Ministerul Educaţiei Naţionale a anunţat că anul acesta rata de promovare (note peste 5), înainte de contestaţii, la proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din data de 15 iulie este de 73,85%.
REZULTATE TITULARIZARE 2015. Ministrul Educaţiei a comentat rezultatele examenului de titularizare precizând că, pe viitor, este nevoie de o mai mare motovare pentru absolvenţii de liceu să-şi aleagă o carieră didactică.
„Explicaţia este clară, începând cu acest an candidaţii au trebuit să susţină şi un examen de specialitate. Am considerat necesar ca un profesor să fie evaluat şi în specialitatea pe care o predă. Această modificare a structurii de examen poate să fie o explicaţie pentru aceste rezultate„, a declarat la România TV Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.
Cu toate acestea, Cîmpeanu crede că anul s-a obţinut un procent foarte bun.
„Asta înseamnă că dăm dovadă de seriozitate şi consecvenţă şi nu titularizăm decât acei profesori care reuşesc să-şi dovedească competenţa. Pentru moment şi cei care au obţinut peste 5 pot să fie suplinitori, sunt de acord că nu este un semn bun. Rezolvarea este o concentrare pe o mai bună pregătire a cadrului didactic, pe motivarea absolvenţilor să-şi aleagă o carieră didactică. Nu vorbesc doar de salarii, ci motivaţia de a urma o carieră didactică, e o strategie care are ca obiectiv să facă din cariera de dascăl una dintre cele mai atractive trei cariere”, a completat ministrul Educaţiei.
REZULTATE TITULARIZARE 2015, înainte de contestaţii. Rata de promovare (cel puţin nota 5) înregistrată la proba scrisă a concursului pentru ocuparea posturilor didactice vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar din data de 15 iulie, înainte de depunerea contestaţiilor, este de 73,85% (79,88% în 2014).
Au fost transmise spre evaluare lucrările a 20.570 de candidaţi. 92 de lucrări au fost anulate la centrele de evaluare din motive legate de nerespectarea metodologiei de concurs, astfel că numărul candidaţilor cu note a fost 20.478. Dintre aceştia, 40 de candidaţi au obţinut nota 10, 7.649 de candidaţi (37,55%) au obţinut note între 7 şi 10, iar 7.434 de candidaţi (36,30%) au obţinut note între 5 şi 7. Alţi 5.323 de participanţi (26,15%) s-au situat în tranşa de note 1-4,99.
Din promoţia curentă, 1.099 de candidaţi (33,86%) au obţinut note peste 7 şi 1.211 de candidaţi (28,94%), note între 5 şi 6,99.
Cel mai ridicat procent al notelor peste 7 s-a înregistrat în judeţul Cluj (48%), iar cel mai scăzut, în judeţul Călăraşi (18,47%).
La proba scrisă pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar s-au prezentat 23.793 de candidaţi. 3.187 s-au retras din concurs din motive personale sau medicale, în conformitate cu prevederile metodologiei, 27 de candidaţi au fost eliminaţi pentru fraudă, iar lucrările a 9 candidaţi au fost anulate la centrele de concurs din motive legate de nerespectarea metodologiei de concurs.
Contestaţiile la proba scrisă se pot depune la sediile inspectoratelor şcolare judeţene astăzi, 20 iulie, după afişarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv marţi, 21 iulie, până la ora 15:00. Rezultatele finale se publică la sediile inspectoratelor şcolare judeţene şi pe site-ul http://titularizare.edu.ro/2015 vineri, 24 iulie.
Repartizarea candidaţilor pentru angajare pe perioadă nedeterminată se realizează în şedinţe publice organizate de centrele de concurs în zilele de 27 şi 28 iulie.
Vezi: REZULTATE TITULARIZARE 2015: Dezastru în unele judeţe. Când anunţă EDU.RO notele finale
Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată (titularizare), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială la clasă în profilul postului. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) atât la proba scrisă, cât şi la proba practică/inspecţia specială în profilul postului
Detalii suplimentare pot fi obţinute pe http://titularizare.edu.ro, unde – la ora 9:00 – au fost postate rezultate înregistrate înainte de depunerea contestaţiilor.