TITULARIZARE 2019: Lovitură pentru profesorii care iau peste 7 la examen, legea a picat în Senat

Senatul a respins luni, în calitate de Cameră decizională, modificarea Legii Educaţiei Naţionale, reexaminată la solicitarea Curţii Constituţionale, act normativ care se referă la detaşarea personalului didactic titular.
Filip Stan
19 nov. 2018, 17:45
TITULARIZARE 2019: Lovitură pentru profesorii care iau peste 7 la examen, legea a picat în Senat

Legea, fiind organică, nu a întrunit numărul necesar de voturi (69) pentru a fi adoptată. Au fost înregistrate 57 de voturi ‘pentru’, 15 – ‘împotrivă’ şi şase abţineri.

După ce legea fost respinsă, PSD a solicitat pauză de consultări. După aproximativ trei minute, cvorumul a fost verificat, iar în sală se mai aflau 27 de senatori, motiv pentru care şedinţa a fost suspendată.

„Dat fiind faptul că majoritatea colegilor de la PSD au părăsit sala, o să vă rog să dăm un vot pentru a vedea dacă mai există cvorum de şedinţă. 27 de senatori prezenţi. Ne pare rău, la punctul 15 chiar era o lege importantă – Legea pensiilor. E mare păcat că PSD nu a stat să susţină această iniţiativă legislativă. Declar şedinţa închisă”, a spus senatorul PNL Alina Gorghiu, care a condus luni şedinţa plenului Camerei superioare a Parlamentului.

Senatorul PSD Liviu Pop, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, i-a acuzat pe colegii din Opoziţie că „s-au răzbunat” pe elevii din învăţământul preuniversitar.

„Din păcate pentru personalul din învăţământul preuniversitar şi pentru elevii din învăţământul preuniversitar, votul de astăzi a fost dat de senatorii Opoziţiei împotriva sistemului de educaţie din România, inclusiv respingerea unui raport care nu făcea altceva decât corela ceea ce a spus Curtea Constituţională. Modificările se refereau la (…) titularizarea în sistemul de învăţământ a celor care au luat note peste 7 în ultimii ani. (…) Sunt cazuri în care profesori iau note de 9 şi 10 şi nu reuşesc să se titularizeze pentru că nu există posturi. O a doua prevedere este legată de detaşarea personalului titular. În baza legii de azi (a respingerii actului normativ – n.r.) nu se vor mai putea detaşa profesorii. Şi, nu în ultimul rând, plata cu ora a profesorilor să fie consemnată sub un anumit aspect în condică. (…) E important să facem politica şcolii, nu politică în şcoală. Din păcate, cei din USR şi o parte din PNL au văzut acest aspect ca o răzbunare, împotriva elevilor din România”, a susţinut Pop.

Actul normativ respins prevedea că „detaşarea la cerere a personalului didactic titular în învăţământul preuniversitar se realizează prin concurs sau concurs specific, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale. Detaşarea la cerere a personalului didactic titular în învăţământul preuniversitar se realizează pe o perioadă de 4 ani într-un interval de 10 ani, cu păstrarea calităţii de titular în învăţământul preuniversitar”.

Comisiile de învăţământ şi de constituţionalitate din Senat, prin raport, au propus plenului adoptarea actului normativ în forma Camerei Deputaţilor care eliminase un articol ce stipula: „cadrele didactice calificate, care au obţinut nota şi media de cel puţin 7 la un concurs naţional unic de titularizare în învăţământul preuniversitar în ultimii 10 ani şi care sunt angajate cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, pot fi repartizate, în şedinţă publică organizată de inspectoratul şcolar, în unităţile de învăţământ în care sunt angajate, dacă postul didactic/ catedra este vacant(ă)”. 

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
Playtech.ro
I-a ARUNCAT PISICILE de la balcon iubitei sale! Fanii, șocați: ”Mizerie umană ce ești!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Bianca Drăgușanu, săltată de poliție. E vizată într-un dosar de evaziune fiscală
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mascații au intrat peste Bianca Drăgușanu! Vedeta, AUDIATĂ, la Poliție
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pericol în piețe! Legume și fructe contaminate cu pesticide periculoase pentru oameni
Capital.ro
Lege pentru românii care locuiesc la CASĂ. Vor scăpa de obligație
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Leon Panetta critică deficiențele de securitate în încercarea de asasinare a lui Donald Trump în Pennsylvania
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'