„În public a apărut informaţia că Parlamentul va sesiza CCR să se pronunţe dacă nu cumva există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament (Senat) şi Ministerul Public, prin cele două acte, procurorul general care a refuzat să pună la dispoziţie dosarul şi fostul procuror general care a dau un răspuns scris dar incomplet pentru că nu a zis negru pe alb . CCR se va pronunţa dacă cineva, indiferent de demnitate, poate să refuze o comisie parlamentară. În state cu democraţie consolidată se prezintă în faţa unei comisii şi şefii de stat, pentru că sub jurămând au obligaţia de a spune adevărul. Eu aştept să văd dacă va fi sesizată CCR. (…) Dacă se va pronunţa şi va spune că a fost un conflict, vom înţelege şi noi că nimeni nu e mai presus de lege, nimeni nu este în afara legii. Cred că soluţia nu poate fi decât de constatare a conflictului”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.
Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 i-a adresat invitaţia Laurei Codruţa Kovesi de a se prezenta la Parlament, însă aceasta a refuzat. Pe 27 iulie, parlamentarii din comisie i-au trimis o scrisoare care conţine două întrebări, ambele legate de prezenţa acesteia acasă la Gabriel Oprea în seara turului secund al scrutinului prezidenţial din 2009.
„S-a votat textul final al scrisorii. Citez întrebările din memorie: dacă dânsa s-a aflat la data respectivă la locul respectiv şi dacă da, în ce scop a fost acolo, în casa domnului Oprea. Acestea au fost întrebările adresate de către domnii deputaţi. Sunt două întrebări trimise de către deputaţi”, a precizat atunci preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, deputatul PSD Anca Florea.
Kovesi a răspuns, precizând că în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu sau în timpul liber nu a luat la cunoştinţă de implicarea unor instituţii sau persoane care ar fi viciat rezulatul alegerilor.
„Vă fac cunoscut că nici în exercitarea atribuţiilor mele de serviciu şi nici în timpul meu liber nu am luat cunoştinţă de situaţii sau împrejurări potrivit cărora în alegerile prezidenţiale din decembrie 2009 s-ar implica unele autorităţi publice şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, respectiv în derularea procesului electoral cu consecinţa vicierii rezultatului acestor alegeri”, a susţinut procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în scrisoarea transmisă Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor prezienţiale din anul 2009.