Gradul de ocupare a locurilor de cazare pentru vacanța de Anul Nou în județul Maramureș este 100%, potrivit aceleiași surse.
‘Turiștii au preferat în mare parte pensiunile rurale, dar și pensiunile sau motelurile din vecinătatea pârtiilor de schi din cele patru stațiuni turistice. Anul acesta, în comparație cu anul trecut, zăpada de pe pârtiile de schi depășește 40 cm grosime, se poate schia în condiții foarte bune și cred că așa se explică dorința unui număr însemnat de turiști români în a petrece noaptea de Revelion și scurta vacanță de Anul Nou în pensiunile montane. În schimb, turiștii români au optat pentru pensiunile rurale care au posibilitatea să organizeze programe speciale de Revelion, plimbări cu sania trasă de cai sau o ieșire pentru o zi cu trenul Mocănița pe Valea Vaserului. O mare parte dintre turiști au ales să se cazeze în pensiunile din localitățile Ieud, Botiza, Săliștea de Sus, Vișeu de Sus, Borșa, Săcel și Ocna Șugatag, toate destul de apropiate de domeniile schiabile, dar și de locul de unde pleacă trenul Mocănița — gara din Vișeul de Sus”, a spus Livia Sima.
Potrivit acesteia, turiștii străini au ales să se cazeze pentru vacanța de Anul Nou în pensiunile situate în case vechi, unele de 100-200 de ani, construite din lemn sau cărămidă.
‘Călătorii străini caută lucrurile inedite, se gândesc mai puțin la o anumită stare de confort și au optat pentru pensiunile rurale, puține la număr, care funcționează în case vechi din lemn sau cărămidă, vechi și de aproape 200 de ani. E adevărat, genul acesta de construcții sunt puține în Maramureș, însă turiștii doresc să simtă aerul venirii Noului An într-o casă veche, într-o casă care de bună seamă are propria istoria care ar putea fi povestită de gazdă. În județ avem două case vechi care fac parte din circuitul turistic, case căutate îndeosebi de turiștii străini, tocmai pentru patina timpului”, a mai spus Livia Sima.
În privința prețurilor pentru noaptea de Revelion și mini-vacanța de Anul Nou, acestea oscilează în funcție de solicitările turiștilor, iar o zi de cazare poate costa între 80 și 120 de lei, masa de Revelion între 150 și 200 de lei.
‘Costurile pentru mini-vacanța de Anul Nou sunt pentru toate buzunarele și posibilitățile. Între 80 și 120 de lei poate fi ziua de cazare cu doua mese incluse, între 200 și 250 de lei pachetul all inclusive pentru o zi de cazare, iar masa de Revelion care se plătește separat poate fi între 150 și 200 de lei, însă și aici pot apărea mici diferențe în funcție de solicitările turiștilor. O observație: prețurile sunt aproape în aceiași linie ca și în anii trecuți, fapt ce a generat un număr apreciabil de turiști care au decis să-și petreacă sărbătoarea Anului Nou în Maramureș”, a declarat Livia Sima.
Irina Poenaru, unul dintre administratorii domeniului schiabil Cavnic din Munții Gutâi, a declarat că turiștii care s-au decis să petreacă Revelionul în stațiune au ales să combine distracția cu mișcarea în aer liber.
‘Turiștii care ales să petreacă noaptea de Revelion la una dintre cabanele, pensiunile sau restaurantele din vecinătatea domeniilor schiabile Cavnic vor mai rămâne cel puțin două zile la munte pentru a schia. Stratul de zăpadă se pretează atât la zăpadă, cât și la săniuș, iar pe unele pârtii funcționează nocturna și tunurile de zăpadă, așa ca există condiții optime pentru toată lumea”, a spus Irina Poenaru.
În județul Maramureș, conform ANTREC, activează 440 de pensiuni rurale, urbane, moteluri, hoteluri și restaurante.
Citeşte şi Unde merg românii în vacanţe de sărbători. Agenţiile au vândut cu 25% mai multe sejururi de Crăciun