Toader: Guvernul Cioloş a primit aviz de la CSAT pentru OUG 6 în aceeaşi zi în care l-a cerut, şi a adoptat Ordonanţa fără aviz CSM

Guvernul Cioloş a primit aviz de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru OUG 6/2016 care a stat la baza unor protocoale încheiate între instituţiile din domeniul Justiţiei şi serviciile de informaţii în aceeaşi zi în care l-a cerut, adoptând Ordonanţa la două zile după iniţierea ei fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ci doar cu avizele date de CSAT, dar şi de SRI, susţine ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. El a spus marţi seară că, deşi avizul CSM este consultativ, el trebuie cerut, însă trebuie acordat şi timp de analiză şi dezbatere a membrilor Consiliului.
Romania TV
12 sept. 2018, 05:21
Toader: Guvernul Cioloş a primit aviz de la CSAT pentru OUG 6 în aceeaşi zi în care l-a cerut, şi a adoptat Ordonanţa fără aviz CSM

Toader a precizat că în Parlament se află un proiect de lege care analizează această ordonanţă, iar dacă ea va fi respinsă, toate probele administrate în baza echipelor mixte vor fi revizuite.

Ministrul Justiţie Tudorel Toader a declarat ,marţi seară, la Antena 3, că OUG 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, care a stat la baza încheierii unor protcoale între instituţiile din domeniul Justiţiei şi serviciile de informaţii, a fost aprobată la doar două zile de la iniţiere. Toader a susţinut că Executivul condus atunci de Dacian Cioloş a primit avizul CSAT pentru acest act normativ în aceeaşi zi în care l-a cerut, în 10 martie, dar nu a mai aşteptat şi avizul cerut de la CSM, care a venit abia pe 24 martie. De asemenea, afirmă ministrul, Ordonanţa a primit şi avizul SRI, deşi, după părerea sa, nu era necesar.

„Ordonanţa fost iniţiată pe 9 martie, a primit avize SRI şi CSAT pe 10 şi pe 11. Pe 24 martie a primit avizul CSM. Aşa scrie în documentaţie, că pe 10 martie 2016 a cerut aviz CSAT şi pe 10 martie l-a şi primit. Se numeşte operativitate şi loialitate faţă de valorile constituţionale, eventual cu ghilimelele de rigoare. (…) Acelaşi fost premier (Dacian Cioloş – n.r.) spunea că OUG 6 a fost adoptată cu toate avizele necesare. Aici a fost adoptată fără aviz de la CSM, care a venit după două săptămâni, dar cu avize de la SRI şi de la CSAT, care după părerea mea nu erau necesare, dar s-au justificat probabil prin faptul că poate participa SRI la comisiile mixte. (…) CSAT a dat dezlegare SRI să intre în activitatea asta, aşa se traduce”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

El a spus că, deşi avizul CSM este doar consultativ, el trebuie totuşi cerut şi, mai ales, trebuie acordat un timp membrilor Consiliului pentru a dezbate subiectul şi a-l analiza.

„Nici eu nu pretind că le-am auzit pe toate, dar aşa ceva sigur nu am auzit. (…) Cel care cere (aviz, n.r.) nu e vinovat, poate nu ştie, poate încerca. Problema e la cel la care dă. (…) S-a dat OUG pe 11 martie, iar avizul CSM a venit pe 24 martie. Sigur cineva va putea face o comparaţie sau mai multe. Avizul CSM e consultativ, ştim, dar tu eşti obligat să-l ceri. Când ceri avizul, trebuie să dai un timp autorităţii emitente să-l poată discuta, să-l poată emite, să-l poată trimite. (…) Dar nici emitentul nu trebuie să te ţină până la primăvară, până la calendrele greceşti”, a spus Toader.

Ministrul a declarat că în Camera Deputaţilor se află un proiect de lege care analizează OUG 6/2016 care a permis constituirea echipelor mixte SRI-magistraţi şi a stat la baza semnării protocoalelor de colaborare şi că există posibilitatea ca această ordonanţă să fie respinsă, iar dacă acest lucru se va întâmpla, toate probele soluţionate prin echipe mixte vor fi supus revizuirii.

„Dacă respingi ordonanţa, e echivalentul unei modificări substanţiale printr-o altă ordonanţă de urgenţă. E important ca legiuitorul să stabilească ce se întâmplă cu efectele juridice (…) Dacă pică ordonanţa, legea trebuie promulgată de preşedinte şi produce efecte de la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Posibil ca preşedintele să o atace la CCR. Se respinge ordonanţa, legiuitorul trebuie să spună ce se întâmplă cu efectele juridice pe care ordonaţa le-a produs. Dacă legiuitorul spune că se menţin efectele… dar dacă le anulează, atunci toate probele soluţionate prin echipe mixte vor fi supuse revizuirii”, a mai spus Toader.

El a vorbit din nou despre ordonanţa care le-ar permite celor condamnaţi în baza protocoalelor să ceară revizuirea, iar dacă după eliminarea probelor care au fost administrate în baza protocoalelor şi soluţionate de echipe mixte nu mai rămâne niciun temei pentru condamnarea lor, să fie achitaţi.

„Dacă s-a terminat procesul şi cineva a fost condamnat şi hotărârea a rămas definitivă, am spus de mai multe ori, în urma stabilităţii raporturilor juridice, nu poţi să-i spui unui român să rămână în puşcărie chiar dacă a fost interceptat ilegal, chiar dacă protocolul e ilegal, chiar dacă acele comisii mixte au fost constituite în afara legii. Este posibilă emiterea unui act juridic cu putere de lege, fie şi OUG, care să permită celui care crede că a fost condamnat pe aceste procedee probatorii altele decât permite legea, pe probe ilegal administrate să ceară unui judecător să verifice dacă este aşa. Dacă judecătorul va vedea că acea condamnare a fost pronunţată pe astfel de probe, să facă o admitere în principiu, să extragă acele probe administrate ilegale, şi ce rămâne e bun rămas. Dacă nu mai rămân temeiuri de condamnare, să fie achitat”, a mai spus Toader la Antena 3.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni seară, la Antena 3, că „cel târziu săptămâna viitoare” Ordonanţa de urgenţă nr. 6/2016 privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, adoptată de Guvernul Cioloş, va fi respinsă de Camera Deputaţilor. Liderul social-democraţilor a explicat că se lucrează la legea de respingere a Ordonanţei şi la ce trebuie să se întâmple cu efectele pe care le-a produs.

„Cel mai tărziu săptămâna viitoare, Ordonanţa respectivă (OUG nr. 6/2016 – n.r.) va fi picată în Camera Deputaţilor. Nu numai atât, lucrăm acum în legea de respingere a Ordonanţei să punem şi ceea ce trebuie să se întâmple cu efectele pe care le-a produs”, a spus Dragnea.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, un hotdog. Mulți au fost dezgustați și au spus că nu vor mai mânca după ce au aflat
Capital.ro
Călin Georgescu a răbufnit. Toți medicii, în stare de șoc: Îi spun că sufăr și el...
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Noile autostrăzi din România îi uimesc pe străini. „La infrastructură, UE este ca un cadou din cer pentru țările mai puțin dezvoltate”
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Iarnă fără precedent în România. Prognoza ANM pentru luna februarie 
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Klaus Iohannis nu mai are scăpare: De neimaginat!
StirileBZI
Călin Georgescu vrea să devină prim-ministru dacă va fi oprit să candideze la prezidențiale! „Câștig 100% în orice scenariu!”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Gelu Dănuț Dincă numit șef interimar al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Turismul somnifer: care este țara care îmbrățișează somnul ca pe o artă