Toader: Dacă ţii un deţinut în penitenciar după ce dispare temeiul privării de libertate se numeşte lipsire de libertate ilegală

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, că Administrația Națională a Penitenciarelor a procedat corect când a pus în libertate deținuții care intrau sub incidența Legii recursului compensatoriu, menționând că ținerea unui deținut în penitenciar după ce a dispărut temeiul juridic al privării de libertate este considerată lipsire de libertate în mod ilegal.
Romania TV
13 nov. 2017, 15:57
Toader: Dacă ţii un deţinut în penitenciar după ce dispare temeiul privării de libertate se numeşte lipsire de libertate ilegală

„Legea a intrat efectiv în vigoare și oricare dintre noi, că este ministrul Justiției sau altceva, director de ANP, în ziua în care legea intră în vigoare trebuie să o pună de îndată în aplicare. Nu ai niciun temei juridic să reții pe cineva o oră, darămite o zi sau mai mult peste durata pedepsei efectuate din cele 30 de zile plus cele 6 considerate efectuate”, a precizat Tudorel Toader, în plenul Camerei Deputaților, la Ora Guvernului.

El a adăugat că ANP trebuia să le dea drumul deținuților după ce legea a intrat în vigoare.

„Vă spun în deplină cunoștință de cauză (…) că, dacă după ce s-a îndeplinit durata pedepsei, ții un deținut în penitenciar încă o zi, încă o oră din momentul în care a dispărut temeiul juridic al privării de libertate se numește lipsire de libertate în mod ilegal. Prin urmare, Administrația Penitenciarelor corect a procedat: când s-a împlinit durata efectivă, integrală a pedepsei executată sau considerată executată din beneficiu, trebuia să le dea drumul și le-a dat drumul pe cale administrativă, fără intervenția judecătorului”, a explicat Tudorel Toader.

El a menționat că deținuții din penitenciare sunt oameni care au nevoie de condiții la standardele europene și că Legea 169 a recursului compensatoriu a fost adoptată înainte de mandatul său de ministru.

„Proiectul Legii 169 a venit de undeva de anul trecut, inițiat de ministrul Justiției de la vremea respectivă, a plecat de la Ministerul Justiției cu ideea de a fi considerate 3 zile câștigate pentru beneficiul liberării condiționate. (…)Parlamentul din 3 zile a făcut 6 zile considerate executate la 30 executate în condiții necorespunzătoare. Legea nu a fost adoptată la Ministerul Justiției, a fost adoptată de Parlament”, a mai spus ministrul Justiției.

El a mai spus că „problema penitenciarelor nu este de ieri, de alaltăieri, este o problemă istorică — pe de o parte, o problemă sistemică — pe de altă parte”.

Tudorel Toader a menționat că are în vedere două categorii mari de probleme de rezolvat și anume modernizarea și construirea de penitenciare noi, dar și modificarea părții generale a Codului Penal pentru a consacra supravegherea cu brățara electronică.

„Supravegherea electronică poate fi ca modalitate de executare integrală a pedepsei, dar în același timp poate fi și modalitate de eliberare a părții finale a executării unei pedepse”, a adăugat Toader.

El a mai spus că sunt 25.093 de deținuți în penitenciare și doar 13.000 de funcționari cu statut special. „Dânșii spun că este prea puțin 13.000. Am demarat o procedură de adoptare a unei hotărâri de Guvern în care să suplimentăm la ANP schema de personal cu încă 1.000”, a mai spus Toader.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...