bună, însă întotdeauna această investiție, și implicit dobânda aferentă, trebuie gândită din perspectiva inflației.

De exemplu, dacă în urma unei investiții, statul îți dă 7% dobândă, iar inflația este de 5%, asta înseamnă că rezultă un câștig real de numai 2%. În urma acestei analize te poți gândi dacă merită să mergi și către alte soluții de investiții, respectiv o altă variantă care să îți permită să te folosești de bani atunci când ai cu adevărat nevoie”, potrivit sursei Dig24.

Investiții financiare: pe termen lung sau scurt?
„Când faci o investiție financiară trebuie să te gândești, în primul rând, ce vrei să realizezi din punct de vedere investițional. Mai exact, există o sumă de bani de care te poți lipsi o perioadă mai lungă de timp (să o investești în titluri de stat) sau îi păstrezi ca pe o plasă de siguranță (de salvare) financiară, în caz de nevoie?

Pentru că, dacă este vorba despre cea de-a doua variantă, vorbim de o soluție financiară de salvare la nevoie, atunci titlurile de stat nu reprezintă o soluție optimă de economisire. Soluția de economisire în acest caz este către un depozit bancar cu dobândă la termen sau să cumperi ETF-uri ori acțiuni de pe piața de capital. Aceste instrumente le poți lichida rapid, în așa fel încât să folosești banii atunci când ai cu adevărat nevoie.

Dacă ai o sumă de bani de investit pe termen lung, atunci, da, o soluție este să accesezi titlurile de stat”, a declarat Adrian Negrescu.

Alte variante investiționale care îți pot aduce, pe termen mediu și lung, un câștig mai mare:

  • ETF-urile o soluție cu un risc investițional redus
    „ETF-urile (Exchange Traded Fund) reprezintă varianta investițională optimă pentru persoanele care vor să obțină o dobândă bună și să-și asigure aceste câștiguri pe termen mediu și lung.

Ele sunt, de fapt, niște titluri emise în baza unui coș de acțiuni (se tranzacționează pe bursă în mod similar cu acțiunile) pe care anumite societăți financiare le emit și care, pe lângă randamentul anual (dobânda) pe care o primești, îți asigură potențialul de a avea acces la niște creșteri semnificative a acțiunilor aflate în acest cos.

E un trend internațional, unde ETF-urile vin în prim plan pentru că riscul investițional este mai redus decât dacă ar cumpăra o persoană acțiuni de pe piața de capital, unde, în diverse scenarii, poate crește, dar și scădea semnificativ investiția, pe fondul evoluției companiei respective”, precizează sursa Digi24.

„Pentru oamenii simpli, fără venituri mari, cei care au o sumă de bani de la o lună la alta și au nevoie de o plasă de siguranță financiară, soluția cea mai bună de economisire este să strângă în fiecare lună, în funcție de suma pe care și-o permit (chaiar și de la 100 de lei/lună) într-un cont de economii, la bancă, în baza căruia să primească și o dobândă, dar să aibă și acces rapid la bani, dacă au nevoie.

(Toate aceste depozite bancare sunt garantate de stat în limita a 100.000 de euro, iar asta înseamnă că nimeni nu riscă să își piardă banii dacă firma/banca respectivă dă faliment ori este un eveniment semnificativ pe piață.)

Pentru cei care, în prezent, se află în câmpul muncii, să se gândească și la veniturile pe care le vor avea la pensie. Cu trecerea anilor, suma oferită de stat pentru pensia lunară va reprezenta o treime din câștigul net actual, iar asta poate afecta nivelul de trai, dacă nu există și alți bani puși deoparte.

În perspectiva următorilor 15 ani vor ieși din câmpul muncii aproape 1,6 milioane de români, iar provocările din perspectivă financiară pentru stat, în a le asigura pensiile, vor fi majore, poate chiar fără precedent”, a mai declarat consultantul economic.

Să strângi bani la saltea sau într-un cont curent, la bancă, este cea mai neinspirată idee/variantă de economisire
„În contextul în care, România se confruntă deja cu inflație, banii pe care îi strângem, fără o dobândă, se devalorizează. Altfel spus, valoarea lor scade pe măsură ce inflația consumă din această putere a noastră, a oamenilor, de cumpărare. Poate că soluția cea mai simplă, aflată la îndemâna oricărui român în prezent este să cumpere titluri de stat.

Oamenii trebuie să se gândească bine la job-ul pe care îl aleg și întotdeauna să aibă un orizont și la ce variante de îmbunătățire/specializare există, pentru a putea câștiga venituri mai mari și, implicit, pentru a avea un nivel de trai mai ridicat, pe măsura așteptărilor”, conchide Adrian Negrescu, consultant economic.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Cele 4 zodii care vor fi în al nouălea cer până pe 30 aprilie. Le așteaptă zile de poveste
Capital.ro
Obligație nouă pentru români în UE. Accepți sau refuzi până pe 27 mai. Vor ști totul despre tine
Playtech.ro
Unde trebuie să fie biroul notarial pentru o succesiune. Se dau bani degeaba la notari
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Știința îmbălsămării Papei Francisc: Pas cu pas, cum este pregătit trupul pentru a fi expus timp de trei zile fără semne vizibile de descompunere
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Standardizarea ar putea duce la pierderea unei comori a turismului românesc: A fost sub un asediu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Unde va fi înmormântat Papa Francisc și cine l-ar putea înlocui pe acesta, potrivit Bisericii Catolice
Cancan.ro
CTP susține că JD Vance ar fi vinovat de moartea Papei Francisc. Care e motivul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Modificare pentru mașină. RAR a schimbat legea. Șoferii care prezintă Poliției un certificat în plus
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Papa Francisc. Următorul șef al Bisericii Catolice ar putea fi de culoare
Pensionarii cu vârsta de peste 65 de ani care primesc indemnizație socială vor primi bani pe cardurile
MediaFlux
Mâncare gratis pentru toată lumea. Revoluția globală Incredible Edible poate ajunge în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Inima simplă a unui Papă complicat: întâmplările care l-au făcut om, înainte să devină Sfânt Părinte