”România reprezintă graniţa orientală a Uniunii Europene şi a NATO, iar Ucraina este cel mai mare vecin al României. Noi urmărim cu mare interes succesiunea evenimentelor din ultimele săptămâni din Ucraina şi salutăm acordul de pace şi încetarea violenţelor”, a declarat duminică ministrul român de externe, Titus Corlăţean, într-un interviu acordat canalului de televiziune britanic SkyNews.
Potrivit acestuia, este nevoie de eforturi politice pentru implementarea acordului (semnat vineri de fostul preşedinte Viktor Ianukovici şi fosta opoziţie, n.red.) care oferă Ucrainei posibilitatea de avansare pe calea europeană. În plus, în afară de revenirea la Constituţia din 2004 şi de crearea unui guvern de uniune naţională, în Ucraina este necesară şi organizarea unor alegeri anticipate corecte.
Pe de altă parte, Titus Corlăţean a spus că România este gata să ofere ajutor refugiaţilor în cazul agravării crizei actuale, dar a precizat că până în prezent situaţia la frontieră a fost una calmă.
De asemenea, şeful diplomaţiei române a menţionat că Uniunea Europeană recunoaşte perspectiva europeană a Ucrainei, subliniind că integrarea europeană poate fi realizată doar prin voinţa suverană a populaţiei ucrainene, dorinţă care trebuie să fie respectată de toţi actorii internaţionali.
Duminică, deputaţii ucraineni au decis că preşedintele parlamentului ucrainean Olexandr Turcinov va asigura preşedinţia interimară a Ucrainei în locul lui Viktor Ianukovici, destituit sâmbătă. Constituţia ucraineană prevede ca preşedintele parlamentului să-şi asume funcţia de şef al statului în caz de vacantare a puterii. Alegerile prezidenţiale anticipate au fost stabilite pentru data de 25 mai.