Tudorel Toader a amintit că, iniţial, la Ministerul Justiţiei, au fost elaborate două proiecte de lege în care s-a propus modificarea legilor justiţiei.
„Am făcut şi draftul prin care pe 18 pagini urma să se solicite avizul Comisiei de la Veneţia – 25 octombrie 2017, comisia specială a solicitat draftul pe care l-am făcut, m-am prezentat şi mi-a solicitat să le pun la dispoziţie acest draft. L-am dat electronic. (..) A rămas la comisie, comisia a rupt proiectul în trei, a făcut trei proiecte de lege pentru modificare – 303, 304, 317 şi mai departe este ceea ce ştim”, a subliniat Tudorel Toader în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit acestuia, acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul Codurilor penale.
„La fel, la minister am făcut proiect de lege pentru modificarea Codului penal şi de procedură penală în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, un alt proiect pentru modificarea Codului penal şi de procedură penală în acord cu Directiva privind confiscarea extinsă, respectiv Directiva privind prezumţia de nevinovăţie. Mai departe, au trecut prin Guvern şi Guvernul a dezvoltat acele proiecte pe care noi le-am elaborat şi Guvernul le-a aprobat. Ce aş spune cu titlu personal – că dintre soluţiile legislative care au fost declarate neconstituţionale de către CCR în cele trei proiecte de lege pentru modificarea legilor justiţiei, niciuna dintre propuneri nu a plecat de la Ministerul Justiţiei”, a arătat Tudorel Toader.