Tudorel Toader: Se va şti cu nume şi prenume cine a intrat după publicarea HG privind arhiva SIPA

Guvernul a adoptat Hotărârea privind desecretizarea arhivei SIPA, iar după publicarea acesteia în Monitorul Oficial va fi desecretizată toată arhiva, precum şi cele două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008 şi anexa unuia dintre ele, a anunţat ministrul Tudorel Toader. 
Romania TV
31 mai 2017, 13:27
Tudorel Toader: Se va şti cu nume şi prenume cine a intrat după publicarea HG privind arhiva SIPA

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a declarat vineri, la finalul şedinţei Executivului, că Hotărârea privind desecretizarea arhivei SIPA se află pe site-ul Ministerului Justiţiei din data de 25 iulie 2016, fiind astfel îndeplinită condiţia de consultare publică.

Documentele din arhiva SIPA vor fi inventariate, declasificate sau trecute la un alt nivel de clasificare sau de secretizare, după care vor fi predate instituțiilor abilitate

Guvernul a aprobat miercuri, printr-o hotărâre, constituirea unei Comisii care va inventaria, declasifica sau, acolo unde va fi cazul, va trece la un alt nivel de clasificare sau de secretizare documentele din arhiva DGPA, după care le va preda instituțiilor cu competențe în domeniu. Activitatea comisiei se va desfășura pe o perioadă de maxim 3 ani, cu respectarea prevederilor legale privind protecția informațiilor clasificate și a datelor cu caracter personal.

Prin decizia de declasificare a documentelor menționate în anexa actului normativ aprobat – procesul-verbal încheiat în data de 14 aprilie 2008 la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor și două rapoarte privind activitatea Comisiei constituite prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2418/C din 24 septembrie 2007 – se va asigura accesul unei categorii mai largi de cetățeni la documentele respective, cu respectarea condițiilor legale specifice fiecărei categorii de informații.

Informațiile astfel desecretizate pot fi comunicate, în condițiile legii, oricărei entități fizice sau juridice, la cererea acestora.

Actul normativ vizează, de asemenea, declasificarea a trei documente emise de Ministerul Justiției în anul 2008.

De menționat că până la finalizarea inventarierii arhivei fostei DGPA, documentele cuprinse în această arhivă nu pot fi puse la dispoziție niciunei persoane fizice sau juridice cu excepția celor abilitate, potrivit legii, să îndeplinească atribuții cu privire la documentele acestei arhive. Dacă există proceduri judiciare în derulare, la cererea motivată a organelor judiciare române sau străine, Comisia va putea furniza informații din documentele cuprinse în arhiva fostei DGPA.

„În arhivă probabil că sunt multe informaţii, multe categorii de informaţii. Le vom trata în mod adecvat – informaţiile cu privire la viaţa privată, informaţiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcţionarilor din Administrației Naţionale a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracţiuni conţinute în respectivele înscrisuri”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Comisia va fi alcătuită din 5 membri, numiți prin ordin al ministrului Justiției – doi din cadrul Ministerului Justiției, doi propuși de către Secretariatul General al Guvernului și unul din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

După declasificarea, respectiv trecerea, acolo unde va fi cazul, la un alt nivel de clasificare sau de secretizare a tuturor documentelor din arhiva DGPA, comisia se va reîntruni pentru a preda documentele. Dosarele de personal ale foștilor angajați al DGPA identificate în arhivă se vor preda, în baza unor procese-verbale de predare-primire, către Administrația Națională a Penitenciarelor, iar documentele identificate ca având valoare istorică vor fi predate către Arhivele Naționale. Persoanele care vor dori să consulte partea din dosar referitoare la viața lor privată vor avea acces la documentele respective în baza unei solicitări scrise, dar numai după finalizarea procesului de inventariere a arhivei și nu mai târziu de cinci luni de la data începerii activității comisiei.

Semestrial, comisia va întocmi un raport de activitate, a cărui sinteză va fi făcută publică prin afișarea pe pagina de internet a Ministerului Justiției, după aprobarea de către ministrul Justiției.

La încheierea activității, comisia va întocmi un raport de activitate care va fi supus aprobării Guvernului și apoi va fi făcut public.

Declasificarea informațiilor care fac obiectul prezentei hotărâri de guvern este necesară atât soluționării unor eventuale cauze aflate pe rolul instanțelor de judecată, cât și pentru respectarea prevederilor Legii nr. 544 din 12 octombrie 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, întrucât prin declasificarea acestora nu se aduc prejudicii securității naționale, apărării țării, ordinii publice, intereselor Administrației Naționale a Penitenciarelor și unităților subordonate.

Vom vedea cu nume şi prenume cine a intrat în arhiva SIPA”, a spus Toader.

Desecretizăm rapoartele şi anexa unuia dintre ele. Întrebarea – de ce la momentul la care am făcut publică lista celor care au vizitat arhiva nu i-am cuprins pe toţi şi la un moment dat am spus că numărul celor care au vizitat arhiva a fost mai mare de 22. Pentru că bună parte din nume se aflaă în rapoartele încă secrete şi nu aveam voie să dăm, neavând Hotărâre de Guvern„, a afirmat Toader.

Ministrul Justiţiei, despre cum se va aplica măsura desecretizării arhivei SIPA: O comisie din 5 persoane va analiza documentele

Potrivit acestuia, va fi constituită o comisie constituită din cinci membri certificaţi ORNIS, care să poată avea acces la secrete de stat.
 
Eu nu am de unde să ştiu ce e în arhivă pentru că nu am intrat acolo. Noi nu ştim dacă sunt secrete de stat acolo, eu personal cred că da. Nu putem da arhiva SIPA la cineva care nu are certificat ornis. Comisia are termen 3 ani de zile ca arhiva SIPA să fie desfiinţată. Ce se întâmplă cu rapoartele? Veţi afla multe şi veţi interpreta. Şi autorităţile pot trage concluzii. În arhivă cred eu că vom găsi documente care ţin de viaţa privată. Cei care au documente acolo de viaţă privată pot avea acces la cele de viaţă privată.

A doua categorie de informaţii care pot fi găsite acolo sunt ale oamenilor cu statut special ale lucrătorilor din penitenciare. E nedrept ca ei să nu-şi poată dovedi vechimea. Sunt documente tehncie de serviciu ce vor fi transmise la penitenciare şi care vom fi înmânate titularilor.

Secrete de serviciu pot fi găsite în arhivă. Pot fi declasificate de ministrul Justiţiei şi putem găsi trei tipuri de informaţii. De viaţă privată, elemente indicii de săvârşire de faptă penală. Acelea le vom trimite la Parchet care va proceda potrivit competenţelor. În acele inscrisuri putem găsi şi informaţii de interes public la care va avea acces orice entitate.

Pot fi întâlnite şi secrete de stat şi se va proceda în consecinţă.

În termen de 5 zile de la publicarea hotărârii facem comisia de 5 membri cu cerficiat ornis plus trei supleanţi. În total 8 dar şi 2 secretari ai comisiei„, a spus Toader.

DailyBusiness
Gigi Becali, scut pentru David Popovici. Mesaj dur pentru CTP: „Trebuie să bagi capul în pământ și să nu sufli în fața campionului olimpic!”
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din Europa care a primit o moștenire de la un om care nu a ajuns niciodată acolo. Cum a fost posibil așa ceva
Capital.ro
A murit vocea de aur a României. Marea cântăreață s-a prăpădit chiar azi: Veșnic în inimile noastre!
Playtech.ro
Greșeala care le poate aduce românilor care stau la bloc o amendă de 40.000 de lei. Mulți ignoră acest gest banal
DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Adevarul
Dezvăluirile unui general iranian de top privind înfrângerea suferită de Iran în Siria: „Am primit o lovitură foarte mare”
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Un fenomen radical vine peste România. Alertă de la ANM
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
El este George, tânărul de 37 de ani din Tulcea care și-a pus capăt zilelor din cauza singurătății. Bărbatul se certase cu soția și avea ordin de restricție
Cancan.ro
Despărțire pentru Andra, la începutul lui 2025: 'Nu ne-am certat, doar că el are un…'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sfârșitul lui Călin Georgescu. Nu mai ajunge președinte în România: „Eliminat de oameni”
StirileBZI
Amendă de până la 3.000 de lei pentru românii care fac asta! Certurile cu vecinii încep de la această lege
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Pierderi semnificative pentru ruși în urma confruntărilor din Harkov
MediaFlux
SCHIMBARE ESENȚIALĂ privind PENSIA. TOTUL va fi ONLINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Casa Națională de Pensii lansează aplicația e-Talon pentru digitalizarea cupoanelor de pensie