Toate blocurile din centrul Capitalei trebuie reexpertizate tehnic în REGIM DE URGENŢĂ

Toate blocurile din centrul Bucureştiului, încadrate în clase de risc seismic, trebuie reexpertizate tehnic conform Codului de evaluare seismică P100-3/2008, potrivit unui expert tehnic în construcţii atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale.
Cristiana Ionescu
01 mart. 2016, 06:33
Toate blocurile din centrul Capitalei trebuie reexpertizate tehnic în REGIM DE URGENŢĂ

Primăria Capitalei actualizează lunar lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic din Bucureşti. Cele mai multe dintre clădiri au fost expertizate înainte de anul 2008 potrivit Normativului de proiectare P100-92, elaborat de Universitatea Tehnica de Construcţii Bucureşti acum 24 de ani.

Potrivit unui expert atestat care a expertizat mai multe clădiri din Bucureşti începând cu anul 1992, diferenţele dintre Normativului de proiectare P100-92 şi Codul de evaluare seismică P100-3/2008 sunt esenţiale, motiv pentru care toate construcţiile din Bucureşti trebuie reexpertizate de urgenţă.

Expertizele la toate blocurile din centrul Bucureşti trebuie reluate în regim de urgenţă întrucât au fost realizate după prevederile de acum 24 de ani, conform Normativului de proiectare P100-92. Clădirile trebuie să fie expertizate după prevederile din 2008. Toate clădirile din centrul Bucureştiului sunt expertizate pe baza prescripţiilor din ’92. Diferenţele sunt esenţiale între cele din 92 şi 2008. Am făcut analiza blocului cu coloane de la Piata Romana in 1993 şi am încadrat-o la categorii de urgente 1. Trecerea în clasa de risc seismic I a însemnat forţarea unei decizii„, a declarat pentru RomaniaTV.net Dan Stănciulescu, expert tehnic atestat.

Primăria Capitalei a publicat pe 25 februarie 2016 lista actualizată a imobilelor încadrate în diferite clase de risc seismic. Potrivit acestei liste, 181 de clădiri din Bucureşti sunt considerate PERICOL PUBLIC în caz de cutremur, în timp ce alte 173 au un RISC RIDICAT de prăbuşire.

Alte 308 imobile sunt încadrate în clasa II de risc seismic, care sub aspectul cutremurului pot suferi degradări structurale majore, iar 91 de imobile sunt încadrate în clasa III de rism seismic, care sub efectul cutremurului pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranţa structurală.

CITEŞTE ŞI Cât costă şi cum poţi obţine certificatul care atestă gradul de risc seismic al casei

Şase clădiri se află pe lista imobilelor încadrate în clasa IV de risc seismic. Aici se încadrează toate construcţiile la care răspunsul seismic aşteptat este similar celui obţinut la construcţiile proiectate pe baza prescripţiilor în vigoare.

Numărul imobilelor încadrate în categorii de urgenţe, conform normativului P100-92, dar neîncadrate în clase de risc seismic corespunzător este de 1590.

Iar numărul imobilelor neîncadrate în categorii de urgenţe sau în clase de risc seismic este de 146.

Pe lista clădirilor consolidate se află doar 73 de imobile.

CONSULTĂ LISTA ACTUALIZATĂ a clădirilor cu risc seismic din Capitală

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
O problemă care macină România. Este din ce în ce mai grav
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit verdictul care-l poate face președintele României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
Trei persoane au murit în urma prăbușirii unui elicopter în Italia
MediaFlux
HAGI, URMĂRIT în trafic de POLIȚIȘTI. A fost UIMIT de SANCȚIUNEA primită când a fost OPRIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol