Toader, despre recursul compensatoriu: Legea a pornit din mandatul anterior, iar Parlamentul a mărit numărul de zile de la 3 la 6

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că legea privind recursul compensatoriu a pornit din mandatul trecut, Parlamentul fiind cel care a mărit numărul de zile de la 3 la 6, iar ordinul de ministru a fost întocmit pornind de la informaţiile primite de la comisiile din închisori.
Filip Stan
25 oct. 2017, 17:20
Toader, despre recursul compensatoriu: Legea a pornit din mandatul anterior, iar Parlamentul a mărit numărul de zile de la 3 la 6

„Legea cu privire la recursul compensatoriu a pornit din mandatul anterior. Trei zile la 30 de zile, proiectul era cu eliberare condiţionată, parcursul legislativ a condus la suplimentarea de la trei zile la şase zile, din vocaţie la liberare condiţionată, considerate ca fiind executate”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Tudorel Toader a afirmat că au fost eliberaţi 529 de deţinuţi şi au dobândit vocaţie la liberare condiţionată 3.349. „Comandanţii de penitenciar au ştiut ce au de făcut, au înţeles sensul legii, au înţeles că 6 zile se consideră executate, comisiile care au lucrat 90 de zile au făcut calcule şi în prima zi de intrare a legii au văzut cine trebuie eliberat şi cine nu. Au fost eliberaţi cei 529, au dobândit vocaţie la liberare condiţionată -vocaţie nu însemană că sigur vor fi eliberaţi – un număr de 3.349. Aceia se vor adresa comisiei, dacă nu au şi început, se adresează instanţei de judecată şi judecătorul va aprecia dacă îi pune în liberatate”, a spus Toader.

Citeşte şi: Deputatul Stelian Ion, despre legile justiţiei: Toader a pus cartoful fierbinte pe masă şi a plecat

Cât priveşte ordinul de ministru emis cu privire la noile condiţii din închisori, Toader a afirmat că acesta a ţinut cont de propunerile făcute de comisiile din penitenciare. „Pentru punerea în aplicare a legii, comisiile din penitenciare au lucrat 90 de zile. În lege se prevăd care sunt criteriile pentru a considera un spaţiu necorespunzător. Comisiile au făcut inventarierea acelor spaţii, le-au centralizat la ANP şi, pe baza muncii lor, au propus şi ministrul a emis ordinul de ministru pentru punerea în aplicare. Să nu îmi cereţi să fi dat ordinul la momentul adoptării legii, după care comisiile să lucreze pentru că ar însemna să tragi concluzia înainte de dezbateri, de argumente”, a precizat ministrul Justiţiei.

CSM precizează că a emis un aviz consultativ în cazul Legii recursului compensatoriu, prin care se prevedea o compensaţie de trei zile pentru fiecare 30 de zile executate, nu şase zile, aşa cum este în prezent, adăugând că proiectul de lege a fost, ulterior avizării, modificat în Parlament.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a emis o hotărâre, în noiembrie 2016, prin care a avizat favorabil cu observaţii proiectul de lege. „În cuprinsul observaţiilor care au însoţit acest aviz consultativ Plenul Consiliului a apreciat că: „de principiu, măsura compensatorie propusă de art.1 pct.2 din proiectul de lege, nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiţionate”. În opinia Plenului „compensaţia pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă, devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în spaţiul necorespunzuătior” ”, conform unui comunicat de presă al CSM.

În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. „În baza acestei legi, prin adăugirea celor şase zile (..) – au ieşit 529 de detinuţi. Nu credeam că impactul va fi atât de mare”, a declarat atunci Tudorel Toader. Alţi 3.349 de deţinuţi au dobândit vocaţia la liberare condiţionată în cursul zilei de 19 octombrie.

DailyBusiness
Salarii regale la Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Ce venituri au liderii în plină austeritate
Spynews
Cum prepari cea mai bună ruladă cu mere cu blat turnat. Un desert plin de savoare, super-ușor de făcut acasă
Bzi.ro
Situație halucinantă în cazul Caracal! Părinții Alexandrei Măceșanu cer eliberarea lui Gheorghe Dincă! Ce vor în schimb
Fanatik.ro
Netflix, anunț important despre cel mai popular serial. Vine și sezonul trei, după ce primele două au rupt orice top
Capital.ro
Se pune restricție la centralele de apartament. Decizia UE se aplică și în România până în 2040
Playtech.ro
Românii care rămân fără ajutorul social. Autorităţile nu mai dau bani, e dezastru pentru...
DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Adevarul
Decizie CCR: impozitarea progresivă a pensiilor speciale este neconstituțională. „Reglementări insuficient elaborate și lipsite de precizie”
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Bianca Mitroi și Robert Braia de la Insula iubirii s-au împăcat? Cum au fost surprinși în aceeași locație / FOTO
Spynews
Actriţă celebră, moartă din cauza gripei. Avea 48 de ani și era mama a doi copii / FOTO
Evz.ro
Vine prăpădul meteo. ANM a anunțat iureșul
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când vor fi livrate pensiile pentru luna februarie. Poștașii vor distribui banii cu întârziere
Cancan.ro
Celebrul Ricky, fostul șofer al Monicăi Gabor, scandal uriaș cu soția! Out din casă, trimis la spital și… ordin de protecție
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Cărți de identitate 2025. Se schimbă actele. Lege fără excepții pentru românii care nu stau la adresa din buletin
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
El e tânărul care a murit electrocutat acasă, când făcea grătar! Tiberiu avea doar 22 de ani: "Era voinicuț, era ascultător"
substantial.ro
Reform UK devine cea mai populară formațiune politică din Marea Britanie
MediaFlux
CONCEDIILE se ADAUGĂ la PENSIE! Casa de PENSII a explicat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bianca Censori-femeia dezbrăcată aproape complet la Premiile Grammy. Legătura ei cu Kim Kardashian