Ministerul Sănătății a făcut aceste precizări având în vedere unele informații apărute în mass-media privind calitatea de asigurați a unor pensionari.
Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate corelează în această perioadă dispozițiile Codului fiscal și cele ale Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, printr-un proiect de act normativ care în prezent se află în dezbatere publică pe pagina de web a MS, rubrica Transparență Decizională.
Mai exact, proiectul de act normativ stabilește concordanța între dispozițiile Codului fiscal și cele ale Legii nr. 95/2006 referitoare la categoriile de asigurați cu plata contribuției din alte surse, respectiv pensionarii care realizează venituri din pensii între 740 lei și 872 lei și reglementează modalitatea de acordare a serviciilor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate de către furnizorii de astfel de servicii autorizați și evaluați, pentru a se asigura continuitatea accesului asiguraților la servicii medicale.
De asemenea, prin același proiect, se stabilește cadrul potrivit căruia un asigurat își poate schimba medicul de familie, înainte de termenul de 6 luni, care e stabilit în prezent, și se prelungește termenul de valabilitate a cardului european de asigurări sociale de sănătate, de la 6 luni la un an, pentru asigurații aflați pe teritoriul unor state membre ale UE.
„Ministerul Sănătății precizează că, până noul actul normativ va fi aprobat și publicat în Monitorul Oficial producând efecte, prevederile deja existente în prezent în Codul fiscal și Legea 95/2006 sunt în vigoare, iar toate persoanele care beneficiază de pensie, care au avut calitatea de asigurat, sunt în continuare asigurate, beneficiind de servicii medicale, medicamente, rețete, intervenții medicale, etc, conform pachetului de bază de servicii medicale„, arată MS.