El și-a exprimat speranța că nu se va îndeplini dorința regiunii separatiste Transnistria de a deveni, la fel ca regiunea ucraineană Crimeea, parte a Federației Ruse, „deoarece drepturile tuturor cetățenilor care locuiesc în Republica Moldova sunt respectate”.
„România este extrem de preocupată de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, dat fiind faptul că „evoluțiile dramatice” din această țară „au loc la numai 300 de km de granițele” României, „care sunt de asemenea granițe ale UE și NATO”, a declarat Titus Corlățean într-un interviu video în limba engleză, transmis joi de Deustche Welle (DW), în contextul unei vizite a oficialului român în Germania.
„Faptul că dreptul internațional a fost încălcat clar de Rusia prin acțiunile sale militare, faptul că integritatea teritorială și suveranitatea unui stat au fost încălcate și, de asemenea, faptul că granițele sunt schimbate astăzi prin mijloace militare reprezintă un motiv serios de preocupare”, a spus ministrul român.
Întrebat dacă este de părere că președintele rus Vladimir Putin intenționează să alipească și alte teritorii după regiunea ucraineană Crimeea, șeful diplomației române a afirmat că a luat notă de declarația liderului de la Kremlin că „Rusia nu va continua să se implice militar, să intervină în alte regiuni ale Ucrainei”.
„Dar trebuie să fim foarte precauți, deoarece, până la urmă, nu avem nevoie de amenințări suplimentare la adresa securității. Nu doar la adresa Ucrainei. Vorbim de un lanț de conflicte înghețate, începând cu Nagorno-Karabah, Abhazia, Osetia de Sud, Crimeea acum și Transnistria. Este foarte periculos pentru securitatea internațională”, a atras el atenția.
Din acest motiv, a adăugat Titus Corlățean, „trebuie să transmitem Rusiei, în termeni fermi, mesajul că nu vom accepta această încălcare a dreptului internațional și că procesul politic al dialogului trebuie să prevaleze”.
Intrebat despre solicitarea Transnistriei de a fi inclusă la rândul ei în Federația Rusă, șeful diplomației române și-a exprimat speranța că acest lucru nu se va întâmpla, „deoarece drepturile tuturor cetățenilor care locuiesc în Republica Moldova sunt respectate”.