În sezonul cald, pepenele este foarte consumat. Tocmai din acest motiv este recomandat să știi ce se întâmplă în corpul tău se întâmplă atunci când înghiți sâmburii de la pepene.
Specialiștii atrag atenția că semințele de la pepenele roșu sunt foarte bogate în proteine. În 150 de grame de semințe uscate se află 30,6 grame de proteine, ceea ce reprezintă aproximativ 60% din valoarea zilnică recomandată.
Citește și: De ce e bine ca bărbaţii să consume pepene verde. Efecte neaşteptate
Mai mult decât atât, este important de știut că semințele pepenelui conțin aminoacizii esențiale pentru organism, printre care se află și arginina. Aceasta are capacitatea de a regla tensiunea arterială și de a ameliora suferințele arterelor mici.
Totodată, seminţele de pepene conțin triptofan, lizină și acid glumatic. Acestea sunt foarte bogate în vitamina B. Fără ele, nutrienții din alimente nu pot fi transformați în energie.
De departe, cea mai răspândită vitamină pe care o conține pepenele roșu este vitamina B, mai exact niacina. În 100 de grame de semințe se află 3,8 miligrame, respectiv 19 % din valoarea zilnică.
Niacina este esenţială pentru menţinerea sănătăţii sistemului digestiv, sistemului nervos şi pentru menţinerea elasticităţii pielii. Seminţele de pepene roșu și galben conţin şi riboflavină, tiamină, acid pantotenic și vitamina B6.
Nici mineralele sau magneziul nu lipsesc din pepenele roșu și în semințele lui. Practic, în 150 de grame de semințe de pepene se află 556 miligrame, ceea ce înseamnă 139% din valoarea zilnică recomandată pentru consumare.
Alte minerale importante prezente în seminţele de pepene roșu, dar și galben, sunt fosforul, fierul, sodiul, potasiul, cuprul, manganul şi zincul. Toate acestea minerale importante contribuie la procesele metabolice, întreţin musculatura şi articulaţiile, dar şi tonusul musculaturii netede.
Pepenele verde, Citrullus lanatus, este o plantă târâtoare din familia Cucurbitaceae. Specia este originară din regiunile sudice ale Africii, unde s-au găsit indicii care arătau că era cultivat în Egiptul Antic. Este cultivat în lumea întreagă pentru fructul său voluminos și comestibil, fruct care aparține unei categorii speciale de bacă, având o coajă dură și un miez necompartimentat.
Citește și: Cum alegi un pepene perfect copt fără să îi faci „dop”. Toți românii trebuie să știe acest truc VIDEO
Culoarea miezului variază în culoare de la roșu aprins la roz, prezentând numeroase semințe de culoare neagră. Este apreciat pentru gustul său dulceag și cantitatea scăzută de calorii ce le conține. Se consumă ca atare (crud) sau murat, coaja putând fii consumată de asemenea după ce este gătită corespunzător.