Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat marţi pentru AGERPRES că este prima întâlnire bilaterală la nivelul miniştrilor de Externe din cele două ţări, după cea din februarie 2009, afirmând că în acest timp „agenda politico-diplomatică a fost mult mai săracă”.
„Este un moment în care încercăm să creăm o deschidere a dialogului politic, este şi un moment aniversar – zece ani de la semnarea Tratatului politic bilateral şi 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale. A fost o întâlnire care şi-a propus şi care a confirmat o agendă constructivă, pragmatică, pozitivă şi, în acelaşi timp, dorinţa confirmată de ambele părţi ca prin dialogul politico-diplomatic să susţinem şi o componentă economică solidă, bineînţeles în interesul ambelor părţi”, a spus Titus Corlăţean.
Ministrul a subliniat că România are interesul de a echilibra balanţa comercială bilaterală, în contextul în care nivelul schimburilor în 2012 a fost de 4,4 miliarde de dolari, ţara noastră exportând produse în valoare de doar 1,3 miliarde de dolari.
„Avem interesul de o prezenţă mai consistentă a companiilor româneşti pe piaţa rusă, avem interese inclusiv în domeniul energiei, de exemplu prin discuţii, negocieri directe cu partenerii din Federaţia Rusă, fără intermediari, care afectează în mod inevitabil preţul gazului exportat din Rusia către România”, a punctat şeful diplomaţiei române. Corlăţean a stabilit cu omologul rus organizarea unor reuniuni anuale a Comisiei interguvernamentale de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică.
„Am căzut în egală măsură de acord asupra faptului că acest dialog politic ne permite să abordăm cu deschidere şi temele, dosarele, în care avem poziţii apropiate, poate chiar similare, ca să mă refer doar la unele aspecte ale cooperării NATO-Rusia în combaterea terorismului internaţional, traficului de droguri, aspecte legate de cooperarea privind Afganistanul”, a adăugat şeful diplomaţiei române.
El a mai spus că părţile pot, în egală măsură, să abordez cu deschidere şi acele dosare în care au poziţii diferite sau chiar divergente.
Ministrul român a mai precizat că a semnat cu omologul său rus două acorduri interguvernamentale: unul privind înfiinţarea Institutului Cultural Român la Moscova, respectiv a Centrului Cultural Rus la Bucureşti, precum şi un acord vizând cooperarea bilaterală în domeniul culturii, educaţiei, mass-media, tineretului, sportului şi turismului.
Părţile au mai convenit programul de consultări în următorii doi ani între cele două Ministere de Externe. „Sunt şi alte acorduri bilaterale în curs de negociere şi am căzut de acord să accelerăm negocierea pentru viitoarea semnare: dau un singur exemplu – acordul privind cooperarea bilaterală în combaterea criminalităţii organizate”, a anunţat Corlăţean.
„Aş spune că a fost un dialog constructiv, deschis, amical, pe baza unei agende pragmatice şi cred că odată cu înţelegerea privind respectul reciproc al poziţiilor specifice fiecărui stat în parte – în cazul României angajamentul european şi euroatlantic foarte clar – putem aborda într-un spirit constructiv deschis toate aceste puncte pe agenda bilaterală, dar şi puncte care privesc agenda regională, internaţională şi evoluţiile din Orientul Mijlociu, din statele arabe, pe care le-am discutat astăzi în detaliu”, a concluzionat Titus Corlăţean.