„Dumneavoastră, domnule preşedinte, ştiţi că, într-un alt context, m-am angajat să fac o radiografie a evoluţiei sistemului judiciar, a puterii judecătoreşti, pentru a putea vedea în ce măsură echilibrul puterilor în stat poate fi etapizat cu o îmbunătăţire. Aş face doar o precizare, dacă sunteţi de acord, aţi vorbit de procedura de elaborare a legilor Justiţiei. Sigur, nu vreau să spun că a fost bine sau nu a fost bine, dar cu certitudine vreau să vă spun că nu ministrul Justiţiei a predat proiectul de lege către Comisia specială, ci comisia specială a invitat ministrul Justiţiei care a prezentat proiectul de lege 50 de minute, după care l-a preluat şi l-a însuşit ca iniţiativă legislativă, e adevărat, cu mulţumiri”, a afirmat Toader.
Pe de altă parte, ministrul Toader a subliniat că avut o bună colaborare cu CSM.
„Spunea doamna preşedinte – oricând chiar şi opiniile contradictorii pot genera soluţii mai bune (…). Am avut şi avem multe activităţi de real beneficiu pentru sistemul judiciar. Eu am în faţă un proiect din candidatură şi citesc o jumătate de frază care, în opinia mea, este cheia bunului mers al Justiţiei şi anume – respectarea strictă a atribuţiilor constituţionale şi legale a statutului judecătorilor şi procurorilor. Această frază este până la urmă o sinteză a sintezelor şi presupune două cerinţe: să ne cunoaştem, pe de o parte, atribuţiile, competenţele, limitele constituţionale indiferent de locul pe care îl ocupăm şi, în al doilea rând, să ni le îndeplinim corect şi rapid”, a spus ministrul Justiţiei.
El şi-a exprimat convingerea că în continuare va fi o bună colaborare între MJ şi CSM, pentru că în sistem sunt foarte multe probleme de rezolvat.
Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, vineri, în şedinţa CSM, procedura în cazul modificărilor la legile Justiţiei.
„A urmat al doilea Guvern care este şi acum în funcţie s-au reaprins discuţiile în jurul modificărilor legilor Justiţiei, a urmat o procedură pe care eu am considerat-o foarte netransparentă, s-au iniţiat modificări în Guvern, care pe urmă nu au fost în Guvern, au fost duse cumva printr-o procedură nemaivăzută într-o comisie specială a Parlamentului. (…) De ce nu s-a respectat o procedură clară pe care o cunoaşte toată lumea? (…) S-a ales o procedură nemaivăzută, netransparentă şi s-au ignorat pe faţă toate avizele sistemului”, a spus el.
El a mai atras atenţia că dezbaterile din comisia specială au avut loc după o procedura „proaspăt inventată”, iar discuţiile s-au purtat cu „pumnul în gura” Opoziţiei.