„A fost o şmecherie. Recunosc că această şmecherie numai ei puteau să o gândească.(cei de la USL – n.r.) Am şi spus, am ieşit în procedură şi am solicitat vot nominal. Întâmplător, trei colegi ai noştri, în timp ce se numărau voturile ‘pentru’, au intrat şi au votat, dar nu au fost număraţi. Logic, ca să îndepărtăm orice fel de suspiciune am cerut vot nominal. Nu au mai vrut (n.r. vot nominal), aveau pregătită această formulă, să nu treacă cu un vot. În Parlament a fost o dezbatere foarte importantă şi nu a trecut cu un vot hotărârea. Sigur că procedural nu suntem obligaţi să dăm un aviz, dar trebuie să dăm un aviz pozitiv sau negativ. Noi vom solicita în Birourile reunite să luăm hotărârea de respingere. Iar dacă era o hotărâre corectă gândită, era o hotărâre de admitere sau respingere. Şi puteam să creăm acolo, în funcţie de vot, admite sau respinge. A fost o şmecherie ca să spui Parlamentul s-a adunat, şi-a făcut treaba, am avut un punct de vedere, dar finalul e cum vrem noi”, a spus Mircea Toader, citat de Agerpres.
„Din păcate a fost un proiect de avizare favorabilă care nu a strâns numărul de voturi valabil exprimate necesare pentru a fi publicat în Monitorul Oficial. (…) Dacă raportul este favorabil şi întruneşte numărul de voturi se publică în Monitorul Oficial. Dacă raportul favorabil nu întruneşte numărul de voturi procedura se consideră îndeplinită”, a spus Zgonea.
El a precizat că dacă există o voinţă a liderilor grupurilor parlamentare şi o solicitare în acest sens va trimite Comisiei juridice scrisoarea preşedintelui Băsescu pentru a redacta un nou raport, dar ‘nu este obligatoriu pentru Parlamentul României’.
Plenul reunit al Parlamentului a votat marţi, cu 191 de voturi ‘pentru’, 123 de voturi ‘împotrivă’ şi 69 de abţineri, raportul Comisiilor Juridice la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui referendum pentru un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300.
Comisiile juridice reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au adoptat, luni, raport favorabil consultativ de avizare, cu observaţii, la această solicitare a preşedintelui României.