Titus Corlăţean: Suntem extrem de îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Europa de Est

'Suntem extrem de îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Europa de Est şi în jurul regiunii Mării Negre. Suntem o parte a regiunii. Suntem flancul estic al NATO. În calitate de ministru de externe, am criticat puternic acţiunile Rusiei', a declarat ministrul român al afacerilor externe Titus Corlăţean într-un interviu pentru Washington Post, acordat cu prilejul vizitei în Statele Unite şi publicat în ediţia online a prestigiosului cotidian american miercuri seară.
Iulian Tudor
01 mai 2014, 03:40
Titus Corlăţean: Suntem extrem de îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Europa de Est

‘Ţara mea, România, reprezintă graniţa de est a NATO şi a Uniunii Europene. Ceea ce s-a întâmplat cu această anexare absolut ilegală a Crimeii de către Rusia violând dreptul internaţional – a avut loc la numai 200 de mile de graniţa României. O altă tentaţie a Rusiei ce se referă la statutul regiunii Transnistria din Republica Moldova se întâmplă la graniţa noastră’, a notat el.

Întrebat, în cadrul acestui amplu interviu intitulat ‘Ameninţarea rusă este o realitate’, dacă este îngrijorat de incursiunea rusă în Ucraina, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a răspuns afirmativ, estimând că ‘Rusia este foarte activă în regiune. În primul rând, în estul Ucrainei, dar nu numai în estul Ucrainei. Subiectul federalizării Ucrainei este ceva care pare a fi foarte apreciat de ruşi… uitându-ne la sudul Ucrainei, mergând către Odesa şi chiar spre Transnistria în Republica Moldova’, a mai remarcat el.

Întrebat dacă Rusia ar putea lua sub control regiunile prin federalizarea Ucrainei, Titus Corlăţean a declarat că ‘aceasta este o formă de a bloca aspiraţiile europene ale Ucrainei ca un întreg şi menţine o anumită influenţă asupra Ucrainei’.

‘Interesul Rusiei este de a-şi menţine influenţa puternică în spaţiul ex-URSS’, a remarcat el. ‘Ea este legată de Ucraina şi Republica Moldova. Ieri, pe baza deciziei politice a UE, cetăţenii moldoveni au început să fie beneficiarii liberei circulaţii în interiorul UE încât nevoia de vize a fost eliminată pentru cetăţenii moldoveni. Cel mai important obiectiv în viitorul apropiat este semnarea acordului de asociere /la UE/ şi acordul de liber schimb cu UE’.

Asupra controlului rus al Transnistriei, fâşia de teren din interiorul Republicii Moldova, după cum remarcă Washington Post, ‘acest lucru ne preocupă extrem. Am fost printre aliaţii din NATO care pledează pentru o prezenţă militară mai rapidă şi mai puternică a aliaţilor pe flancul de est pentru a consolida încrederea României, Poloniei şi statelor baltice în securitatea colectivă, care este garantată de alianţă’, a spus el.

Întrebat ‘Ce anume vreţi să vedeţi mai exact?’, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a răspuns: ‘Redistribuirea capacităţilor militare ale NATO, începând cu Polonia, România şi statele baltice’. El a salutat totodată ‘redistribuirea trupelor, în unele cazuri sprijinul aerian, AWACS-urile’/avioane-radar n.r./.

În ‘Polonia şi de asemenea în România’, a notat el, ‘pentru că România este de asemenea obiectul supravegherii de către AWACS. Ele patrulează şi monitorizează Polonia şi România. Recent am avut exerciţii militare cu avioane americane F-16 venite în România, împreună cu flota noastră militară. A fost un anunţ recent de suplimentare cu şase avioane de luptă trimise de Canada în România – F-18 Hornets. Şi, de asemenea, nave militare americane şi franceze din Marea Neagră participă la exerciţii militare împreună cu românii. Acest lucru consolidează încrederea opiniei publice. Este extrem de important să avem o prezenţă solidă a Statelor Unite în ţările noastre, inclusiv România’, a mai notat Titus Corlăţean.

‘Trebuie să facem o distincţie. În cele din urmă, alianţa /NATO/ oferă garanţii de securitate membrilor. Pentru noi, este un subiect ce ţine de propria noastră alegere. Ucraina a abandonat în 2008 statutul de candidat la NATO pentru propriile motive politice interne. În acel moment, am fost foarte serioşi şi angajaţi şi am devenit membri ai alianţei. Deci avem siguranţa noastră naţională garantată de alianţă. Cei care nu sunt membri ai alianţei nu au o garanţie directă’, a subliniat el, ca răspuns la o întrebare că în Ucraina ‘oamenii s-ar simţi trădaţi… după ce nu s-a întâmplat nimic decât câteva sancţiuni’.

‘Ceea ce este important în aceste circumstanţe dramatice este de a avea o poziţie politică puternică şi coordonată la nivelul europenilor şi familiei euro-atlantice, în timp ce sunt condamnate în termeni fermi încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional şi anexarea ilegală a Crimeii ca un act de agresiune din partea Rusiei’, a subliniat el.

Întrebat dacă ‘simte că Europa a avut o poziţie puternică’, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a notat că ‘mecanismul european este diferit de mecanismul SUA pentru că trebuie să armonizăm 28 de voci în jurul mesei. Am avansat prin adoptarea de diferite sancţiuni şi trebuie să continuăm trimiţând mesaje şi poziţii foarte ferme’.

‘Cred că ambele părţi – Europa şi Statele Unite – pot adopta chiar atitudini mai ferme. Am cerut Rusiei să ia măsuri pentru dezescaladare şi ceea ce a urmat în ultimele săptămâni şi zile merge cu siguranţă în direcţie greşită’, a adăugat el.

‘Pe termen scurt, actuala conducere a Rusiei crede că este câştigătorul. Dar pe termen lung, ar putea exista consecinţe negative grave pentru Rusia’, a remarcat Titus Corlăţean. ‘Avem nevoie de o voce puternică şi coordonată ce nu face concesii pentru motive economice. Avem nevoie de a asigura respectarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional. Pentru că dacă accepţi rescrierea ordinii juridice internaţionale, toată lumea va pierde. A schimba graniţele printr-o acţiune militară, fără nicio atitudine fermă din partea comunităţii internaţionale este greşit. Deci, suntem în favoarea de a avea o atitudine foarte clară în această privinţă’, a subliniat el.

‘Am încheiat un parteneriat strategic cu Polonia. Menţinem un contact strâns cu Polonia, cu statele baltice, cu Bulgaria, care este de asemenea în mod direct preocupată’, a mai spus el, întrebat despre reacţia altor
ţări din regiune.

Întrebat printre altele dacă statele baltice ar fi sub ameninţarea preşedintelui Vladimir Putin şi ar putea fi invadate de Rusia, Titus Corlăţean a răspuns că ‘ele au fost obiectul unor ameninţări politice, chiar foarte recent… Ele sunt membre ale alianţei, deci au asigurată securitatea alianţei’.

‘Suntem interesaţi să avem o prezenţă mai substanţială militară americană în România. Suntem prima ţară în care sistemul de apărare antirachetă va fi implementat. În 2015, sistemul va fi operaţional /în România/. Suntem interesaţi în a avea o prezenţă politică, militară, economică şi puternică a Statelor Unite în România’, a subliniat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

‘Suntem în favoarea unei prezenţe americane mai substanţiale în România şi acesta este mesajul meu’, a concluzionat Titus Corlăţean în acest interviu acordat Washington Post cu ocazia vizitei în SUA.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Vești proaste în perioada alegerilor pentru toți românii care stau la curte. Tarifele medicilor veterinari au fost actualizate. Se aplică imediat
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Detaliul interesant care a fost găsit în Dnipro, la locul prăbușirii rachetei balistice rusești. Tehnologia învechită pe care o folosește armata lui Putin
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Cel mai norocos ritual pentru fiecare semn zodiacal
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Românii care au permis de conducere scapă de amendă
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real
substantial.ro
Senatorul american Mike Rounds: Nu se poate avea încredere în Rusia pentru negocieri de pace cu Ucraina
MediaFlux
CUTREMUR în ROMÂNIA chiar de ALEGERI!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy