Potrivit unui comunicat MAE, Corlăţean l-a primit pe ambasadorul Philippe Beaulne într-o vizită de prezentare şi a „reiterat”, cu acest prilej, interesul prioritar al ţării noastre pentru eliminarea obligativităţii regimului de vize pentru cetăţenii români care călătoresc în Canada, solicitând accelerarea procesului decizional intern canadian pe acest dosar, în vederea asigurării, astfel, a egalităţii de tratament pentru toţi cetăţenii europeni.
Cei doi oficiali au discutat şi despre dialogul politic bilateral, sporirea investiţiilor canadiene în România, precum şi cooperarea în cadrul Francofoniei.
„Un accent special a fost pus pe continuarea cooperării pentru finalizarea unităţilor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă”, se arată în comunicatul MAE.
Au fost abordate şi evoluţiile relevante din cadrul dialogului UE-Canada, iar Corlăţean a subliniat, în acest context, sprijinul politic pe care România îl acordă finalizării negocierilor cu privire la Acordul Economic şi Comercial Cuprinzător dintre UE şi Canada, se mai menţionează în comunicat.
Autorităţile de la Ottawa au menţinut şi după aderarea României în 2007 la UE regimul obligativităţii de vize pentru cetăţenii români care călătoresc în Canada, fiind demarat încă din 2007 un proces de examinare cuprinzătoare a regimului de vize pentru noile state membre ale UE.
Cetăţenii canadieni sunt exceptaţi încă din 2002 de la obligativitatea obţinerii vizei de intrare în România pentru o şedere de până la trei luni.
Mai mulţi europarlamentari din România, Bulgaria şi Cehia au avertizat în octombrie 2011 că vor bloca în Parlamentul European adoptarea Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător dintre UE şi Canada având în vedere că autoriţile de la Ottawa au continuat să menţină regimul obligatoriu de vize pentru cetăţenii celor trei ţări UE.
În Canada se află o comunitate de români estimată la cel puţin 200.000 de persoane.