Titus Munteanu, unul dintre cei mai cunoscuţi realizatori de programe TV, având o carieră de aproape 50 de ani în televiziune, a trecut în nefiinţă după ce în ultima vreme a luptat cu o boală respiratorie ale cărei complicaţii i-au fost fatale.
Părintele primei emisiuni de talente din televiziunea românească, „Şcoala Vedetelor”, a fost răpus, din câte se pare, de o viroză care s-a agravat neaşteptat de mult.
Realizatorul TV era internat de aproximativ două săptămâni în spital, pentru mai multe afecţiuni, la secţia de Terapie Intensivă. Titus Munteanu a murit la Spitalul „Marius Nasta” din Capitală.
Potrivit unor surse contactate de Click!, Titus Munteanu contactase o viroză în urmă cu trei săptămâni, când a fost la spital prima dată. Boala a revenit săptămâna trecută şi a fost nevoit să se interneze din nou. În următoarele zile, starea pacientului s-a agravat.
Familia a interzis medicilor să ofere detalii despre starea de sănătate a fostului realizator TV, înainte de decesul acestuia.
Televiziunea Română regretă încetarea din viaţă a cunoscutului om de televiziune Titus Munteanu, la vârsta de 72 de ani, miercuri, potrivit unui comunicat. „Când am ajuns la TVR, nu era altă televiziune. Eu aveam alt drum, făcusem Conservatorul, am început să cânt jazz, cu un muzician de excepţie, Richard Oschanitzky, un pianist genial. Eu cântam la flaut şi am înregistrat împreună muzică pentru multe filme. Apoi am fost repartizat la Timişoara, iar el mi-a sugerat televiziunea, unde erau muzicieni foarte buni”, povestea Titus Munteanu pentru revista internă a TVR.
In septembrie, TITUS MUNTEANU lansase o alta emisiune pe TVR 2, care avea aproximativ acelasi format ca „Scoala a vedetelor”. Cei zece concurenti (8 titulari si 2 rezerve) au sansa sa invete de la profesionisti tot ceea ce este necesar pentru a deveni un artist complet: canto, dans, actorie, punere in scena, prezentare. Cei 10 au varste intre 16 si 23 de ani si au fost alesi in urma unei selectii desfasurate in aceasta vara. Imediat dupa casting, ei au intrat intr-un cantonament la TVR, cu repetitii intense. Totul se desfasura sub coordonarea lui TITUS MUNTEANU si a echipei sale, producatorul programului fiind Camelia Bostina.
TITUS MUNTEANU a murit miercuri, iar dispariţia sa este deplânsă de mari actori cu care a colaborat de-a lungul timpului pentru realizarea emisiunilor de divertisment de la televiziunea publică.
Actorul Alexandru Arşinel a declarat că Titus Munteanu a fost un rezigor imens şi un lansator de vedete, afirmând că regretă enorm dispariţia acestuia.
„Titus Munteanu face parte din acei câţiva mari regizori ai TVR care au existat în cei peste 50 de ani”, a declarat Alexandru Arşinel, pentru Mediafax.
Alexandru Arşinel a afirmat că a colaborat la foarte multe emisiuni cu Titus Munteanu, cea mai de succes producţie fiind „Un trio formidabil”. „Un imens regizor şi un lansator de vedete”, a completat actorul.
„O mare pierdere. Avea atâta forţă, atâta dorinţă să lanseze noi emisiuni, să lanseze noi vedete. (…) Regret enorm şi Dumnezeu să-l odihnească”, a precizat acesta.
Actriţa Stela Popescu a fost şi ea cutremurată de vestea „plecării” lui Titus Munteanu în lumea celor drepţi. Ea şi-a amintit că a lucrat foarte mult cu Titus Munteanu, pe care l-a caracterizat drept „un profesionist adevărat, unul dintre marii profesionişti ai divertismentului de televiziune” şi „un om extrem de dedicat profesiei”.
„Era un profesionist adevărat, unul dintre marii profesionişti ai divertismentului de televiziune. Lucra într-o manieră serioasă, nu improviza, nu lucra superficial”, a spus Stela Popescu.
„Şcoala Vedetelor” a fost proiectul de suflet al lui Titus Munteanu. Una dintre cele mai apreciate emisiuni ale anilor ’90, a generat unele dintre cele mai apreciate talente în showbizul românesc. Dintre toţi cei care s-au perindat pe la emisiune, există câţiva artişti şi nume în TV care şi-au prelungit succesul până azi.
TITUS MUNTEANU a murit, dar în urma lui rămân multe producţii de televiziune. În noaptea Revelionului 1995, Televiziunea Română lansa Şcoala Vedetelor, un show în care mai mulţi tineri talentaţi încercau să înveţe cum să fie staruri. Printre ei s-au numărat Călin Goia, Adrian Despot, Călin Geambaşu, Nadine, Kitty Cepraga şi Lavinia Şandru.
„Sunt extrem de afectat de veste. Este primul om care a avut încredere în mine. Eu, venind de la Cluj, nu cunoşteam multă lume în Bucureşti. Mi-a dat încrederea dânsului”, a declarat Călin Goia, la aflarea veştii privind moartea lui Titus Munteanu, despre care spune că i-a fost nu doar mentor, ci şi prieten.
Mihaela Cernea, fostă elevă la „Şcoala Vedetelor”, este şi ea şocată de vestea care a întristat astăzi showbiz-ul românesc. „Ne-am văzut în urmă cu ceva timp şi plănuiam să ne vedem cu copiii şi nepoţii. A fost ca un mentor pentru mine, omul care m-a învăţat să cânt, care m-a învăţat să fac televiziune, cum să mă mişc în faţa camerelor de luat vederi, cum să zâmbesc. El a fost şcoala noastră de televiziune, un adevarat titan”, a spus Mihaela Cernea, pentru Click.
Andreea Marin a colaborat şi ea îndeaproape cu Titus Munteanu. „Nu pot să cred că s-a întâmplat aşa ceva. Mă doare sufletul, îmi pare foarte rău şi încă nu pot crede. Ultima dată ne-am întâlnit acum foarte puţin timp, în televiziune şi avea aceeaşi energie pe care o avea dintotdeauna. El l-a convins pe Valeriu Lazarov să vină în România. Toată lumea stie ce înseamnă „Şcoala Vedetelor” şi atâtea proiecte pe care le-a lăsat în urmă. Vorbesc despre un profesionist desăvârşit”, a spus Andreea Marin.
Nadine s-a arătat şi ea răvăşită de dispariţia regretatului regizor. „Prețuiesc multele amintiri cu el și îi sunt recunoscătoare pentru căldura și generozitatea cu care pe mine și ai mei colegi ne-a primit în viața și familia sa. Condoleanțe familiei!”, a scris Nadine pe un site de socializare.
Titus Munteanu s-a născut pe 3 octombrie 1941 şi este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de televiziune din România.Titus Munteanu a fost realizator TV din anul 1966 şi a fost director al TVR 1, potrivit site-ului Televiziunii Române.
A semnat numeroase emisiuni de divertisment şi muzicale, cea mai de succes fiind „Şcoala vedetelor”.
Printre emisiunile semnate de Titus Munteanu se numără şi „Realităţi ilustrate” (emisiune produsă de Tudor Vornicu), „Un trio formidabil” (Premiul I la Festivalul „Charles Chaplin”, Gabrovo, 1984), „Duelul vedetelor” (premiul APTR, 1992), „Astă seară ne distrăm în familie” (premiul APTR, 1993).
A creat în 1995 celebra emisiune „Şcoala Vedetelor„, care a primit premiul Criticii Muzicale „Mihail Jora”, trofeul „Trandafirul de Argint” (Montreux, 1996). Din 2004 a reluat această producţie cu o altă generaţie a Şcolii Vedetelor.
În 2004, Titus Munteanu a primit Premiul de Excelenţă din partea Consiliul Naţional al Audiovizualului.