„Personal, voi participa, dacă va fi cazul, la momentul în care legea grațierii va fi repusă în dezbatere. Ea a trecut de prima Cameră, se află la cea de-a doua Cameră, Cameră decizională. Politica penală este a legiuitorului, dar voi participa, sigur, ca ministru al Justiției, dar voi participa și din dorința firească de a contribui la perfecționarea proiectului de lege, proiect de lege care, cu siguranță, (…) are nevoie de îmbunătățiri”, a afirmat Toader, la conferința ‘Protecția drepturilor deținuților și condițiile de detenție din România’.
El a subliniat că legea are nevoie de acuratețe și de corelare a prevederilor, adăugând că inclusiv titlul are deficiențe.
„Scrie în proiectul de lege privind grațierea, chiar în titlu, grațierea unor pedepse privative de libertate și măsuri educative până la cinci ani, proiectul de lege pune virgulă și zice inclusiv cele pronunțate de către instanțele de judecată. Păi, cine mai poate să pronunțe pedepse, cine mai condamnă, ca să spunem că le grațiem pe alea până la cinci ani privative de libertate sau pedepse și să punem virgulă și să spunem inclusiv alea? (…) Eu cred că cel puțin titlul are o deficiență chiar de conținut, pentru că oricând cineva va spune că este neclar domeniul de reglementare”, a precizat ministrul.
Toader a mai dat exemplul unui articol care prezintă deficiențe.
„Zice la un articol sunt exceptate de la beneficiul grațierii infracțiunile de omor simplu, calificat, tâlhărie și nu mai știu care. La un articol ulterior spune sunt exceptate de la beneficiul grațierii infracțiunile prevăzute cu pedeapsă mai mare de 10 ani. Păi, e cam aceeași chestiune, că oricum omorul este mai mare de 10 ani și omorul calificat (…). Adică o dată spui că exceptezi omorul și o dată spui exceptezi infracțiunile care au pedeapsa mai mare de 10 ani. Păi, omorul e tot de-acolo”, a explicat ministrul Justiției.