Toader: Guvernul Cioloş a primit aviz de la CSAT pentru OUG 6 în aceeaşi zi în care l-a cerut, şi a adoptat Ordonanţa fără aviz CSM

Guvernul Cioloş a primit aviz de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru OUG 6/2016 care a stat la baza unor protocoale încheiate între instituţiile din domeniul Justiţiei şi serviciile de informaţii în aceeaşi zi în care l-a cerut, adoptând Ordonanţa la două zile după iniţierea ei fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ci doar cu avizele date de CSAT, dar şi de SRI, susţine ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. El a spus marţi seară că, deşi avizul CSM este consultativ, el trebuie cerut, însă trebuie acordat şi timp de analiză şi dezbatere a membrilor Consiliului.
Romania TV
12 sept. 2018, 05:21
Toader: Guvernul Cioloş a primit aviz de la CSAT pentru OUG 6 în aceeaşi zi în care l-a cerut, şi a adoptat Ordonanţa fără aviz CSM

Toader a precizat că în Parlament se află un proiect de lege care analizează această ordonanţă, iar dacă ea va fi respinsă, toate probele administrate în baza echipelor mixte vor fi revizuite.

Ministrul Justiţie Tudorel Toader a declarat ,marţi seară, la Antena 3, că OUG 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, care a stat la baza încheierii unor protcoale între instituţiile din domeniul Justiţiei şi serviciile de informaţii, a fost aprobată la doar două zile de la iniţiere. Toader a susţinut că Executivul condus atunci de Dacian Cioloş a primit avizul CSAT pentru acest act normativ în aceeaşi zi în care l-a cerut, în 10 martie, dar nu a mai aşteptat şi avizul cerut de la CSM, care a venit abia pe 24 martie. De asemenea, afirmă ministrul, Ordonanţa a primit şi avizul SRI, deşi, după părerea sa, nu era necesar.

„Ordonanţa fost iniţiată pe 9 martie, a primit avize SRI şi CSAT pe 10 şi pe 11. Pe 24 martie a primit avizul CSM. Aşa scrie în documentaţie, că pe 10 martie 2016 a cerut aviz CSAT şi pe 10 martie l-a şi primit. Se numeşte operativitate şi loialitate faţă de valorile constituţionale, eventual cu ghilimelele de rigoare. (…) Acelaşi fost premier (Dacian Cioloş – n.r.) spunea că OUG 6 a fost adoptată cu toate avizele necesare. Aici a fost adoptată fără aviz de la CSM, care a venit după două săptămâni, dar cu avize de la SRI şi de la CSAT, care după părerea mea nu erau necesare, dar s-au justificat probabil prin faptul că poate participa SRI la comisiile mixte. (…) CSAT a dat dezlegare SRI să intre în activitatea asta, aşa se traduce”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

El a spus că, deşi avizul CSM este doar consultativ, el trebuie totuşi cerut şi, mai ales, trebuie acordat un timp membrilor Consiliului pentru a dezbate subiectul şi a-l analiza.

„Nici eu nu pretind că le-am auzit pe toate, dar aşa ceva sigur nu am auzit. (…) Cel care cere (aviz, n.r.) nu e vinovat, poate nu ştie, poate încerca. Problema e la cel la care dă. (…) S-a dat OUG pe 11 martie, iar avizul CSM a venit pe 24 martie. Sigur cineva va putea face o comparaţie sau mai multe. Avizul CSM e consultativ, ştim, dar tu eşti obligat să-l ceri. Când ceri avizul, trebuie să dai un timp autorităţii emitente să-l poată discuta, să-l poată emite, să-l poată trimite. (…) Dar nici emitentul nu trebuie să te ţină până la primăvară, până la calendrele greceşti”, a spus Toader.

Ministrul a declarat că în Camera Deputaţilor se află un proiect de lege care analizează OUG 6/2016 care a permis constituirea echipelor mixte SRI-magistraţi şi a stat la baza semnării protocoalelor de colaborare şi că există posibilitatea ca această ordonanţă să fie respinsă, iar dacă acest lucru se va întâmpla, toate probele soluţionate prin echipe mixte vor fi supus revizuirii.

„Dacă respingi ordonanţa, e echivalentul unei modificări substanţiale printr-o altă ordonanţă de urgenţă. E important ca legiuitorul să stabilească ce se întâmplă cu efectele juridice (…) Dacă pică ordonanţa, legea trebuie promulgată de preşedinte şi produce efecte de la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Posibil ca preşedintele să o atace la CCR. Se respinge ordonanţa, legiuitorul trebuie să spună ce se întâmplă cu efectele juridice pe care ordonaţa le-a produs. Dacă legiuitorul spune că se menţin efectele… dar dacă le anulează, atunci toate probele soluţionate prin echipe mixte vor fi supuse revizuirii”, a mai spus Toader.

El a vorbit din nou despre ordonanţa care le-ar permite celor condamnaţi în baza protocoalelor să ceară revizuirea, iar dacă după eliminarea probelor care au fost administrate în baza protocoalelor şi soluţionate de echipe mixte nu mai rămâne niciun temei pentru condamnarea lor, să fie achitaţi.

„Dacă s-a terminat procesul şi cineva a fost condamnat şi hotărârea a rămas definitivă, am spus de mai multe ori, în urma stabilităţii raporturilor juridice, nu poţi să-i spui unui român să rămână în puşcărie chiar dacă a fost interceptat ilegal, chiar dacă protocolul e ilegal, chiar dacă acele comisii mixte au fost constituite în afara legii. Este posibilă emiterea unui act juridic cu putere de lege, fie şi OUG, care să permită celui care crede că a fost condamnat pe aceste procedee probatorii altele decât permite legea, pe probe ilegal administrate să ceară unui judecător să verifice dacă este aşa. Dacă judecătorul va vedea că acea condamnare a fost pronunţată pe astfel de probe, să facă o admitere în principiu, să extragă acele probe administrate ilegale, şi ce rămâne e bun rămas. Dacă nu mai rămân temeiuri de condamnare, să fie achitat”, a mai spus Toader la Antena 3.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni seară, la Antena 3, că „cel târziu săptămâna viitoare” Ordonanţa de urgenţă nr. 6/2016 privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, adoptată de Guvernul Cioloş, va fi respinsă de Camera Deputaţilor. Liderul social-democraţilor a explicat că se lucrează la legea de respingere a Ordonanţei şi la ce trebuie să se întâmple cu efectele pe care le-a produs.

„Cel mai tărziu săptămâna viitoare, Ordonanţa respectivă (OUG nr. 6/2016 – n.r.) va fi picată în Camera Deputaţilor. Nu numai atât, lucrăm acum în legea de respingere a Ordonanţei să punem şi ceea ce trebuie să se întâmple cu efectele pe care le-a produs”, a spus Dragnea.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Doi vloggeri britanici au rămas uimiți după ce au vizitat Bucureștiul. Cel mai mult le-a placut...
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Discuții în vederea unei întâlniri între Vladimir Putin și Donald Trump, în contextul războiului din Ucraina
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!