Toader: Până în iunie voi propune o nouă lege a răspunderii magistraţilor. Nu vrem să fim nici cei mai exigenţi, dar nici permisivi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat miercuri că până în luna iunie vrea să propună o nouă lege a răspunderii magistraţilor, care va fi elaborată luând în considerare şi studiile comparative ale celorlalte ţări europene, pentru că iniţiatorii acestui act normativ nu vor să fie nici cei mai exigenţi, dar nici cei mai permisivi în acest domeniu.
Filip Stan
05 apr. 2017, 12:02
Toader: Până în iunie voi propune o nouă lege a răspunderii magistraţilor. Nu vrem să fim nici cei mai exigenţi, dar nici permisivi

Tudorel Toader a spus că analizează formele de răspundere ale magistraţilor din celelalte ţări ale Uniunii Europene şi că până în iunie va propune Parlamentului proiectul de lege.

„Va fi un pachet mai larg, sunt multe modificări propuse de la Consiliul Superior al Magistraturii, de la Parchet şi de la Înalta Curte. Am demarat o documentare, riguros şi exact, cu privire la modul în care în ţările membre ale Uniunii Europene este reglemenatată răspunderea magistraţilor. Acum zece zile Comisia de la Veneţia a dat un aviz la o întrebare formulată de către preşedintele Curţii Constituţionale din Moldova. Pornind de la reglementările noastre actuale, vedem avizele colegilor de la celelalte instituţii, vedem studiile comparative de la celelalte ţări din UE, pentru că nu o să fim nici cei mai exigenţi, dar nici cei mai permisivi, ne raportăm la standardele Comisie de la Veneţia şi veţi vedea proiectul de lege care va fi gata până în luna iunie”, a precizat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a adăugat că Ministerul Justiţiei va elabora şi alte proiecte de lege pentru transpunerea tuturor directivelor europene, scrie News.ro.

Ministrul a dat ca exemplu un memorandum elaborat pentru punerea de acord a unei directive din 2012 referitoare la stabilirea unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii, în cazul căruia a expirat de multă vreme termenul de transpunere.

Citeşte şi: Tudorel Toader, atac la Florin Iordache: Dânsul are perspectiva de a privi în viitor, eu am şansa de a privi în trecutul dumnealui

„Avem obligaţia de transpunere, trebuie să găsim calea legală, dacă victimele infracţiunilor vor avea suportul din partea Ministerul Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne sau a Ministerului Muncii. Vom discuta la nivel de Guvern, găsit cui să îi revină competenţa protecţiei victimelor şi, pe baza acestora, facem proiect de lege”, a precizat ministrul.

Tudorel Toader a mai spus că Ministerul Justiţiei lucrează la pachetul de legi pentru justiţie.

„Avem draftul, avem punctul de vedere de la autorităţile implicate în procedura de elaborare a proiectelor justiţiei, aşteptăm şi procedura de la CSM, imediat ce le avem, dăm drumul proiectului de lege”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader a prezentat şi alte proiecte avute în vedere la Ministerul Justiţiei, cum ar fi ocuparea celor 45 de posturi vacante, arătând că vor fi începute „cât de curând” procedurile legale de ocupare a tuturor posturilor.

„Avem nevoie de serviciile care revin Ministerului Justiţiei, posturile sunt bugetate, dar sunt vacante si sarcinile acelor posturi încercăm să le ocupăm cu personalul existent, ceea ce trebuie schimbat”, a spus Toader.

Despre problema supraaglomerării din penitenciare, Toader a spus că pot fi propuse soluţii pe termen scurt, mediu şi lung.

Ministrul a arătat că au fost prezentate mai multe soluţii, printre care graţierea, modernizarea penitenciarelor actuale, construcţia de noi unităţi de detenţie, efectuarea zilelor de detenţie în weekend, monitorizarea deţinuţilor cu brăţară electronică şi modificarea criteriilor eliberării condiţionate.

„Eu nu am găsit o soluţie magică să rezolvăm problema, dar cred că, din combinarea câtorva din cele enunţate, poate fi rezolvată problema penitenciarelor”, a spus Toader.

Ministrul a vorbit şi de organizarea, în toamnă, a unei conferinţe internaţionale prin care să fie abordat rolul Ministerului Justiţiei în arhitectura statului de drept, la care vor fi invitaţi  miniştrii Justiţiei din toate ţările membre ale Uniunii Europene.

Şi fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache voia să elaboreze un proiect de lege a răspunderii magistraţilor, invocând în sprijinul demersului său legea europeană a răspunderii magistraţilor.

Consiliul Superior al Magistraturii a prezentat atunci un punct de vedere privind legea răspunderii magistraţilor, arătând că aceasta nu este oportună din moment ce puterile legislativă şi executivă nu au o lege a răspunderii demnitarilor.

„Independenţa justiţiei reprezintă o componentă esenţială a statului de drept, în care cele trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească, trebuie să fie într-un permanent echilibru. Consiliul subliniază că legislaţia actuală reglementează răspunderea magistraţilor sub o triplă formă: disciplinară, penală şi civilă. Nu este necesară adoptarea altor dispoziţii legale privind acest aspect. O altă reglementare care nu-şi găseşte corespondentul în forme similare de răspundere a membrilor celorlalte două puteri în stat, cea legislativă şi cea executivă, reprezintă în sine o perturbare a echilibrului dintre acestea, cu grave consecinţe pentru bună funcţionare a societăţii”, spunea preşedintele CSM, Mariana Ghena.

În opinia CSM, orice iniţiativa legislativă care să aibă ca obiect angajarea răspunderii materiale a magistraţilor pe alte coordonate decât cele deja existente în prezent este inoportună.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, spunea că este de acord cu îmbunătăţirea legii răspunderii magistraţilor numai dacă se propune o lege a răspunderii parlamentarilor şi una a răspunderii Guvernului.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, arăta că, în acest moment, răspunderea magistraţilor este reglementată atât în Constituţie, cât şi în alte legi, nefiind o urgenţă modificarea ei.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, spunea că nu este necesară o lege privind răspunderea magistraţilor, pentru că există legislaţie în acest sens, care se aplică şi aduce suficiente garanţii că un magistrat care nu-şi îndeplineşte atribuţiile poate fi sancţionat disciplinat, penal sau chiar şi prin răspunderea directă cu patriomoniul personal.

„Dispoziţii legale sunt acum în concordanţă cu legislaţia europeană, din punctul meu de vedere nu trebuie modificate, sunt suficiente garanţii că atunci când un magistrat nu-şi îndeplineşte cu bună-credinţă atribuţiile de serviciu, poate fi sancţionat disciplinat, penal sau chiar şi prin răspunderea directă cu patriomoniul persaonal. Deci, din perspectiva mea, această lege nu trebuie modificată. Dacă apare un proiect de lege, va trebui să vedem în ce sens se modifică”, arăta Kovesi.

DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Spynews
Oana Roman, alături de Alina Sorescu, după ce artista a povestit prin ce a trecut în timpul căsniciei cu Alexandru Ciucu: „Un trai în abuz...” Mesajul vedetei
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Clădirea considerată cândva o adevărată bijuterie arhitecturală care va renaște din cenușă. Are aproape 100 de ani de când a fost construită și va fi renovată în curând
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean: Nimeni nu poate
Playtech.ro
Femeia care îi va lua locul lui Carmen Iohannis la Cotroceni. Cum arată și cu ce se ocupă partenera lui Ilie Bolojan
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Adevarul
„Oficiul Poștal Dispărut”, locul unde oamenii pot trimite scrisori morților pentru a-și alina dorul
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
10 gustări sănătoase pe care poți să le mănânci între mese. Au puține calorii și reduc pofta de zahăr
Spynews
Burger cu cartofi prăjiți, gătit de Horia Manea, la Meniu de vedetă. Rețeta pentru cel mai delicios sos
Evz.ro
Când vine primăvara în 2025. Prognoza care ne bagă în depresie
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Un bărbat a murit după ce s-a înecat cu mici la o terasă din Prahova. Cum s-a petrecut totul
Cancan.ro
Ce pensie va primi Klaus Iohannis!!! Va avea și cea mai mare indemnizație încasată vreodată de un președinte
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu trebuie împiedicat să candideze! Este foarte grav. Are două mari probleme
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne este foarte frică”. Măcelul din Urziceni. Atacatorii au fost capturați
substantial.ro
James Howells intenționează să cumpere terenul unde crede că se află averea sa în Bitcoin
MediaFlux
IOHANNIS a SEMNAT după DECIZIE! Ultimul DECRET al președintelui
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este Ilie Bolojan, noul președinte al României. Ce funcții a ocupat până acum și cum a evoluat politic